Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

18. 10. 2011.

Punjene knedle od griza i heljde


Ovo mogu biti punjene knedle – ako ih napunite nadjevom. A ako ih ne napunite – onda će to biti nenapunjene knedle od griza i heljde:)

Što se nadjeva tiče, možete ih puniti čime hoćete. Moj recept temelji se na ovom i ovom receptu. U jednom od njih knedle se pune špinatom i svježim sirom; u mojoj verziji pune se blitvom i Fetom.

Knedle možete poslužiti kao prilog (uz umak po želji), ali ja ih jedem kao glavno jelo:) Nemam običaj raditi neke posebne umake, najčešće ih prelijem masnoćom na kojoj sam popržila crveni luk, ili samo ugrijanom masnoćom, bez prženja luka.




Knedle (za 10ak komada)
50 g heljde (heljdine/hajdinske kaše)
500 ml mlijeka
250 g pšeničnog griza
sol, papar
muškatni oraščić
1 veliko jaje

Nadjev
1 maleni crveni luk
1 češanj češnjaka
oko 200 g blitve (ili špinata)
80 g Feta sira (može i svježi kravlji sir, može i tvrdi sir ili krem sir)
1 žlica svježeg nasjeckanog začinskog bilja po želji
sol, papar


Za knedle, u loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte heljdu. Kuhajte ju oko 8 min., nemojte ju raskuhati. Kuhanu heljdu ocijedite i ostavite da se hladi.
U drugom loncu zakuhajte mlijeko pa dodajte sol i polako dodajte griz stalno miješajući pjenjačom da se ne zgruda, kuhajte da se smjesa poveže u kuglu. Maknite s vatre i ostavite da se hladi 15ak min.
U malo ohlađenu smjesu (koju možete dirati rukama) umiješajte jaje, ocijeđenu heljdu, papar i muškatni oraščić pa sve dobro promiješajte (premijesite rukama).

Ako ne želite puniti knedle, onda ne morate čitati upute o pripremanju nadjeva – nego od ove smjese vlažnim rukama oblikujte kugle, stavite ih u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 15ak min. na slaboj vatri,  poslužite ih kao prilog s umakom po želji.

:)

A ako želite punjene knedle…

Za nadjev, blitvu operite.
Možete upotrijebiti samo zeleni dio lista, ili sve zajedno: i list i bijelu stabljiku – nju treba sasvim sitno nasjeckati! 
Ja sam upotrijebila listove blitve zajedno sa stabljikom.
 
Odrežite gornji zeleni dio lista. Bijeli, debeli dio stabljike sasvim sitno nasjeckajte.
U loncu zakuhajte vodu i posolite ju pa dodajte nasjeckane stabljike blitve i kuhajte ih oko 4 min. Zatim dodajte zeleni list blitve i sve zajedno kuhajte još oko 2 min.

Kuhanu blitvu ocijedite i odmah ju isplahnite hladnom vodom da se ohladi pa ju opet ocijedite. Rukama istisnite što više tekućine iz blitve.
Usitnite ju sjeckajući ju nožem na dasci za rezanje.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte ulje i na njemu popržite luk pa dodajte svježu blitvu i pržite ju  da sva tekućina ispari.
Gotovu smjesu ostavite da se ohladi.

Feta sir zdrobite na komade.
Ako upotrebljavate svježi kravlji sir, dobro ga ocijedite.

Zdrobljeni sir pomiješajte s (mlakom) blitvom, začinite solju i paprom.
Od smjese oblikujte 10ak kuglica (hrpica).
Smjesa je «gnjecava» (ovisno o tome koliko je tekućine isparilo iz blitve i koliko dobro je sir ocijeđen) – kuglice/hrpice ne trebaju biti čvrste, cilj nije dobiti čvrstu/suhu smjesu  jer to je nadjev, on treba biti vlažan. No, ako je nadjev jako «voden» možete dodati npr. malo krušnih mrvica.

Smjesu od griza i heljde također podijelite na 10ak dijelova. Vlažnim rukama spljoštite svaki dio među dlanovima, da dobijte okruglaste oblike i u svaki zamotajte kuglicu nadjeva.

 









U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte knedle. Pazite da se ne zalijepe za dno, prođite kuhačom ispod njih. Kad isplivaju na površinu kuhajte ih na slaboj vatri 15ak min.

Kuhane knedle izvadite rupičastom žlicom.

Prelijte ih masnoćom (s poprženim lukom) ili poslužite uz umak po želji.



Broj komentara: 7:

  1. O kako dobro ovo izgleda i originalno i ukusno:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo bih trebala isprobati - izgleda zanimljivo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Najprije sam mislila da se radi o heljdinom brašnu (malo ga je teže nabaviti), ali vidim da je u pitanju kaša. Odličan recept i odlične okruglice. Mogu biti divan prilog, a ako su punjene kako predlažeš, odlično jelo samo po sebi. Za isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je baš dobra stvar :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Dzoli;
    hvala:) probaj:)

    Jasna;
    probaj:)

    Κάθαρσις;
    nisam luda za heljdinom kašom, ali jedem ju u tim nekim kombinacijama gdje nije dominantna. A heljdino brašno ne mogu smisliti - konzumirala sam ga u jelima gdje je bilo dominantno (kruh, pecivo) - to je prestrašno, ima nevjerojatno odbojan i nametljiv okus!
    Ove okruglice su mi ok, ja ne stavljam puno heljde ( moglo bi se staviti i duplo više heljde na ovu količinu smjese).

    Tamara;
    probaj:)

    Jafi;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlicno! Volim sve varijacije na temu... Ja ovakve stvarcice najvise volim preliti jogurtom...

    OdgovoriIzbriši