Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

25. 10. 2011.

Slani zapečeni uštipci (za princes krafne)

Ovaj recept potječe iz nekog časopisa, a zamišljen je kao relativno «brzi recept» jer se priprema s kupovnim uštipcima (za princes krafne/princes uštipke). Kod mene to nije brzi recept jer ja imam naviku sama raditi  uštipke, iako ih se već godinama i u Hrvatskoj može kupiti u trgovačkim centrima.

Što se nazivlja tiče, ja sam navikla na naziv princes krafne, iako znam da je ustaljen i naziv princes uštipci. Baš sam gledala u trgovini na ambalaži: to pečeno tijesto naziva se uštipak, a ne krafna, a i u receptu u časopisu to je uštipak, pa onda dobro, neka i u ovom receptu budu zapečeni uštipci, a ne zapečene krafne...

Kad radim uštipke za ovu slanu varijantu, radim ih po istom receptu kao kad radim uštipke za slatku varijantu, tj. kad ih namjeravam puniti slatkom kremom - raditi princes krafne za desert. Nemam običaj oblikovati ih pomoću slastičarske šprice, meni je to prevelika gnjavaža, nego na limu žlicom oblikujem nepravilne hrpice.

Na vama je da odlučite hoćete li sami napraviti uštipke po receptu po kojem ih inače radite ili ćete ih kupiti.
Ja ponekad napravim veću količinu uštipaka, pa onda taj dan napravim slatke princes krafne, a idući dan «višak», tj. preostale nenapunjene uštipke zapečem u slanoj varijanti:)

U nadjev od sira možete dodati još neke sastojke (npr. kockice šunke, salame, moglo bi i neko povrće,…); no ja se držim ove najjednostavnije varijante.



Sastojci
15ak kupovnih ili domaćih pečenih uštipaka za princes krafne (ja ih radim doma; ovaj put napravila sam 19 manjih uštipaka)

Nadjev
300 g tvrdog sira (npr. Podravac)
50 g margarina/maslaca
3 žumanjka
70 g brašna
sol, papar, mljeveni čili
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja

Umak
50 g margarina/maslaca
30ak g brašna
500 ml mlijeka
muškatni oraščić
sol, papar



Za nadjev, u lonac stavite na kockice narezani ili naribani sir te na komade narezani maslac pa ih zagrijavajte na laganoj vatri da se potpuno otope. Tada umiješajte žumanjke i miješajte pjenjačom na laganoj vatri da se smjesa malo zgusne, ali maknite ju s vatre prije nego zakuha. Smjesu nemojte više vraćati na štednjak; dodajte brašno i dobro ga umiješajte kuhačom da dobijete čvrstu smjesu koja s odljepljuje od dna. Zatim umiješajte češnjak, začinsko bilje, papar, čili i sol (budite oprezni s dodavanjem soli – možda neće biti ni potrebna, sve ovisi o tome koliko je sir slan).



Posudu za pečenje lagano namastite.
Uštipke prerežite na pola i donje dijelove poredajte u posudu. Pomoću žlice nadjenite ih pripremljenom (toplom) smjesom.




Poklopite ih gornjim odrezanim dijelom.



Za umak,  u loncu rastopite margarin pa dodajte brašno i kratko ga popržite. Zatim dodajte mlijeko i miješajte pjenjačom na laganoj vatri da se umak zgusne. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te odmah prelijte preko uštipaka.
U originalu, radi se rjeđi umak: ali ja volim čvrsti umak pa, po potrebi, dodam više brašna i umak kuham da se jače zgusne (volim ga tako čvrstog da žlica stoji u njemu kad se ohladi:D



Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i uštipke pecite 20ak min. Zatim pojačajte temperaturu na 200 stupnjeva i pecite još 10ak min. da se odozgo jače zapeku.



Broj komentara: 5:

  1. Primamljivo i zanimljivo jelo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam pravila slane do sada. Hvala na ideji!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo mora biti jako,jako ukusno...

    OdgovoriIzbriši
  4. Nikada nisam probala slanu varijantu, mada sam videla recepte... Super izgleda! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jafi;
    slažem se:)

    Jasna;
    ja više volim slane, nego slatke.

    melanzana;
    probaj:)

    Miki;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši