Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

09. 09. 2011.

Rezana masna pogača i Pogača s rupom

Rezana masna pogača

Tijesto za ovu pogaču radila sam po receptu za svoju omiljenu pogaču: Masnu pogaču, i to pola mjere, kome je (pre)malo, nek´ podupla količinu svih sastojaka:) Osim margarina, kao nadjev upotrijebila sam suhe rajčice. Moglo bi se reći da je ovo neka brza, mini-verzija, pa nisam ostavljala pripremljenu pogaču da udvostruči volumen, nego je samo kratko odstajala na sobnoj temperaturi (dok se pećnica grijala).



  

Tijesto
350 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
pola paketića suhog kvasca (oko 4 g)
2 jaja
oko 100 ml kiselog mlijeka
oko 50 ml mlake vode

Nadjev
oko 100 g mekanog margarina
100 g sušenih rajčica (crvenih i žutih)

Za premazivanje i posipavanje
1 bjelanjak (može i žumanjak umućen sa žlicom mlijeka)
sezam


 
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature/mlaki.
Za tijesto, u posudu stavite brašno, sol, šećer, kvasac, jaja, kiselo mlijeko i vodu pa zamijesite glatko tijesto.
Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i  ostavite ga na toplom da naraste.

Margarin izmiksajte ili dobro promiješajte da se može lijepo razmazivati.
Sušene rajčice ocijedite iz ulja i sitno ih nasjeckajte.

Dignuto tijesto premijesite pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte što tanje, u pravokutnik (oko 60 cm x 35 cm). Tijesto premažite mekanim margarinom i posipajte nasjeckanim rajčicama. Narolajte ga kao savijaču, počevši s duže strane.



Dobivenu savijaču oštrim nožem okomito prerežite cijelom dužinom, po sredini, da dobijete dva dijela. Od ta dva dijela ispletite pletenicu, pokušajte «plesti» komade  tijesta tako da  «prerezani» dio bude okrenut prema gore, da se vidi.



Okruglu posudu za pečenje (oko 25 cm promjera) obložite papirom za pečenje i u nju stavite pletenicu u krug, isprepletite/spojite krajeve.
Ja sam u sredinu nagurala narolani komad kartona omotan papirom za pečenje.

Pletenicu premažite umućenim bjelanjkom i posipajte sezamom, ostavite ju na toplom par minuta, dok se pećnica grije.

Zatim ju stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 10 min. Tada ju pokrijte folijom i pecite na 180 stupnjeva oko 20 min. Nakon toga skinite foliju i po potrebi pogaču pecite još par minuta da odozgo dobije boju (pazite da rajčice ne zagore).




:)

Pogača s rupom

Ovu «pogaču» radila sam  po sličnom principu kao i prethodnu, a držala sam se recepta za Pogaču s rupom u sredini. Naravno, kako to već kod mene biva, u mojoj izvedbi recepta pogača je doživjela izmjene i što se tiče izgleda i što se tiče nadjeva:D


Tijesto
500 g glatkog brašna
1,5 čajna žlica soli
1 čajna žlica šećera
1 čajna žlica praška za pecivo (pola paketića)
1 suhi kvasac (7 g)
100 ml ulja
1 jaje
250 ml mlakog mlijeka

Nadjev
100 g hladnog margarina
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
100 g suhih rajčica (crvenih i žutih)
40 g zelenih maslina

Za premazivanje i posipavanje
1 žumanjak
1 žlice mlijeka
sezam


Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite brašno, sol, šećer, prašak, kvasac, ulje, jaje i polako dodavajte mlijeko da zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom 20ak min. da se digne.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na tri dijela.

Svaki dio razvaljajte (na debljinu od oko 4 mm) - u dugi uski pravokutni oblik.

Na svaki komad razvaljanog tijesta rasporedite trećinu hladnog naribanog margarina, sira, rajčica i maslina. 


Svaki komad posebno narolajte, počevši s duže strane, da dobijete tri uske role. Svaku rolu malo nategnite i ispletite jednu pletenicu. 



Okruglu posudu za pečenje namastite (ili obložite papirom za pečenje) i složite pletenicu u krug, isprepletite i slijepite krajeve.
Pletenicu/pogaču možete peći u kalupu za kuglof. No, ja sam ju pekla u običnoj okrugloj posudi, a u sredinu sam nagurala komad narolanog kartona omotan papirom za pečenje.

Pletenicu pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom 45 min. da se digne.

Dignutu pletenicu premažite žumanjkom umućenim s mlijekom i, po želji, posipajte sezamom. 


Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 45 min.
Ja sam pletenicu pekla na drugoj prečki odozdo i nakon pola sata prekrila sam ju folijom da ne potamni previše.





4 komentara:

  1. Savršeno izgledaju, pa ih bilježim.
    Što se floskula tiče - zato se i zovu floskule iako je nešto označiti floskulom isto tako floskula. Kad kada se uhvatim da ih i ja izgovaram jer druga osoba očekuje nešto tako, pa se onda pitam šta mi bi! Uglavnom, slažem se s tobom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prelepo napravljeno i uslikano.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pogaču s rupom sam radila i sviđa mi se nadjev koji si koristila. Ova druga pogača je sigurno isto fina, a obadvije izgledaju prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Κάθαρσις;
    probaj:)
    Nisam ni ja potpuno "cijepljena" protiv izgovaranja floskula/izreka, pa upotrebljavam neke.
    Ali definitivno ne upotrebljavam one "tješeće" poput "sve će biti dobro", "to je samo formalnost", "bolje vrabac u ruci, nego golub na grani" - istrenirala sam samu sebe da to ljudima ne govorim, iako često, imam dojam da ljudi to obožavaju slušati i baš čekaju da im počnem sipati takve floskule:(

    Jafi;
    hvala:)

    What's for dessert?;
    Meni se prva pogača (Rezana masna) više sviđa jer je masna i "lista se", ali i Pogača s rupom je u redu:)

    OdgovoriIzbriši