Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

28. 08. 2011.

Muffini s rajčicama i Zapečeni pizza-krumpir

 
Još uvijek se trudim utrpavati rajčice kamo god stignem. Ali rajčica ima više, nego što ja imam volje i vremena da ih nekamo utrpavam. No, evo još dva primjera za «utrpavanje rajčica».


Muffini s rajčicama

U originalnom receptu ovo je smjesa za 12 muffina. No, treba voditi računa o tome de se oni za vrijeme pečenja dignu i rašire, pa kad su pečeni gore imaju široki klobuk ko´ gljive, a dolje su uži. Nije to ništa loše, ali ja nisam oduševljena što moram odozgo prati kalup za muffine, jer oko svake «udubine za muffin» ostane okrugli trag smjese – i to treba oprati! Zato ja običavam raditi manje muffine, te ih od ove smjese napravim oko 15.
Kao «nadjev» koristim rajčice, papriku i Feta sir, u originalu se upotrebljavaju rajčice i šunka.



Sastojci
2 jaja
80 ml ulja
80 ml mlijeka
250 g svježeg kravljeg sira (ocijeđenog)
300 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
75 g naribanog parmezana
sol, papar
3 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja po želji (bosiljak, ružmarin, majčina dušica,…)
350 g sitnih (cherry) rajčica (crvenih i žutih)
1 mala zelena paprika
100 g Feta sira, narezanog na kockice


Rajčice operite obrišite i prepolovite, ako imate veće rajčice, narežite ih na komade.
Papriku očistite i narežite na sitne rezance.

Kalupe za muffine namastite i posipajte krušnim mrvicama.

U posudi umutite jaja, mlijeko, svježi sir i ulje. Dodajte brašno, prašak, parmezan, sol, papar i začinsko bilje pa sve tek kratko promiješajte.
Polovicu smjese rasporedite na dno kalupa za muffine. Na nju složite dio rajčica, paprike i sce kockice Fete pa prekrijte ostatkom smjese. Odozgo u smjesu utisnite preostale rajčice i komade paprike.
Smjesa je čvrsta i lijepi se za žlicu pa nije baš jednostavno «utisnuti» ju u kalupe, to ionako nije potrebno jer će se tijekom pečenja smjesa sama «rasporediti» u kalupima. Po potrebi, možete namastiti žlicu da se smjesa lakše odvaja od nje.

Muffine stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite ih oko 25 min. (pecite ih u donjem dijelu pećnice, na drugoj prečki odozdo, kako koža na rajčicama ne bi pocrnila).

Pečena muffine ostavite da se 15ak min. hlade u kalupima, a onda ih izvadite. Poslužite ih mlake ili hladne.
Po želji, posipajte ih začinskim biljem i poslužite u papirnatim košaricama.



:)

Zapečeni pizza-krumpir

U originalu ovo je zamišljeno kao nekakva pizza od krumpira; ja nisam u stanju ovo doživjeti kao pizzu. Ok, jelo donekle asocira na pizzu, ali meni je ta logika prenategnuta. Uz to, u originalu, ta famozna pizza poslužuje se posipana hrpom rukole. Jooooj, pisala sam već da ne volim nikakvu zelenu salastu, a pogotovo mi se ne sviđaju «nareckane» vrste zelene salate. Nije problem u toj «reckavosti», nego meni sve vrste te nareckane salate imaju daleko gori okus, nego nenareckane; ne znam zbog čega meni sve nareckane salate imaju tako neprijatan okus. Npr. meni kristal salata ne valja, ne volim salatu i ne jedem, ali da moram birati između neke nareckane salate tipa rukola i nenareckane kristalke, definitivno bih odabrala kristalku, ona mi je barem koliko-toliko jestiva. 
Zato, naravno, da ni u jednom trenutku nisam dvojila hoću li ovaj  «zapečeni krumpir» posipati rukolom: ma to ne dolazi u obzir! 
No, tko voli tu zelenjavu, može ju poslužiti uz ovaj krumpir.


Image and video hosting by TinyPic
 
Sastojci (za 1-2 osobe)
600 g krumpira
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
2 žlice ulja
1 žlica svježeg nasjeckanog začinskog bilja
sol, papar
80 g tvrdog naribanog sira
150- 200 g sitnih rajčica


Krumpir ogulite i naribajte na ribež (za jabuke).
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.

Naribanom krumpiru dodajte obje vrste luka, ulje, začinsko bilje, polovicu naribanog sira te sol i papar pa dobro promiješajte.

Posudu za pečenje (okruglu, promjera 20 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i posipajte krušnim mrvicama. U posudu ravnomjerno rasporedite krumpir. Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, na drugu prečku odozdo i pecite 30ak min.

Rajčice operite, obrišite i prepolovite.

Nakon 30ak min. pečenja krumpir posipajte preostalim sirom i na njega složite rajčice. Sve vratite u pećnicu i pecite još 10ak min.


Broj komentara: 8:

  1. Što se muffina tiče, odlična ideja i čak bih se žrtvovala za pranje kalupa, ali krompirasta pizza nije nešto što bih išla raditi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Obozavam kalupe s amafine.Ja u njima pravim i slane i slatke stvari.Narocito kad imam goste to je tako brzo i ukusno i lepo izgled akad serviras;)

    OdgovoriIzbriši
  3. super ti je ovo, jako lijepo i ukusno djeluje, boje baš mame. treba iskoristiti ove divne ljetne rajčice

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako su divni, ja sam na dijeti, ali cim (za koji mjesec:)) zavrsim ovo cu smazati!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nesto ne stima sa komentarima...nema veze, evo opet:
    Super su fotke (iako malo mutne), ali puno vise apetitlich nego ove u orginalnom receptu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mufini su predivni, eko kako se sve može iskoristiti paradajz... ideja puno, samo se treba setiti!

    OdgovoriIzbriši
  7. Fino, veselo, saroliko izgleda...

    OdgovoriIzbriši
  8. What's for dessert?;
    To je stvar ukusa. Meni je blesavo uspoređivanje tog «zapečenog krumpira» s pizzom, ali obožavam krumpir i uvijek bih prije odabrala krumpir, nego biskvitne muffine.

    Dzoli;
    Ja u zadnje vrijeme manje radimmuffine, ali slažem se da su zgodni za sve prilike. No, da moram birati između muffina i krumpira, odabrala bih krumpir (ili možda muffine od krumpira:DDD

    Tamara;
    Hvala. Probaj:)

    maja;
    Znam, događa se da na boggeru ima problema s komentarima. Ali ja već duže vrijeme nisam imala nikakvih problema; meni sve funkcionira.

    Što se fotki tiče, s obzirom na moju nezainteresiranost za estetiku/prezentaciju/fotografiranje hrane i s obzirom na fotografske mogućnosti mog mobitela, fotke su takve kakve su. No, ni moj mobitel ni ja ne osjećamo potrebu da nešto poboljšamo ili promijenimo:)

    Zora;
    Hvala:)
    Probaj:)

    Jasna;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši