U sklopu blog-druženja koje je pokrenula mamajac s bloga Cooks and bakes u svibnju 2009. «pod istragom» je blog Sweet Sensation .
Na prvi pogled oduševio me recept za
Quiche s blitvom i svježim sirom
Tijesto
150 g pšeničnog glatkog brašna
100 g kukuruznog brašna
pola čajne žlice soli
pola čajne žlice praška za pecivo
125 g hladnog maslaca
100 g svježeg sira
1 jaje
Nadjev
600 g blitve
3 češnja češnjaka
150 g svježeg sira
300 g kiselog vrhnja
80 ml mlijeka
2 jaja
malo peršinovog lišća
sol, papar,
muškatni oraščić
Za tijesto, pomiješajte obje vrste brašna, pa dodajte sol, prašak i maslac narezan na listiće. Maslac prstima utrljajte u brašno da dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte ocijeđeni, ispasirani (zdrobljeni) sir i jaje te zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Ohlađeno tijesto razvaljajte u krug veći nego što je dno kalupa za pečenje. Pomoću valjka tijesto prebacite u namašten kalup i prstima dobro utisnite uz dno i stranice kalupa, višak koji visi preko ruba kalupa odrežite. Nabockajte tijesto vilicom i stavite ga u hladnjak na 15 min., a zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15-20 minuta.
Za nadjev, blitvu operite i kratko ju blanširajte u kipućoj slanoj vodi. Zatim ju prelijte ledenom vodom, dobro ocijedite i nasjeckajte.
Na malo maslinovog ulja kratko popržite nasjeckani češnjak pa mu dodajte blitvu. Posolite i popaprite te kratko pirjajte. Ostavite da se malo ohladi pa ju pomiješajte sa sirom.
U drugoj posudi pjenjačom umutite jaja, vrhnje i mlijeko. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Zatim dodajte smjesu od blitve i sira pa dobro izmiješajte. Smjesu rasporedite na napola pečeno tijesto. Odozgo posipajte sitno sjeckanim peršinovim lišćem i pecite još otprilike 30-35 minuta.
Pečeni quiche pospite sa malo parmezana i ostavite da se malo ohladi.
U originalnom receptu blitvu treba ispasirati u multipraktiku, pa dodati sir i još jednom ispasirati. Ali ja ne volim kad se blitva stopi sa sirom u zelenu masu pa sam blitvu samo nasjeckala, a ni sir nisam jako zdrobila – volim kad se mogu raspoznati zasebni komadići blitve i sira :)
Stavila sam manje mlijeka, nego se u receptu navodi jer ne volim kad je nadjev gnjecav, a dodala sam i žlicu gustina – volim dodavati gustin u takve nadjeve jer on malko "zgusne" smjesu.
I quiche je bio odličan. Radila sam takve slične nadjeve od blitve i sira, ali do sada sam ih kombinirala s običnim prhkim tijestom. Ali ovo tijesto sa sirom i kukuruznim brašnom me oduševilo. Do sada nisam radila takvo tijesto s kukuruznim brašnom, ali ubuduće sigurno hoću: )
lijep recept za blitva i sir sjediti bio u redu. Kompliment
OdgovoriIzbrišiPozdrav
i ja sam pravila ovaj kis i super je a tebi je bozanstveno ispao :)
OdgovoriIzbrišifenomenalno ti je ispao!!!
OdgovoriIzbrišiUh sto izgleda dobro... I ja ga merkam kod Monike! :)
OdgovoriIzbrišiodlicno je ispao:))
OdgovoriIzbrišiBas odlicno izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala:))))))
OdgovoriIzbriši