Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

02. 07. 2011.

Patišoni punjeni špagetama



Sastojci
oko 6 patišona (svaki 150-200 g)
oko 100 g špageta
2 manja crvena luka
1 češanj češnjaka
1-2 žlice koncentrata rajčice
oko 150 g kiselog vrhnja
100 ml vode
sol, papar
nasjeckano svježe peršinovo lišće
2 žlice parmezana za posipanje


Patišone operite i odozgo ih pažljivo izdubite žlicom. Iznutra ih lagano premažite uljem.
Ono što ste izdubili iz patišona sasvim sitno nasjeckajte.

1 crveni luk i češanj češnjaka ogulite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte malo ulja i na njemu popržite obje vrste luka. Zatim dodajte sitno nasjeckani dio patišona i pržite da malo omekša. Tada dodajte vrhnje umućeno s vodom i sve ostavite da zakuha. Začinite solju i paprom.

Špagete skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ih.

1 crveni luk sitno nasjeckajte. U loncu zagrijte malo ulja i na njemu ispržite luk, zatim dodajte koncentrat rajčice i špagete pa sve kratko zagrijte. Začinite solju i paprom, umiješajte peršinovo lišće.
Po želji, u nadjev možete dodati i nešto drugo, npr. naribani tvrdi sir.

Na dno namaštene posude za pečenje rasporedite nasjeckane popržene patišone s vrhnjem. Na to poredajte izdubljene patišone.
Špagete smotajte vilicom i te «hrpice» stavljajte u patišone. Ako vam ostane špageta možete ih rasporediti između patišona.



Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva, pecite oko 40 min. pokriveno. Patišoni bi za to vrijeme trebali omekšati.

Tada maknite foliju i špagete posipajte parmezanom. Po želji, nepokriveno vratite u pećnicu i kratko zapecite. Prije posluživanja posipajte nasjeckanim peršinovim lišćem.



Broj komentara: 11:

  1. Najprije sam morala googlati što je to patišon i sad sam baš žalosna što takvu vrstu tikvica nisam vidjela kod nas.

    Izgleda prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo da ti kazem da se kaze патисон - nadam se da se neces naljutiti, kao onomad oni zbog salse ;)
    Ta rec je preuzeta iz francuskog jezika inace na latinskom je svuda isto (Cucurbita pepo) pa nema zabune ali latinski vise niko ne govori :)

    Mi ih obicno jedemo kao zimnicu, usoljene-ukiseljene kao krastavcice i u takvom stanju su ocaravajuci..
    Za tako spremljene patison-e se biraju najmladje tikvice tj. tek prispele od samo nekoliko dana (3-5 dana) koje su tek stasale a u precniku ne prelaze ni 3-4 cm (ovi stari 5 dana do 6 cm) jer im je ukus tada najnezniji a sto je najglavnije u tom periodu imaju cak oko 30 mg vitamina C i zbog toga se beru kad su tako malene :)

    Volimo i samo kratko obarene uz neki sos ili kao prilog uz meso..

    Ove Tvoje preslatko izgledaju kao "cvece po livadi" :)

    Poz.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvaal i majlo na objasnjenju.Ne znam zasto bi se bilo ko ljutio ako s egreska ispravi..ja uvek volim da naucim nesto:)
    Tvoja kombiancija za punjenje mi se cini vrlo ukusna:)

    OdgovoriIzbriši
  4. ovakve stvari baš volim, volim :) Super!

    OdgovoriIzbriši
  5. What's for dessert?;
    Moja mama ima patišone u vrtu. Viđam ih i na tržnicama. Meni to nije ništa posebno, meni je to kao i svaka druga tikvica -a tikvice ne volim:(

    majloV;
    nisam se nikad bavila etimologijom te riječi, ali u hrvatskom je ustaljena riječ patišon - zato u časopisima, u kuharicama, na tv, kad se o tome govori: to je patišon, čak i na paketiću sjemena piše patišon. Možda mi razlog nije opravdan, ali budući da svi oko mene to zovu patišon - onda i ja to zovem patišon.
    Meni je to kao i svaka druga tikvica i uopće mi nije fino. Probala sma i kisele - to mi je čak gore, od recimo ovakvih "zapečenih".

    Dzoli;
    probaj:)

    Tamara;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Eto naucih novi izraz za ovu lijepu tikvicu.
    Jelo izgleda odlicno; dopada mi se neobicno punjenje sa spagetama!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sanela :))
    "Meni je to kao i svaka druga tikvica i uopće mi nije fino. Probala sma i kisele - to mi je čak gore, od recimo ovakvih "zapečenih"."

    Ovo mi je jako zanimljivo :)

    Predlozila bih ti da probas punjene sirom na ovaj nacin, mozda ti to bude fino!?
    Ovako:
    -patisone raznih velicina (ali one mlade do 4-5 cm - ali sto manje sto i jeste poenta)
    izblansiraj u prokuvaloj kiselo-slanoj vodi oko 2 minuta, odmah ih provuci kroz ledeno hladnu vodu, zatim opet dobro ocedi, izdubi i napuni sirom
    -tako punjene tikvice stavi u posudu, oko njih dodaj malo seckanih svezih zacina koje volis, preko sipaj kvalitetno maslinovo ulje da se sve okupa u ulju ;)
    -ostavi da se dobro ohladi a uksi prozmu

    E ako ti se i ovo ne bude svidelo onda ne znam :).. moraces zauvek odustati od tikvica!


    Inace stvarno moram da naglasim da je moje "uplitanje" u vezi s ovim nazivom, bas kao i s nazivom u vezi salse, cisto kulinarskog karaktera i da nema nikakvu drugu pozadinu.

    To sto neko svesno prekraja, cak i u neduznom kulinarstu nazive plodova, rastinja ili recepata, zadire u druge okvire u koje se ne bih mesala..

    Ali znanje je jedno a direktive su nesto sasvim deseto!
    Kako bilo probaj da se pomucis i ovako napunis malene patisone ili malene papricice.. meni su pripremljene i na ovaj nacin ocaravajuce :)

    Poz.

    p.s. Posto sam zbog Tebe i snajderaja htela da prilozim svoje rukotvorine kao poseban dopis na svom blog-u sad cu zbog ovih punjenih patisona i papricica to uraditi, da vidis mozda ti se dopadne :)
    Sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  8. Nikada ništa nisam jela s patišonomi, pa si ne mogu predočiti okus. Naime, možda se nekome čini da su sve tikvice iste, ipak nisu (po okusu). Nikada ih nismo sadili u vrtu, ali mislim da vrijedi pokušati. Svi sastojci mi se jako sviđaju, a tikvica je jako dekorativna, ako ništa drugo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Jasna;
    probaj:)

    majloV;
    Odavno znam da ne volim tikvice, ali pošto ih imamo u vrtu (besplatne, dostupne u izobilju)- zapravo ih često jedem (nigdje ne piše da mi se sve što jedem mora sviđati; blago onima koji jedu samo ono što im se sviđa).
    U ovom tvojem receptu - potpuno sam izgubila volju da ga isprobam: kad si spomenula maslinovo ulje. Maslinovo ulje mi je neusporedivo gore čak i od tikvica - niti ga kupujem niti ga upotrebljavam.
    Nekad kad gledam na tv profesionalne kuhare - oni često imaju maniju da servirano jelo odozgo i sa svih strana obilno zaliju maslinovim uljem - ako mi se jelo i sviđalo dok ga nisu utopili u maslinovom ulju - kad jednom stave to ulje, ja izgubim volju da to ikad probam.

    Što se jezika tiče, odavno sam prestala razmišljati što bi kako trebalo reći, imenovati itd. Govorim kako govorim. A to kako govorim - govorim iz navike (nije neki naročiti razlog; lai jezik je nešto čime se zaista ne želim baviti).

    Κάθαρσις;
    Nisu sve tikvice okusom iste - ali zajedničko im je da se meni ne sviđaju:DDD
    Patišoni jesu dekorativni, ljudi oko mene ih često ne pripremaju za jelo, nego ih samo slažu na police - kao ukras:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ih pa to je bar prosto stavi ulje koje volis ne mora maslinovo :))

    Uzivaj!

    OdgovoriIzbriši
  11. Obožavam povrće i patišoni su mi omiljene tikvice.Nježne, profinjenog okusa sa začinima. Ovaj recept mi se sviđa i isprobat ću ga svakako.😊

    OdgovoriIzbriši