Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

27. 01. 2012.

Mamina pogača

Način oblikovanja pogače preuzela sam iz ovog recepta, ali nisam se držala tog recepata pri izradi tijesta i nadjeva; to sam radila po svom (ovo je bezmesna varijanta pogače).




Tijesto
oko 600 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
2 čajne žlice soli
pola čajne žlice šećera
1 jaje
oko 300 ml mlakog mlijeka (može i kombinacija mlijeka i vrhnja ili kiselog mlijeka)

Moji nadjevi
- Nadjev za «vijenac»
200 g tvrdog naribanog sira
3-4 žlice naribanog parmezana
papar
- Nadjev za «pužiće»
80ak g mekanog margarina/maslaca
4 češnja češnjaka
5-6 žlica svježeg, sitno nasjeckanog začinskog bilja (bosiljak, ružmarin, vlasac, timijan, peršinovo lišće,…)
čili papričice po želji
sol, papar


Za premazivanje
1 bjelanjak ili 1 žumanjak umućen s 1 žlicom mlijeka ili vode


Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite brašno, kvasac sol, šećer i jaje pa dodavajte mlijeko da zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite, oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.

Nadjev za «pužiće»: štapnim mikserom (ili u mini sjeckalici) «sameljite» sve sastojke da dobijete mazivu zelenu smjesu.
Potrebna količina začinskog bilja, češnjaka, čili papričica, soli i papra ovisi o vašem ukusu.
Možete upotrijebiti kupovni maslac sa začinskim biljem.

Okruglu posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
Ja sam koristila posudu promjera 30 cm.

Dignuto tijesto premijesite pa ga podijelite na dva jednaka komada. Jedan od tih komada podijelite na dva jednaka dijela (trebate imati ukupno tri komada: jedan veći i dva manja). 

 
Najveći dio sasvim tanko razvaljajte na pobrašnjenom stolnjaku u pravokutnik dimenzija oko 70 cm x 35 cm). Tijekom valjanja ostavite tijesto da kratko miruje, lakše ćete ga razvaljati.
Po tijestu rasporedite obje vrste sira i sve popaprite.



Tijesto narolajte počevši s duže strane.
Stavite ga u posudu za pečenje, oblikujte vijenac, krajeve ugurajte jedan u drugi. 
Po potrebi narolano tijesto «nategnite» da možete spojiti krajeve, sve ovisi o tome koliki je promjer posude u kojoj ćete peći pogaču.



Uzmite jedan manji komad tijesta i razvaljajte ga u tanki krug, promjera posude za pečenje (kod mene je to bilo 30ak cm).
Taj krug oštrim nožem uokolo zarežite na 12 mjesta – oko 8 cm od ruba prema sredini, ne treba rezati skroz do sredine.



Tako zarezano tijesto stavite u posudu za pečenje, na vijenac.


 
Preostali komad tijesta razvaljajte u pravokutnik dimenzija oko 35 cm x 20 cm. Na razvaljano tijesto razmažite pripremljeni «zeleni margarin», narolajte počevši s duže strane. 



Dobivenu rolu narežite na jednake komade.
Ja sam narezala 10 komada dužine oko 3,5 cm.



Narezane komade složite okomito, u sredinu pogače.



Svaki od 12 zarezanih komada tijesta malo rastegnite pa ga motajte oko njegove vlastite osi (da izgleda svrdlasto), i onda napravite čvor, položite ga na vijenac.

  
Kad napravite sve čvorove oštrim nožem zarežite vijenac između svakog čvora.



Posudu pokrijte vlažnom krpom i tijesto ostavite na toplom 40ak min.

Zatim tijesto premažite umućenim žumanjkom ili bjelanjkom.



Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 40ak min.

Ja sam pogaču pekla na drugoj prečki odozdo uz uključen donji i gornji grijač: čvorovi su brzo potamnjeli, a ostatak pogače je još bio blijed. Zato sam aluminijsku foliju trgala na komadiće i na svaki čvor sam stavila komad folije – to sam tako pekla, dok je i ostatak pogače porumenio.



.

Broj komentara: 19:

  1. Pravila sam je. Meni je fantastična i ova mesna varijanta a ne sumnjam nimalo u ovu tvoju bezmesnu varijantu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi se cini jako dobro,i pravim je sigurno,obozavam raditi sa dizanim tjestom.Hvala za ideju:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bok

    Naletia sam na tvoj blog na netu..i stvarno imaš dobre recepte, neke sam probao a neke ču probati, svaka čast....
    ...I ja sam radim jedan blog s receptima hrvatske i svijeta s mogučnošći da svak može sudjelovati u njemu te stavljati i svoje omiljene recepte,još je u stanju izrade,
    te bi me zanimalo da li mogu staviti koji od tvojih recepata na blog s tvojom posvetom i tvojim kontak stranicom, tako da te ljudi mogu i još lakše naći na netu, jer neki recepti su stvarno dobri.

    Pozdrav od Jakova.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobra večer. Želio bih vidjeti danak na vaše web stranice sam napravio grčki recept. Ti si divna kuharica i drago mi je da sam upoznala. Žao mi je za moj loš hrvatski jezik. To je prijevod google. Nadam se da vi to možete razumijeti.
    Do skorog viđenja

    OdgovoriIzbriši
  5. Kad to vidim vrati me u prošlost ( u bolja vremena )

    Moj Savjetnik

    OdgovoriIzbriši
  6. Svaka cast za sajt, nasla sam par recepata koje sam odmah "primenila" i setila se sveoje mladosti (koja nije bila toliko davno:) )

    Nadam se da ce uskoro biti jos novih recepata...

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako dobri recepti! Velika pohvala! Neke sam već probala a mnoge ću sigurno.

    OdgovoriIzbriši
  8. super izgleda svaka cast

    OdgovoriIzbriši
  9. Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu

    Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

    V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

    Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je sigurno veoma ukusno. Probaču i ja. Hvala ti, imaš predivne recepte. Čao

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlično si to složila... morat ću probati to raditi

    OdgovoriIzbriši
  12. Odgovori
    1. Da, ne blogam više.
      Zapitala sam se jel meni treba da se bakčam s razmaženim kokošima s nekih food-blogova koje imaju više sreće nego pameti.
      Zaključila sam da meni to ne treba, pa više ne blogam.
      Pozdrav.

      Izbriši
  13. Pozdrav,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zahvaljujem se, no nisam zainteresirana.

      Izbriši
  14. Isprobala sam recept i odlično je ispao :)

    OdgovoriIzbriši