Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

25. 05. 2011.

Kruh na štapu (grani)

Ova vrsta kruha karakteristična je za tzv. logorovanja: društvo se skupi negdje u prirodi, oko logorske vatre, pa zabava traje i po cijelu noć… Nekako mi se čini da ta logorovanja u Hrvatskoj nisu popularna – barem ne u društvu u kojem se ja krećem. Ili?
Ukratko, kruh na štapu je kruh od dizanog tijesta: tijesto se omota oko  štapa, zapravo grane – podrazumijeva se da se logoruje u prirodi, u blizini šume, gdje ima grana (neotrovnog drveta); i onda svatko sebi peče kruščić držeći granu s tijestom iznad logorske vatre.

Što se recepata za tijesto tiče, praktički možete peći kruh kakav god hoćete. Postupak pripreme tj., miješenja i dizanja tijesta isti je kao i inače.
Gledala sam malo po Internetu, tamo ima fakat svega: od najobičnijih  recepata za kruh (brašno, kvasac, sol, voda), pa varijacija u kojima se upotrebljava i neka masnoća (maslac/margarin, ulje), ili varijanti u kojima se umjesto vode upotrebljava mlijeko, jogurt,… pa sve do «bogatijih» tijesta s jajima – to onda nije obično tijesto za kruh, nego svojevrsno pecivo. U tijesto, naravno, možete dodati začinsko bilje, sjemenke,…

Vidjela sam varijante u kojima se na štap najprije namota slanina ili se stave koluti luka – pa se onda preko toga namota tijesto. A zgodan mi je i jedna recept u kojem piše da kruh treba peći na štapovima odgovarajuće debljine – pa kad se pečeni kruh skine sa štapa, u kruh se može ugurati hrenovka; pa to je onda kao «šumski hot dog»:D

Što se štapova, tj. grana tiče, bilo bi dobro da su debljine prsta i naravno ravne: nožem uklonite sve neravnine i ogulite koru.  Ja gornji dio grane omotam i aluminijskom folijom pa onda na to namotam tijesto (paranoična sam: gdje je to drvo bilo, tko ga je sve pipao itd. – zato ja to omatam folijom…).

Čitala sam da se ti kruščići mogu peći i na grilu, ali treba ih često okretati; nisam probala…
Naravno, to namotano tijesto možete ispeći i u pećnici, ali drugačije je kad se peče nad «otvorenim» plamenom.

Ako vas zanima, na ovim linkovima možete vidjeti recepte i fotke: Kruh na štapu 1, Kruh na štapu 2, Kruh na štapu 3, Kruh na štapu 4, Kruh na štapu 5, Kruh ne štapu 6, Kruh na štapu 7.

Ja sam se ovaj put držala jednostavnog recepata za kruh, uz dodatak ulja i začinskog bilja.



Sastojci
1 kg glatkog brašna
2 suha kvasca (ili 1 kocka svježeg)
sol
3-4 žlice ulja
oko 500 ml mlake vode
sitno nasjeckani češnjak ili začinsko bilje…


U posudu stavite brašno, suhi kvasac, sol i ulje pa zamijesite glatko tijesto. Dobro ga premijesite rukama (ili mikserom, svrdlastim nastavcima).
Tijesto stavite u posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se digne.

Pripremite oko prst debele ravne, čiste grane neotrovnog drveta ili grma koje su dovoljno duge da ih možete držati dovoljno udaljeni od vatre da se ne opečete (a bilo bi dobro i da su dovoljno duge i čvrste da im jedan kraj možete zapiknuti u zemlju pokraj zapaljene vatre da ne morate to non stop držati u ruci). S grana nožem skinite sve neravnine, zadebljanja i ogulite koru (gornji dio možete omotati aluminijskom folijom).

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na više dijelova (ovisno o tome kako velike kruščiće želite). 
Ja sam ih ovaj put napravila 15ak, ali možete napraviti i manji broj većih kruščića.

Svaki komad tijesta dlanovima valjajte po pobrašnjenoj površini i stanjite da izgleda kao konopac, debljine oko 1 cm. 


Na gornji dio grane spiralno namotajte tijesto (kao kad motate tijesto za šaumrole).
Ja ne pazim na način namatanja i zato su moji kruščići različiti…





Grane s tijestom držite iznad plamena (ili iznad žara, bez plamena). Nemojte ih držati preblizu plamenu jer će kruščići izvana u roku minute dobiti boju, a iznutra će ostati sirovi.
Ja ih držim oko 10 cm iznad plamena.
Vrijeme pečenja, naravno, ovisi o veličini kruščića, a i o veličini vaše «lomače»:DDD  
U svakom slučaju treba im barem 10-15 min. Ako nakon probanja nisu pečeni; ništa – pecite ih još malo:D  Što su manji i što je tijesto tanje namotano – prije su pečeni.


Pečene kruščiće možete jesti sa štapa. Ako ih želite skinuti, ostavite ih da se malo ohlade, onda lagano izvucite štap (ne bi trebalo biti problema; ipak, prije pečenja možete i lagano namastiti aluminijsku foliju prije nego na nju namotate tijesto).

Image and video hosting by TinyPic



Broj komentara: 9:

  1. Fenomenalno, dobra ideja, mi smo stalno u prirodi i oko vatre. Uh, moji će se jako veseliti kad im to složim za vikend. Baš ti hvala za ovo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Znala sam da ćese Dunji dopasti. Ona je dete prirode. Zanimljiv je oblik i nešto sasvim novo. Bravo Sanela.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jao bogami i meni je ovo odlicna ideja, jer i aj provodim u prirodi dosta vremena:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Genijalna ideja! Mi podosta provodimo ovakvo vrijeme u prirodi, ovo ću sigurno isprobati. Mojima bi se jako svidio i dodatak špeka, sigurna sam :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična ideja i fini kruščići! Jedva čekam ribolovno kampiranje da isprobam. Pogotovo ove s pancetom

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo ti je savršeno! Bilježim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dunja;
    drago mi je da ti se sviđa:)

    Jelena;
    hvala:)

    Dzoli;
    probaj:)

    Tamara;
    javi dojmove:)

    Whar´s for dessert?;
    probaj:)

    Marijana;
    hvala:)

    Κάθαρσις;
    hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovako se slicno pravi jedan kolac koji se prodaje po vasarima, zove se Vrbaska tuba i posle pecenja u peci za giros, umace se u cimet, secer, lesnik ili orahe! Zna li iko taj recept?

    OdgovoriIzbriši