Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

10. 02. 2011.

Cvjetovi-peciva sa sirom ili maslinama

U receptu na ovoj stranici cvjetovi-peciva rade se s hrenovkama, ali ja nisam u stanju držati se originalnog recepta, moram nešto promijeniti:D  I tako sam mijenjala sve redom, počevši od tijesta: tijesto iz originalnog recepta mi je «prekomplicirano» (ili sam lijena) pa sam (opet:) upotrijebila «ludo tijesto». Što se premaza tiče, u originalu se radi s mladim lukom, ali ja upotrebljavam češnjak. Za nadjev obično uzmem masline i sir.

Volim ludo tijesto napravljeno prema Miliczinom receptu. Isprobala sam još 2 recepta pod tim nazivima, ali nisam bila oduševljena finalnim proizvodima. Tim dvama tijestima nije ništa falilo, digla su se, dala su se oblikovati, ali nisu mi bila ni približno onako ukusna kao Miliczina. Čini mi se da ja razlog tome količina ulja: u Miliczinom receptu na 1 kg brašna ide čaša ulja. A u ovim drugim receptima koje sam probala: u jednom na kilu brašna idu (samo) 3 žlice ulja, a u ovom drugom uopće ne ide ulje (niti maslac, niti margarin).
Dakle, kad je ludo tijesto u pitanju, vjerna sam Miliczinom receptu. Obično pripremim tijesto od 1 kg brašna pa ga podijelim na četvrtine i svaki dio posebno zamrznem, i vadim im zamrzivača kad mi treba.
Uglavnom radim tijesto neutralnog okusa, jer ne znam unaprijed hoće li mi trebati za slane ili slatke varijante. Za ove cvjetove  možete zamijesiti tijesto s više soli, da bude slanije.




Ludo tijesto
500 g glatkog brašna
1 čaša jogurta ili kiselog vrhnja
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše (od jogurta) mlijeka
1 jaje
pola paketića suhog kvasca (3-4 g)
pola paketića praška za pecivo (oko 6 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli

Nadjev
otkoštičene masline (može i punjene paprikom)
tvrdi (netopivi) sir (ali može i npr. Feta sir)

Premaz
1 jaje
1 čajna žlica ulja
3 češnja češnjaka, sasvim sitno nasjeckana
sol, papar

Za posipanje
sezam, lan, suncokretove sjemenke



Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite glatko tijesto; po potrebi dodajte više mlijeka. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se digne.

Za premaz, umutite jaje i primiješajte sve ostale sastojke.

Dignuto tijesto premijesite.
Tijesto možete podijeliti na 10-15 komada i svaki komad posebno razvaljati u pravokutnik željene veličine (debljine oko 5 mm).
Ili možete cijeli komad tijesta razvaljati u pravokutnik (debljine oko 5 mm), pa ga onda rezati na manje pravokutne komade.

Na ovoj fotografiji razvaljana je polovica od ukupne količine tijesta.


Broj i količina pravokutnih komada tijesta ovisi o tome koliko velika peciva-cvjetove želite. U originalu pravokutnik treba biti dugačak kao i hrenovka, ali ako radite peciva s npr. sirom i maslinama, sami možete odrediti veličinu peciva.

Sir narežite na prutiće, debljine oko 1 cm, a dužina prutića ovisi, o tome na koliko velike komade ste izrezali tijesto.


Na dužu stranu razvaljanog pravokutnog komada tijesta stavite prutić sira i sve zarolajte. 



Zatim dobivenu rolu zarežite na 4 mjesta (rezovi na jednakoj udaljenosti jedan od drugog), ali nemojte zarezati do kraja, na «stražnjoj» strani tijesto se treba držati zajedno (ali prutiće sira treba prerezati do kraja).



Tako zarezano tijesto «raširite» pa prebacite samo krajeve tijesta: jedan preko drugog.



Zarezane komade tijesta okrenite prema gore tako da se vidi nadjev (sir, maslina…). Malo sve poravnajte – trebate dobiti oblik cvijeta s pet «latica», a u svakoj laticu nadjev.



Ako radite peciva s maslinama, bolje je na pravokutnik tijesta staviti pet maslina – koliko i cvijet-pecivo na kraju ima latica. Probala sam na jedan komad tijesta staviti više od pet maslina, gusto poredanih jednu do druge, i kad sam to zarolala, narezala, prebacila krajeve i pokušala okrenuti krajeve da se nadjev vidi, masline nisu bile «poslušne» kotrljale su se na sve strane i ispadale van, pa sa mu cvjetovi bili pomalo deformirani. Zato ja na komad tijesta stavim samo pet maslina (jednako udaljene jedna od druge), narolam tijesto, a režem ga tako da režem između maslina (možete ih napipati u tijestu) – i tako je u svakom zarezanom komadu samo jedna maslina i nema problema s oblikovanjem. Postupak s "prebacivanjem" zarezanih komada i oblikovanjem "cvijeta" isti je kao u gore opisanom slučaju.





Cvijetove-peciva premažite premazom, po želji posipajte ih sjemenkama i stavite na lim obložen papirom za pečenje.


Peciva ostavite na sobnoj temperaturi 15ak min.

Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da porumene (20ak min.).




Broj komentara: 5:

  1. Lijepo si to prikazala,...ali meni ovi sa maslinama lice na vanzemaljce(sa 'izbuljenim' ocima) ;-D
    I ja imam neko svoje tijesto, koje 'guram' svugdje jer je brzo i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je super! I bolje da nisi koristila hrenovke, ovo su odlični sastojci. Jako si dobro pokazala kako to raditi. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  3. Testo je super,a cvetici izgledaju savrseno!!

    OdgovoriIzbriši
  4. U dobri su ti ovi sa maslinama :)

    OdgovoriIzbriši