Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

05. 07. 2011.

Pohani zamotuljci od oblatni

Nedavno sam dangubila pred televizorom i mijenjajući kanale nabasala sam na neku kuharsku emisiju. Ne pratim te emisije, ali povremeno virnem što se radi. I sad  sam  virnula - i vidjela piroške od oblatni. I sine meni; ajmeeeeeeeee, pa nisam ih radila valjda 5 godina! Potpuno sam smetnula s uma takve zamotuljke/piroške/popečke. Jednom davno, no, ne baš taaaaako daaaavno; prije 10ak godina negdje sam nabasala na recept za pohane oblatne punjene mljevenim mesom. Tu varijantu s mesom nisam nikad radila, ali baš su me fascinirale pohane oblatne pa sam ih punila raznim «povrtnim» nadjevima i budući da volim sve što je prženo, i te oblatne su mi se sviđale (a inače ne volim kolače od oblatni:(

I tako sam odlučila, nakon puuuuuuuuuno vremena, ponovno napraviti pohane zamotuljke od oblatni. Što se nadjeva tiče, donekle sam se držala onog što sam  vidjela u dotičnoj televizijskoj emisiji, ali, nemam običaj držati se takvih recepata ko´ pijan plota, moram ja nešto promijeniti:)

Ionako možete napraviti nadjev kakav god želite…



Sastojci
oko 3 velike oblatne
200 g Feta sira
200 g tvrdog naribanog sira
200 g blitve
1 češanj češnjaka, nasjeckan
sol, papar

Za paniranje
2-3 jaja
krušne mrvice
sezam


Blitvu operite, odrežite središnji bijeli dio sa stabljikom. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte, a zeleni dio listova narežite na rezance.

U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte bijeli narezani dio blitve i prokuhajte ga oko 2 min. Zatim dodajte zeleni dio blitve i sve kuhajte još 1-2 min.
Kuhani blitvu ocijedite, isplahnite ju hladnom vodom pa ju opet dobro ocijedite (rukama istisnite što više vode iz nje).
Po potrebi, možete ju još malo usitniti nožem.

U posudi pomiješajte izmrvljenu Fetu, naribani sir, nasjeckani češnjak i blitvu pa začinite solju i paprom.
Ako je nadjev previše gnjecav, možete dodati malo krušnih mrvica.

Oblatne narežite na komade željene veličine.
Ja jednu oblatnu režem na 4 dijela (sve ovisi o tome koliko velike popečke želite).


Narezane oblatne stavite između vlažnih kuhinjskih krpa.  
Ja na pladanj stavim jednu mokru krpu pa na nju, jednu do druge, poredam narezane oblatne, koliko ih stane, i pokrijem ih drugom krpom.
Nemojte narezane oblatne stavljati jednu na drugu jer, kad su vlažne, zalijepit će se jedna za drugu.

Oblatne trebaju omekšati da budu savitljive, tj. da nisu suhe, hrskave i da ne pucaju. Treba im 10ak min. da omekšaju – ovisno o tome koliko ste iscijedili krpe.

Kad narezane oblatne omekšaju nemojte maknuti mokre krpe; oblatne ostavite među mokrim krpama te uzimajte i punite jednu po jednu oblatnu (ako maknete krpe, dok punite jedan komad oblatne, ostali komadi će se sušiti pa neće biti savitljivi).

Na jedan uži kraj mekane oblatne stavite 1-2 žlice nadjeva (ovisno o tome koliko je velik komad oblatne). 


Čvrsto ju zarolajte pa krajeve zatvorite («spljoštite»), po mogućnosti, malo ih ugurajte «unutra»; kao kad se radi sarma (ako je oblatna dovoljno mekana, nema problema s izradom zamotuljaka/paketića).



Zamotuljke slažite na pladanj (nemojte ih stavljati jedan na drugi jer će se ovi donji «deformirati» pod težinom ovih gornjih, a mogli bi se i međusobno slijepiti).


Za paniranje: u jednoj posudi umutite jaja, a u drugoj pomiješajte mrvice sa sezamom.

U dubljoj posudi za prženje zagrijte dovoljnu količinu masnoće.

Svaki zamotuljak prvo umočite u umućena jaja pa ga uvaljajte u mrvice sa sezamom i položite u zagrijanu masnoću. Zamotuljke pržite na srednjoj vatri, sa svake strane, da dobiju boju.
Dok ih pržite okrećite ih pomoću žlice/lopatice, nemojte ih bosti vilicom da ih ne probušite.

Image and video hosting by TinyPic


Broj komentara: 11:

  1. Super, sviđa mi se što su oblatne u biti tvrđe tako da sigurno moraju biti jako hrskave kas se ispeku- isprobat ću ovo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svašta! Prvi put čujem da se oblatne pohaju. Izgleda super! A varijacije nadjeva su bezbrojne.

    OdgovoriIzbriši
  3. Davno sam pravila nešto slično, samo što se rolat na kraju stavi na kratko u zamrzivač onda se iseče na kriške debljine nekoliko cm, pa se onda valja u masu za pohovanje. Puno posla ali je jako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  4. baš zanimljivo, nikad nisam vidjela piroške od oblatni, čini se super!

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobra ideja za ljubitelje piroški i takve vrste jela.

    OdgovoriIzbriši
  6. Za ovako nesto cujem prvi put...U svakom slucaju fenomenalno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  7. #Eto divno opet nesto novo.Super mi izgleda i bas cu probati..zasto da ne;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Rena;
    zbog paniranja zamotuljci su izvana hrskavi, ali oblatne su mekane jer one upiju vlagu iz nadjeva.

    What's for dessert?;
    kad sam prvi put vidjela takav recept i meni je bilo čudno, ali svidjelo mi se.

    Jelena;
    znam za tu varijantu, radila sam tako samo jednom, jer meni je to "komplicirano" zbog tog stavljanja u zamrzivač i rezanja - nadjev se zaista treba stvrdnuti (smrznuti) da bi se to dalo rezati, pa uvaljati u jaja, mrvice... Ova varijanta sa zamotuljcima meni je uvijek bila jednostavnija.

    Tamara;
    probaj:)

    Κάθαρσις;
    da, meni se baš sviđa:)

    Jasna;
    probaj:)

    Dzoli;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prvi put čujem da se oblatne mogu pohovati. Ali, zašto ne? Zamotuljci izgledaju predobro! Moram obavezno isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je po uzoru na cuvene madjarske "Hortobadji palacinke" ali retko sta przim, osim krompirica leti.. cak i ovako pripremljene palacinke pecem u rerni, posebno sto ne volim mekane oblande!

    Meni je ranije Jadro keks bio VRH.. ludo ukusne i krckave pa sve dalje s oblandama kada probam a da su mekane "odustajem" :)
    Zao mi je sto ih odavno nisam jela.. ne znam da li ih jos proizvode!?

    Poz.

    p.s. Sanela svrati da vidis:

    http://majlovgourmetcafe.blogspot.com/2011/07/sanela-ove-punjene-paprike-i-patisone.html

    bilo je tobom i secanjima inspirisano :)

    OdgovoriIzbriši
  11. tanja;
    probaj:)

    majloV;
    ja obožavam sve prženo. Za razliku od većine ljudi koji uporno ističu kako se ljeti lagano hrane - ja sam malo analizirala sebe i zaključila da ljeti jedem daleko više pržene hrane, nego zimi. Ljeti ima na tone povrća koje ne volim - ali kad se isprži, barem mi se donekle sviđa.
    Netko mi kaže "kako ti se da pržiti to po ljeti, pa što se ne skuhaš u kuhinji?".
    Ja na to kažem: što god pripremala u kuhinji tijekom ljeta, skuham se; ne bih se skuhala jedino da uopće ne uključujem štednjak i što bih onda jela? Mogla bih pripremati svježe povrće na salatu:( - meni ne pada na pamet da svaki dan pasem samo sirovo povrće. Čak i da idem samo kuhati neko povrće na vodi ili na pari - ne mogu izbjeći vrućinu u kuhinji, čim upalim štednjak – gotovo!, odmah je vruće. A to povrće na vodi ili na pari mi se ionako ne sviđa - pa kad se već «moram» kuhati u kuhinji zašto ne bih pripremala hranu kakvu volim? Zato redovito pržim hranu i baš takvu ju volim:)

    Nisam ljubitelj suhih keksa/kolača, pa me zato ni napolitanke ne oduševljavaju (iako, napolitanke su mi bolje od piškota, čajnih kolutića ili onih odurnih keksa s maslacem – pa to je tako suho/tvrdo da si na to mogu polomiti zube. Ja volim kremaste kolače:)
    Jadro se još proizvodi. Ne znam jesu li tijekom godina mijenjali recepturu, ali uz klasični Jadro imaju i nove okuse čokolada-kokos, kava-šlag i lješnjak-čokolada.

    Svratila sam na tvoj blog, hvala na posveti:) Želim ti još puno krpica, ukrasa, nakita… ali i ukusne klope te svega što te veseli.

    OdgovoriIzbriši