Ovo je moja varijanta nepečene Jaffa rolade s keksima, pošteđena keksa s narančom, narančinog soka i vanilin šećera. A lišena je i «ukrašavanja «čokoladom (u originalu, kolač na kraju «treba» ukrasiti (prošarati) rastopljenom čokoladom, ali ja to ne radim).
Sastojci
2 velike oblatne
250-300 g Jaffa keksa (s nadjevom po želji)
300 ml mlijeka
1 rum šećer
2 žumanjka
6 žlica šećera
4 pune žlice kukuruznog škroba (Gustin)
100 g mekanog margarina
Tri kuhinjske krpe namočite i dobro ocijedite. Na pladanj stavite jednu krpu, na nju stavite jednu oblatnu, pokrijte ju drugom krpom, na nju stavite drugu oblatnu i na nju stavite treću krpu. Ostavite ih da tako stoje dok pripremate kremu.
100 ml mlijeka pomiješajte sa žumanjcima pa dodajte Gustin, promiješajte da nema grudica.
U lonac stavite 200 ml mlijeka, šećer i rum šećer, miješajte na laganoj vatri da se šećer rastopi. Kad zakuha, žlicom umiješajte malo tog vrućeg mlijeka u smjesu od žumanjaka i brašna i onda tu smjesu nalijte u lonac sa zakuhanim mlijekom, kuhajte miješajući pjenjačom, da se smjesa zgusne.
Smjesu prebacite u posudu za miksnje pa je stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte da se ohladi.
Mekani margarin kremasto izmiksajte pa ga, žlicu po žlicu, umiksajte u mlaku smjesu. Umjesto rum šećera u kremu možete dodati koju žlicu ruma.
Jednu oblatnu ostavite prekrivenu krpama, a drugu stavite na pladanj (velike kocke prema gore) i premažite ju s 2/3 kreme. Na to složite Jaffa kekse (jedan s čokoladnim dijelom okrenutim prema gore, pa jedan s čokoladnim dijelom okrenutim prema dolje i tako naizmjence…).
Na taj sloj keksa stavite preostalu oblatnu (velike kocke prema gore) i premažite ju ostatkom kreme.
Sve zajedno čvrsto narolajte (počevši s duže strane).
Roladu zamotajte u foliju i ostavite ju sat-dva na sobnoj temperaturi. Nakon toga skinite foliju i roladu stavite u hladnjak preko noći.
Originalno kao i uvek od tebe!!Za ovako divne postove i zanimljivu prezentatorku jedna nagradica od mene,pa svrati:))
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se ovaj dodatak ruma (i ja ga volim i trpam u sve i svasta) iako bi se verovatno odlucila bas za verziju sa narandzom, meni je ta najdraza :)
OdgovoriIzbrišiMaja;
OdgovoriIzbrišiDa, kod mene se svašta može proćitati:)
Puno hvala za nagradu:)
Casa de vainilla;
Svatko nek´ upotrijebi što mu je draže:)
Jovana;
I meni je recept bio zanimljiv čim sam ga vidjela. To nije jedan od onig suhonjavo-čvrstih kolača s oblatnom (nedjevenih tonama mljevenih keksa, mljevenih i nasjeckanih orašastih plodova i npr. žele bombona): ovaj je kremast:)
bezveze
OdgovoriIzbrišiAnonimno;
OdgovoriIzbrišiDonekle se i slažem s tobom, ne volim takve kolače, za sebe ih ne bih radila.