Tko me zna, zna da volim (ušećereni) đumbir u kolačima, svejedno je li u kombinaciji s čokoladom, ili s marcipanom, ili s raznim suhim voćem...
Zato mi se recept za brownies odmah svidio, a podsjeća me na kombinaciju s čokoladom koju često radim:)
Ali nisam imala ušećerenog đumbira. Inače ga kupujem na tržnici Kvatrić u Zagrebu. I neki dan sam ga namjeravala kupiti, ali prolazila sam pokraj Kvatrića tek u 5 poslijepodne, kad, naravno, na tržnici više nema nikoga.
Zato sam kolač radila sa svježim đumbirom.
Moram priznati da ne znam kakva je razlika između kolača sa svježim đumbirom i kolača sa ušećerenim đumbirom. Radila sam već i jednu i drugu varijantu, ali ne vidim razliku. Ova verzija sa svježim đumbirom nema ništa jači okus od one s ušećerenim đumbirom.
U kolaču od đumbira i čokolade koji sam gore spomenula, u originalnom receptu koristi se svježi đumbir. U onom kolaču s marcipanom, u originalnom receptu, koristi se ušećereni đumbir.
(U onom Voćnom kolaču, uopće se ne koristi đumbir – ali ja dodajem ušećereni:)
U kolačima najčešće koristim ušećereni đumbir jer ga uvijek imam doma (osim u ovakvim situacijama kad si sve potrošim, a ne uspijem se nanovo opskrbiti). Ali u međuvremenu sam ga kupila i namjeravam opet raditi ovaj kolačić, ovaj put s ušećerenim đumbirom: )
Svježi đumbir rijetko kupujem jer ga moji ukućani ne vole. Ako stavim mrvicu đumbira u neko slano jelo, moja mama to njuši na kilometre. A taj jedan korjenčić dostatan je za nekoliko jela, obično čami u mom hladnjaku.
Sad sam kupila najmanji mogući korjenčić svježeg đumbira i ostao mi je samo sićušni komadić koji namjeravam upotrijebiti u jednom jelu, ostatak sam sitno nasjeckala i napravila ove odlične browniese.
Inače radim browniese dan ranije, kad se ohlade zamotam ih u plastičnu foliju ili vrećicu i onda uživamo u njima idući dan jer su savršeno mekani. Tako sam i sad radila pa ne znam kakvi su ovi browniesi onaj dan kad se naprave: radila sam to kasno na večer, bila sam preumorna da bih nešto jela. Ali idući dan su bili odlični, tako su mekani iznutra:)
Kad sam već razvezala o toj temi, toplo preporučam još jedan kolač s đumbirom, a to je Valina Čokoladna štruca s marelicama i đumbirom. Ako malo prosurfate po Internetu naći ćete još puno lijepih recepata sa svježim i ušećerenim đumbirom.
A ako nemate ušećereni đumbir možete ga sami napraviti prema Ana-Marijinom receptu.
Da se sada vratim prefinim
Browniesima s đumbirom od Nlo:
Sastojci
100 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
150 g smeđeg šećera
prstohvat soli
4 jaja
120 g brašna
1 žlica praška za pecivo
4 žlice kakaa
150 ml mlijeka
šaka (ušećerenog đumbira) nasjeckanog na sitne kockice
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Čokoladu i maslac rastopite na pari pa ostavite sa strane da se malo prohladi.
U mlaku čokoladu dodajte šećer pa postupno umiješajte jaje po jaje. Dodajte mlijeko i izmiješajte te smjesi zatim dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao.
Na kraju umiješajte sitnije nasjeckani (ušećereni) đumbir. Stavite u nauljeni oblik za pečenje i pecite oko 20-25 minuta (ja sam to pekla nešto duže). Kolač bi iznutra trebao biti vlažan i ljepljiv.
U Zagrebu ušećereni đumbir možete kupiti npr. na tržnici Kvatrić (štand sa suhim voćem, orašastim plodovima, lećom...), na tržnici Dolac (štand trgovačke radnje "Agro - kutić"), a može ga se naći i na drugim tržnicama.
Svježi korijen đumbira u Zagrebu možete kupiti na odjelu s povrćem u većim trgovinama i trgovačkim centrima ( Super i Maxi Konzum, Kaufland, Getro...), u nekim zagrebačkim voćarnama, te na (većim) tržnicama.
Kolači s (ušećerenim) đumbirom:
Kocke od čokolade i đumbira
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira
Voćni čajni kolač
odlično Sanela:))
OdgovoriIzbrišihvala tebi, odlični su:)
OdgovoriIzbrišiDjumbir je fantastican i odlicno ide uz cokoladne recepte. Lepo si ovo napravila :)
OdgovoriIzbrišii ja sam ga primetila,verovatno cu ga praviti!
OdgovoriIzbrišiBaš su krasni. Ja još nisam našla taj ušećereni đumbir, Kvatrić mi nije baš usput. Mislim da ću poslušat tvoj savjet i isprobati s običnim, sviježim, samo moj popis s receptim za ovaj krug rukvica postaje sve duži i duži! :)
OdgovoriIzbrišiJa rebam malu pomoć
OdgovoriIzbrišiImaš li koji recept za kolače gdje neidu jaja.
Hvala
Ljilja, Vera, Andrea - hvala:)
OdgovoriIzbrišiAnonimno - ne radim takve kolače. Ima po Internetu recepata pod nazivom Crnac bez jaja, ljudi uglavnom vole te kolače. Imam i ja negdje takav recept, ali nisam ga dugo radila jer ne volim takve kolače.
meni se jako sviđa ova kombinacija đumbira i čokolade
OdgovoriIzbrišidobro, Sanela, hvala na objašnjenju, idu ovi komentari sada :lol:
OdgovoriIzbrišipravila, odlino i sočno...super
OdgovoriIzbrišijos da dodam ... ja inače u kolačima gdje mlijeko nije osnovni sastojak ubacim vodu, pa sam tako i ovaj puta
OdgovoriIzbrišiAnonimno;
OdgovoriIzbrišiI meni se recept dopao čim sam ga vidjela.
fiona_dea
Može se i tako. I ja sam u neke biskvite dodavala vodu umjesto mlijeka.