Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

28. 10. 2011.

Slane kuglice s kikirikijem


Recept(e) za ove fine kuglice viđala sam na više mjesta pa ne znam koja im je stranica matična. Volim takve slane stvarčice (u mojem slučaju kuglice su i pikantne jer ja ne mogu bez papra i čilija:)  a obožavam i kikiriki:)



Sastojci
250 g margarina
1 jaje
1 žumanjak
sol, papar, mljeveni čili
oko 400 g (oštrog) brašna
+
(slani, prženi) kikiriki (oko 2 žlice)
+
1 bjelanjak
1 žlica mlijeka
sezam (oko 100 g)


U posudu stavite na listiće narezan margarin, začine, jaje i žumanjak pa postupno dodavajte brašno da zamijesite glatko tijesto. Pazite de tijesto ne bude pretvrdo jer će tijekom  pečenja kuglice pucati (količina potrebnog brašna ovisi o veličini jaja/žumanjka; vjerojatno će trebati 350-400 g). Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.

Bjelanjak umutite s mlijekom.

Od rashlađenog tijesta trgajte komade i oblikujte kuglice veličine oraha (ili malko veće), u sredinu svake stavite kikiriki (ja sam stavljala i po 3-4 komada kikirikija u jednu kuglicu, jer obožavam slani kikiriki:)

Svaku lopticu cijelu namočite u bjelanjak, malo ju ocijedite, pa ju uvaljajte u sezam sa svih strana.

Loptice slažite na lim obložen papirom za pečenje (ne trebaju biti jako udaljene jedna od druge).

Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, na srednju prečku i pecite oko 15 min., da sasvim lagano porumene (odozdo će jače porumeniti, pa provjerite kakva je boja odozdo).




Broj komentara: 9:

  1. Fenomenalno, konačno neki slani kolačić.

    OdgovoriIzbriši
  2. Iz nekog (neobjasnjivog) razloga me privlaci sve sto je okruglo (i na 'zalogaj') . Hm, kuglice pa jos slane ...10 od mene

    OdgovoriIzbriši
  3. Mene privlači sve sto ima kikiriki u sebi. Jos davno sam jela Ramajana salatu sa kikirikijem, karijem...itd i sada sam je nedavno nasla na jednoj stranici, i mislim da je to taj recept, ali nikako da ga napravim.Ovakve kuglice su idealne za dekoraciju i katering!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlicne su!!! Volim sve sastojke! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Konačno kikiriki:) volim ga jako tako da ću sigurno ovo isprobati:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kikiriki obožavam i ovo je fenomenalan recept. Isprobaću ga svakako...

    OdgovoriIzbriši
  7. Dunja;
    i meni se sviđaju:)
    Taj recept nije ništa novo, osim na stranim blogovima/stranicama, vidjela sam ga već u na hrvatskim/srpskim blogovima; ima ga i na Coolinariki, a i npr. na blogu Marijini slatkiši.

    Dzoli;
    slažem se:)

    Tamara;
    hvala:)

    Jasna;
    mene ne privlače mali ili okrugli zalogaji, zato ja nikad ne dođem na ideju da doma radim praline, minjone i slične stvari. Muka mi je kad zs Božić i Uskrs moram raditi svu onu suho-sitnu suhonjavu (od vanilin kiflica na dalje), a ne volim ni jesti takve stvari.
    No, ove slane kuglice su mi odlične:)

    vera;
    i ja volim kikiriki. Nisam jela salatu koju spominješ - kad isprobaš, ako je dobra, stavi recept na blog:)

    Miki;
    slažem se:)

    Rena;
    probaj:)

    Zora;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši