Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

11. 10. 2010.

Preokrenuti kolač od dunja

Imala sam negdje nekakvih recepata za ovakve «preokrenute» kolače, ali već dugo ih nisam radila. Nije mi se dalo tražiti te recepte, pa sam neki dan iskemijala ovaj kolač. Pripremila sam biskvitnu smjesu koju, igrom slučaja, u zadnje vrijeme često upotrebljavam (stalno oskudijevam s jajima, a ovo je jedan od rijetkih biskvita koji mi se sviđa – i u koji idu «samo» 3 jaja).

Preokrenute kolača inače radim s jabukama, ali već sam ih radila i s dunjama. Varijantu s jabukama kombiniram s pudingom od čokolade (ne volim ni jabuke ni puding od vanilije, ali donekle volim puding od čokolade, pa mi on «pomaže» da u ovakvom kolaču pojedem jabuke.

U varijanti s dunjama upotrebljavam puding od vanilije, jer mi se dunje ne slažu s čokoladom (nisam baš ljubitelj dunja, meni su previše kisele pa ako ih jedem s čokoladom – one mi «pokvare dojam» o čokoladi).

Na ohlađeni kolač obavezno stavim puding i šlag, ali to se može i ne mora staviti, kolač može ostati i kakav jest, kad se istrese iz lima, ili možete staviti samo šlag… Ili sloj s dunjama možete npr. prelijati prozirnim preljevom za kolače, ali meni je ta verzija «presiromašna». Meni je kolač bez ikakve kreme ko´ žena bez guzice:D (puding od vanilije meni baš i nije idealna krema, al´ bolje ikakva, nego nikakva).

Ako ne namjeravate stavljati ni puding ni šlag na kolač, bilo bi dobro da povećate količinu biskvitne smjese (da kolač bude «veći»). U mojem slučaju biskvit je nizak, pa na njega dolaze još i puding i šlag, ali ni onda to nije «visok» kolač: visok je sveukupno 5 cm - a što bi tek bilo da je bez pudinga i šlaga, meni bi ovaj biskvit onda stvarno izgledao maleno i jadno.


Image and video hosting by TinyPic

Biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
+
1 kg dunja (oko 250 ml negaziranog soka od naranče ili iscijeđeni limunov sok i voda)
oko 120 g šećera kristala
pola čajne žlice cimeta

Krema
600 ml mlijeka
2 praška za puding od vanilije
oko 5 žlica šećera

Premazivanje
izmiksani šlag


Dunje ogulite, režite ih na oko 3 mm debele ploške i stavljajte ih u posudu s narančinim sokom. Najbolje bi bilo da svaku dunju, odmah kad ju ogulite, narežete na ploške i stavite ih u sok - da ne pocrne.

Povremeno promiješajte dunje u soku (soka nema dovoljno da ih sve prekrije, ali to nije ni potrebno, ako sve malo promiješate, ploške neće pocrnjeti).

Možete upotrijebiti kupovni, negazirani narančin sok, ili možete iscijediti limunov sok i pomiješati ga sa 200 ml hladne vode i u to stavljati ploške dunja.

Nakon što ste sve narezane dunje dodali u posudu sa sokom, još jednom ih promiješajte, i odmah ih ocijedite od soka u koji ste ih stavljali, ne moraju se močiti u njemu.

Sok možete popiti:)


Lim (34 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje. Papir lagano namastite i na njega složite sve ploške dunja. Ploške slažite gusto, da se malo preklapaju – da biskvitna smjesa ne može proći između njih.

Nije potrebno «lijepo» slagati ploške dunja, na njih kasnije ionako dolazi krema.

Po složenim ploškama dunja posipajte šećer (možete ga staviti više ili manje), te cimet.

Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10-15 min. da ploške omekšaju.


Za to vrijeme pripremite biskvitnu smjesu.

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom.

Lim s dunjama izvadite iz pećnice i odmah ih prelijte biskvitnom smjesom.

Sve vratite u pećnicu i pecite kolač 15ak min.

Pečeni kolač ostavite da se hladi 5-10 min. Zatim ga istresite na pladanj obložen papirom za pečenje (na lim s kolačem stavite papir za pečenje i pladanj pa sve okrenite da kolač sklizne na pladanj – dunje trebaju biti gore, s njih odlijepite papir za pečenje).

Kolač ostavite da se ohladi.


Za kremu, 100 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. 500 ml mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding.

Šećera možete staviti više ili manje, ovisno o tome koliko su dunje kisele.

Ohlađeni kolač možete vratiti u lim u kojem ste ga pekli (stavite ga u lim zajedno s papirom na koji ste ga istresli). Ali budući da puding nije jako rijedak, kolač možete ostaviti i na pladnju.

Vruću puding odmah rasporedite po hladnom kolaču.

Kolač stavite u hladnjak da se puding ohladi i stvrdne.


Kad se sloj od pudinga ohladi i stvrdne po njemu razmažite izmiksnai šlag. Kolač vratite u hladnjak da se sve dobro rashladi.



3 komentara:

  1. BAŠ SAM JUČER MIRIŠALA DUNJE U ZAGORJU :)))

    NISAM JOŠ JELA KOLAČE SA DUNJAMA. OVAJ MI SE SVIĐA

    OdgovoriIzbriši
  2. Izuzetno, lepo izgledaju...Volim miris dunje, divno...

    OdgovoriIzbriši