Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

12. 05. 2011.

Slana pogača od kiselog vrhnja i jaja


Nedavno sam unijela recept za Pogaču od vrhnja i suhog voća, naravno slatku. Budući da nisam ljubitelj slatkih dizanih kolača/peciva/pogača itd. palo mi je na pamet da bih mogla napraviti slanu varijantu. Tijesto i nadjev su «isti», ali prilagođeni su slanoj varijanti.














Sastojci
400 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
oko 1 čajna žlica soli
50 g mekanog margarina/maslaca
oko 250 ml mlake mlaćenice (može i kiselo mlijeko, jogurt…)

Nadjev
2 jaja
400 g kiselog vrhnja
sol, papar
+
oko 100 g otkoštičenih maslina
(mogu i suhe rajčice, tvrdi sir, Feta...)


Svi sastojci za tijesto i nadjev trebaju biti sobne temperature.

Za tijesto, od brašna, kvasca, soli, margarina i mlaćenice zamijesite mekano glatko tijesto, mijesite ga 5-10 min. (u originalnom receptu tijesto se «mijesi» mikserom, svrdlastim nastavcima za tijesta, ali možete i ručno).
Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.

Za nadjev, pjenjačom/vilicom umutite jaja pa dodajte kiselo vrhnje i sol pa sve dobro promiješajte.

Posudu za pečenje (okruglu, promjera oko 28 cm) obložite papirom za pečenje (!).

Dignuto tijesto premijesite rukama, pa ga stanjite (dlanovima ili valjkom) u pravokutnik debljine 1,5-2 cm. Pobrašnjenim nožem, tijesto narežite na «trake/štapiće» širine 1,5-2 cm.  


Narezane trake tijesta slažite u lim (obložen papirom) – kao da oblikujete «puža», ali između traka ostavite 1-2 cm praznog prostora kako bi između tijesta došao nadjev.


Ako složite tog «puža», a ostane vam koja traka tijesta «viška», negdje ju ugurajte, na pečenoj pogači se taj «narolani oblik» tijesta ionako ne vidi.

Između složenih «traka» poslažite masline. Po želji, možete dodati npr. kockice Fete ili nekog drugog sira, nasjeckane suhe rajčice, itd. 

Pripremljeni nadjev nalijte na pogaču, malo ga poravnajte žlicom da svugdje bude u jednakom sloju.


Nadjevenu pogaču ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pogaču pecite oko 40 min., ovisno o tome koliko zapečenu pogaču želite (možete ju ostaviti da bude «svjetlija» nego što je ova moja).

Pečenu pogaču ostavite da se malo ohladi pa ju pomoću papira izvadite iz lima. Poslužite mlaku ili hladnu. 
















Broj komentara: 8:

  1. Pogača izgleda zanimljivo! Sigurno je fina. Recept je spremljen pa ću vjerojatno isprobati kombinaciju sa sirom i pumidorima.

    A što se tiče te zdrave namirnice, baš sam sad znatiželjna o kojoj je namirnici riječ :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad sam pročitala tvoj post o "zdravoj" prehrani djece, laknulo mi je, jer konačno nešto da si ublažim osjećaj da svoje, a naročito unuku hranim "zbrda zdola". Lagano mi je dosta agresije, ovo djetetu moraš dati, ovo ne smiješ... Moja malecka neće ni malo mlijeka, neće slatko, neće zeleno i to je to. Pa onda mi kažu (čak i lječnica); zaprijeti joj se, našopaj ju, prevari ju i slične gadosti. Inače je velika curica od tri godine, ni mršava ni buckasta. Eto, dobro si rekla kako smo nekad uopće preživjeli, pa moji su imali malo i ništa, a što se tiče ove fenomenalne pogače, to ćemo papati i ja i moja Lutkica.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hhaha.kad sam pocela da citam tvoj blog pomilih na najstrasnije da je bilo pa sreca da niko nije crko.
    Cuj ja u te hokuse pokuse o tabelama kolicinama ovo ono niti imam, nit im verujem, nit ih primenjujem
    Meni je najbitnije da znam da je ono sto moja cerkica stavlja u usta neprskano , ukusno i dovoljno:)
    I koliko vidim odlicno napreduje.
    Dunja tebi preporucujem da procitas moj blog: Deca kad bi htela sta bi jela;)
    Inace samo da dodam ova pogaca je super.Pravim i jedemo obe:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična m ije ova pogača, a i post :D Ja nema s djecom iskustva još, ali dečko ima puno nećaka i znam da oni također više-manje sve jedu,i ovi mlađi-bebe, i ovi stariji. Njih treba tjerati od stola, a ne siliti ih jesti, i nema tu nikakvog prevelikog preseravanja :) Nekoliko puta sam ih zatekla kako se igraju u pijesku iza kuće i onda taj isti pijesak stavljaju u usta :D Ja sama nemam, ko' što rekoh, s malom djecom baš puno iskustva, tj. sa njihovom prehranom, ali su njihove mame ležerno rekle:pusti ih, neće im ništa biti, malo nek steknu imunitet :)))
    PS. Mislim da ćeš nam morati otkriti koja je to namirnica, sad smo svi znatiželjni :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pročitah tvoj post, i potpuno se slažem. Moja ćerkica je probirljiva što se hrane tiče, ali ono što voli voli.E šta će biti kada ona odraste i dobije dete, videću...
    Divna pogača!

    OdgovoriIzbriši
  6. OK Sanela, svako ima pravo na svoje mišljenje i ti, a i te tvoje pretjerano zabrinute prijateljice. Novopečene majke "progutaju" priču da se dječji ukusi i sklonosti prema hrani razvijaju u prve dvije godine života i kupujući tu priču žele sve najbolje svom djetetu i nastoje razviti sklonost prema zdravoj hrani. Bitno je znati pripremiti hranu tako da bude ukusna i ne postoji namirnica koja bi bila odbojna. Ne znam o kojoj namirnici je riječ u priči o tvojoj frendici i zašto je dijete odbijalo da jede to, ali je lako moguće da ona to ne zna spremiti, odnosno da još nije otkrila kako je ukusno spremiti.
    Međutim, varaš se kada kažeš da u doba tvog djetinjstva nije bilo knjiga "za hendlanje bebama i djecom" Moja mama je imala Spokea u doba kada sam ja bila mala, a deset godina mlađu sestru je "hendlala" po jednoj drugoj američkoj knjizi grupe autora "Vaše dete i vi..." Tablice su mnogo starije i bile su poznate i 60-tih.
    Na račun knjiga i uputa "za hendlanje djecom" - imam jednu presmiješnu knjigu "Mom knows the best" sa uputama i savjetima iz američkih časopisa pedesetih godina, umrla sam od smijeha čitajući je-čudno ali i ta generacija je preživjela...
    Tvoja pogača mi se naravno dopada i ne bih je stavila na top listu nezdrave hrane. Lijep je vidjeti način na koji se slaže, a s obzirom da sam danas baš namjeravala praviti neko domaće slano pecivo, složit ću ga u ovom obliku.

    OdgovoriIzbriši
  7. Slažem se sa Selmom. Osobno, kupila sam samo jednu knjigu, i to onu Penelope Leach. pedijatrica s petero vlastite djece, šta ćeš bolje. preporučam je jer su savjeti vrlo jednostavni, primjenjivi i sasvim "na zemlji". Djeca nisu voljela špinat i nikada im ga nisam kuhala (a kao jako je zdrav). U kući nije bilo gaziranih pića, hrenovki, pašteta, parizera i sličnih salama. Voće i povrće, ako nisu voljeli ovako, pripremila sam onako. Danas vidim, da kao odrasli ljudi, jedu uravnoteženo, da ne vole junk food, još uvijek ne piju gazirana pića... To je sigurno moja zasluga i ako sam na taj naćin pomogla da budu zdraviji i osjećaju se bolje, ja sam sretna. Naime, kada smo mladi zaboravljamo jedno: sve dođe na naplatu, najčešće u starosti - i loša prehrana, neuredan život, loše navike. Tijelo jednostavno ne oprašta. Uz sve rečeno, bilježim ovaj recept jer mi izgleda i čini se odličan.

    OdgovoriIzbriši
  8. Primamljivo treba isprobati.....sviđa mi se..))))

    OdgovoriIzbriši