Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

31. 05. 2011.

Topli paketići od palačinki i sira

U ovakve palačinke možete staviti bilo kakav nadjev (slani, a mogao bi i slatki – onda ih nemojte vezati listovima luka), a nije obavezno ni zapeći ih: možete ih samo napuniti nadjevom, zavezati i poslužiti hladne.
Što se smjese za palačinke tiče, ispecite kakve god hoćete, ali trebale bi biti tanke. 

Pošto doma nisam imala jaja, ovaj put napravila sam palačinke bez jaja.


Sastojci
6-8 pečenih palačinki (tankih)

Nadjev
oko 150 g svježeg kravljeg sira
oko 50 g tvrdog sira narezanog na kockice
1-2 žlice kiselog vrhnja
po želji, sitno nasjeckano svježe začinsko bilje (vlasac, listovi mladog luka, listovi divljeg luka,…)
sol, papar

Ostalo
kuhinjska (prirodna) špaga
6-8 mladih, tankih i dugih listova mladog luka


Pomiješajte sve sastojke za nadjev i začinite prema ukusu.
Na svaku palačinku stavite oko 1 žlicu nadjeva, dignite krajeve, skupite ih na vrhu i zavežite špagom, ali ne prečvrsto da ne «razrežete» palačinke.
Špaga bi trebala biti od prirodnih materijala, nepofarbana (nikako plastična i pofrabana koja bi se za vrijeme pečenja mogla «rastapati», pustiti boju itd.).

Paketiće/zamotuljke složite u namaštenu posudu za pečenje. Pokrijte ih folijom (pokrivanje folijom nije obavezno, ali ako se to ne pokrije - meni je onda previše «suho»). Paketiće stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite ih 10-15 min. (nemojte ih peći predugo jer će palačinke pri dnu «popucati» i «raspasti» se te će nadjev izlaziti).



Pečene paketiće možete «ukrasiti» listovima luka, tako da ih zavežete oko paketića.
Moguća je jednostavnija (lijena) varijanta te kompliciranija varijanta.

Za jednostavniju varijantu: listove luka operite, obrišite krpom te ih na pečenim paketićima zavežite u čvor oko špage (tj.  malo iznad ili malo ispod same špage – kako biste ju po želji uklonili nakon vezanja luka). 
Problem s tom varijantom je što ti svježi/sirovi listovi nisu «podatni», «hrskavi» su pa pucaju, a i nedaju se čvrsto stegnuti. Kad zavežete list luka, špagu možete razrezati i skinuti, ali može i ostati  - budući da se svježi listovi luka nedaju čvrsto stegnuti, paketići bi se mogli «raširiti».  Višak lista (krajeve) možete odrezati, za ovakvo vezanje «u čvor» listovi ne trebaju biti jako dugi.




Za kompliciraniju varijantu: listove luka operite. U loncu zakuhajte vodu (ne treba puno, oko pola litre), posolite ju pa isključite štednjak. U vruću vodu uronite oprane listove i ostavite ih da se moče 30ak sekundi (lonac ne treba biti velik, listove smotajte i kuhačom nagurajte da ih voda pokrije, nije bitno što će listovi «popucati zbog presavijanja» - kad omekšaju to se neće primijetiti).  Kad su listovi mekani, izvadite ih iz vruće vode i odmah ih uronite u hladnu vodu (kako bi sačuvali zelenu boju).  Nakon par sekundi izvadite ih iz hladne vode i obrišite krpom.
Oko špage (tj. malo iznad ili malo ispod nje – kako bi mogli skinuti špagu nakon vezanja luka) na svakom pečenom paketiću zavežite list luka i to «u mašnu» (bilo bi dobro da su listovi dugački oko 35 cm - pa ne bi trebalo biti problema s vezanjem mašne).
Ti mekani listovi su podatni i moguće ih je čvrsto stegnuti oko zamotuljka, zato kad zavežete list luka, prerežite špagu i izvadite ju (ali možete ju i ostaviti). Odrežite suvišne krajeve listova luka.

Image and video hosting by TinyPic


Pazite na prste, u oba navedena slučaja malo je pipkavo vezati taj luk oko pečenih paketića, budući da su vrući; ali nije neizvedivo.

Poslužite toplo.




Broj komentara: 11:

  1. Paketići izgledaju tako primamljivo. Baš su slatki, a punjenje je jako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super ideja!Posebno mi se sviđa mašnica od luka ;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako lepo izgelda, zaista mozes svakava iznenadjenja spakovati u to;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako dobra ideja za predjelo. Super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super ,super paketici:)
    Palacinke dolaze u obzir u svakoj kombinaciji:)
    p.s. trazila sam onu tvoju 'pratilicu za blog':)
    ,i nikako da skontam.Kod mene u lijevom uglu kako ti kazes, nema onog da pise prati.Mozda bi bilo jednostavnije da opet vratis onaj alat-zbog nas ovakvih koji se ne snalaze bas:)

    OdgovoriIzbriši
  6. What's for dessert?;
    hvala:)

    Jasna;
    hvala:)

    Tamara;
    hvala:)

    Dzoli;
    da, mogu se puniti svime:)

    Κάθαρσις;
    hvala:)

    hannum;
    hvala:)

    Kad se ulogiraš na blogger.com i otvoriš moj blog, zar iznad naslova bloga "U mojoj kuhinji 2" nema ničega?
    Jesi li pokušala drugi opisani način?

    OdgovoriIzbriši
  7. Mislila sam cim otvorim tvoj blog,gore u lijevom uglu pise -prati.Ali ne pise..
    Pise.. Podijeli, Prijavi zloupotrebu, Sljedeći blog»
    Ja nemam racun na blogspot com,vec se prijavljujem preko googl racuna,zbog toga sam mislila da se sa istim moze i kod tebe.
    Vec pratim nekoliko blogova ,tako da sam mislila da mogu na isti nacin pratiti i tvoj,iako 'te imam ' u mutfaku:D

    OdgovoriIzbriši
  8. hannum;
    Ne znam kako to funkcionira s Googleom. Samo znam da kad ja nisam ulogirana u blogger.com onda mi piše ovo Podijeli, Prijavi....... A kad se ulogiram u sustav onda mi piše Prati, Podijeli, Prijavi.....

    Stavila sam sada opet te Sljedbenike na blog pa ti možeš to probati "pratiti", ali ja ću to ubrzo maknuti, ne znam kako će onda to utjecati na praćenje preko Googlea. Meni taj opcija sa tim famoznim Sljedbenicima ide na živce; znam da su ljudi raspamećuju za tim jer ako imaju puuuuuuuuuuno sljedbenika onda misle da im je blog ne znam kako popularan - meni to nije potrebno, ja ću blog pisati čak i ako će biti krajnje nepopularan i ako ću imati nula tih famoznih sljedbenika.

    OdgovoriIzbriši
  9. :)Ne znam o toj zaludjenosti ,mislim da je to nesto individualno:)Meni se licno svidio gadzet, jer uistinu olaksava pronalazak blogova koje covjek preferira pogledati svaki dan:)
    S googlom to super finkcionira-pratim te:)

    OdgovoriIzbriši