Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

04. 05. 2011.

Divlji luk: s listovima lazanja, u piti od prosa, u biskvitnoj piti, u zlevanki, u kukuruznoj piti i u umaku

Evo mene opet s divljim/medvjeđim/pasjim lukom/srijemušem (nakon prvog i drugog posta, evo i trećeg:) Što se one neke famozne rolade, koju sam naobečavala, tiče: od toga još uvijek nije bilo ništa. Na kraju posta možete pročitati nešto više o divljem luku, i kako ga razlikovati od otrovnih đurđica kojima je navodno sličan.

Imam puno toga na repertoaru, pa najbolje da počnem.


Rolice od divljeg luka i lazanja

Ovaj recept temelji se na receptu za Svitke s blitvom. Ali sada nisam radila «nadjev» od tjestenine, nego sam u svaku rolicu stavila komadić sira. Što se umaka tiče, volim onu varijantu umaka sa senfom i vrhnjem, ali kad sam radila ove rolice, negdje, tamo, dok sam sjeckala i pržila crveni luk - skužila sam da nemam kiselog vrhnja, pa sam smutila nekakav «bešamel na poprženom crvenom luku». Ionako možete upotrijebiti umak kakav god želite, od rajčica/za kanelone, mesni, domaći, kupovni,…



Za 8 rolica
16 listova tijesta za lazanje
oko 48 velikih listova divljeg luka (po 3 lista na svaki komad tijesta za lazanje; ako su manji, može i više)
+
tvrdi sir

Umak
1 crveni luk
2 žlice maslaca/margarina
3 žlice brašna
500 ml mlijeka
sol, papar


Listove divljeg luka operite i obrišite.

Sir narežite na prutiće/štapiće debljine 1-1,5 cm (trebaju biti dugački onoliko koliko su široki listovi lazanja).

U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte žlicu ulja. U kipuću vodu stavite 3-4 lista lazanja. Kuhajte ih 5-7 min. (ovisno o vrsti, nemojte ih raskuhati). Kuhane listove vadite rupičastom žlicom, nemojte ih isplahnuti hladnom vodom.

Slaganje: na 1 list lazanja stavite oko 3 lista luka (jedan do drugog).


Na njih stavite 1 list lazanja, pa opet 3 lista luka. 
Na jedan uži kraj stavite štapić sira i narolajte.


Rolicu stavite u namaštenu posudu za pečenje, mjesto spoja okrenite prema dolje.



U receptu za varijantu s blitvom navedeno je da sam blitvu blanširala: divlji luk nisam blanširala i zato baš i nije jednostavno narolati rolice, dok su «sirovi» listovi luka nisu podatni kao kad su kuhani, pa se «miču» i «bježe». Ali blanširanje tih listova luka meni je dosadno i zato ja to ne blanširam. Ako hoćete, možete ih blanširati – olakšat ćete si rolanje rolica. Ja nastojim narolati rolice dok su listovi lazanja vrući (malo opečem prste, al´ dobro) pa i listovi luka malo «povenu»: kuham po 4 lista lazanja, kad su kuhani, izvadim ih i stavim druga 4 da se kuhaju, a od ovih izvađenih odmah napravim rolice.

Za umak sitno nasjeckajte luk te ga na vrućem maslacu pržite da bude staklast.
Dodajte brašno i kratko ga popržite, ulijte mlijeko miješajući pjenjačom da se brašno ne zgruda. Kuhajte miješajući da se umak malo zgusne.
Začinite solju i paprom.

Rolice prelijte pripremljenim umakom i po njima rasporedite oko 1 žlicu maslaca/margarina narezanog na listiće.


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite rolice 30 min. Pred kraj možete pojačati temperaturu da se odozgo jače zapeku.

Poslužite odmah.


Image and video hosting by TinyPic

:)

 Sada slijedi nekoliko pita... baš sam zapela za te "varijacije na temu pita"...


Pita od divljeg luka i prosa

Ova pita nastala je prema receptu za Pitu od prosa i blitve, poznatu kao Maslinkina pita od prosa:) Maslinka, hvala na ideji:)



Sastojci
300 g prosa
500 ml vode
oko 200 g listova divljeg luka
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol, papar
sezam



Proso sameljite u prah (npr. u mlincu za kavu).

Divlji luk operite i obrišite, prepolovite ga po dužini.

Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.

U posudu stavite proso, luk, vodu, češnjak, sol, papar i malo ulja pa promiješajte. Smjesa je pomalo rijetka, ali proso će sve upiti za vrijeme pečenja.

Vatrostalnu posudu (18 cm x 30 cm) namastite uljem i stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva da se ulje zagrije. Izvadite posudu iz pećnice i u nje ulijte pripremljenu smjesu. Odozgo zagladite i posipajte sezamom.

Vratite i pećnicu i pecite oko 1 sat.

Pečenu pitu ostavite da se malo ohladi, a onda ju narežite i poslužite.

:)


Biskvitna pita od sira i divljeg luka

Recept za ovu pitu je u originalu recept za Pitu od blitve i sira



Biskvit
4 jaja
1 čaša jogurta (180 g)
270 ml ulja
500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
sol

Nadjev
300 g svježeg kravljeg sira
oko 100 g listova divljeg luka
malo mlijeka ili vrhnja
sol, papar

Preljev
2 jaja
200 ml kiselog vrhnja 


Za nadjev, divlji luk operite.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte listove luka. Kratko ih prokuhajte i ocijedite. Odmah ih isplahnite hladnom vodom, opet  ih ocijedite pa rukama istisnite što je moguće više tekućine iz njih.
Ocijeđeni luk nasjeckajte.

Sir zdrobite pa ga pomiješajte s lukom i začinite. Po potrebi dodajte malo mlijeka ili vrhnja.


Za biskvit, jaja izmiksajte s jogurtom, uljem, brašnom, praškom za pecivo i malo soli.

Lim za pečenje (oko 36 cm x 24 cm) namastite i pobrašnite. 

Smjesu  razmažite u lim i po njoj odmah rasporedite smjesu od sira i luka.


Za preljev, kiselo vrhnje izmiksajte s jajima pa prelijte preko sira i luka.

Pecite sve zajedno na 200 stupnjeva da se odozgo zapeče (oko pola sata).

Pečenu pitu ostavite da se ohladi. Poslužite mlaku ili hladnu.


 :)


Zlevanka s divljim lukom

Nemam običaj raditi zlevanke sa sirom. Ali, malo za promjenu, radila sam po receptu s Coolinarike.


Sastojci
3 jaja
300 g kiselog vrhnja
200 g jogurta
100 ml biljnog ulja
150 g kukuruznog brašna
2 žlice pšeničnog brašna
1 čajna žlica šećera
sol, papar
1 prašak za pecivo
50-100 g divljeg luka
oko 200 g svježeg kravljeg sira


Jaja pjenasto izmiksajte pa dodajte vrhnje, jogurt i ulje i opet dobro izmiksajte.
Zatim dodajte obje vrste brašna, prašak, sol i šećer.
Po potrebi možete dodati još tekućine: mlijeko ili mineralnu vodu.

Divlji luk operite, obrišite i prepolovite po dužini (ili razrežite na tri dijela). Umiješajte ga u pripremljenu smjesu.

Posudu za pečenje (20 cm x 30 cm) namastite i posipajte kukuruznim brašnom, ulijte pripremljenu smjesu.
Ocijeđeni sir ugrubo zdrobite i rasporedite po smjesi u komadima.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 min. Čačkalicom provjerite je li pečeno.

Zlevanku ostavite da se malo ohladi. Poslužite mlaku ili hladnu. 

:)


Kukuruzna pita s divljim lukom(bez jaja)

Ovo je još jedna od pita koje radim s blitvom, kao tzv. Blitvaru bez jaja, a evo je i u varijanti s divljim lukom.


- potrebna je šalica od 200 ml:
1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica kukuruzne palente (instant)
1 šalica glatkog pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
oko 1 čajna žlica soli
na vrhu noža papra ili mljevenog čilija
pola čajne žlice šećera
pola šalice biljnog ulja
mineralna voda
+
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
oko 100 g neblanširanih listova divljeg luka
+
sezam, lan za posipanje


U posudu stavite sve sastojke i dodajte mineralnu vodu da dobijete tekuću smjesu, malo gušću nego za palačinke (obično je potrebno oko 450 ml vode).

Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Divlji luk operite pa ga zajedno s češnjakom umiješajte u pripremljenu smjesu.

Lim za pečenje (20ak cm x 30ak cm) namastite i posipajte brašnom ili krušnim mrvicama, pa ulijte pripremljenu smjesu.

Po želji, odozgo posipajte sezamom ili lanom.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 40ak min.

:)


Tjestenina s umakom od divljeg luka

 I za kraj, nešto "obično"...



Sastojci
400 g tjestenine
1 mali crveni luk
oko 50 g listova divljeg luk
oko 200 ml kiselog vrhnja
50 ml vode
sol, papar
oko pola čajne žlice sitno naribane limunove kore


Crveni luk očistite i sitno nasjeckajte.

Divlji luk operite, obrišite i narežite na trake, ili ju sitno nasjeckajte.

Kiselo vrhnje umutite s vodom.

U loncu zagrijte malo ulja pa dodajte crveni luk i staklasto ga popržite, zatim dodajte divlji luk i njega kratko popržite. Sve zalijte umućenim kiselim vrhnjem i  prokuhajte na laganoj vatri da  se malo zgusne. Začinite solju i paprom. Dodajte limunovu koru.

Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i pomiješajte s umakom

Poslužite odmah.

:)


Rast i razvoj divljeg luka i đurđica:D

U časopisima/kuharicama i po Internetu često čitam da listovi divljeg luka nevjerojatno nalikuju na listove đurđice koji su otrovni, tj. nisu za jelo, pa treba biti oprezan pri branju divljeg luka.
A opet, neki kažu da se razlika među tim biljkama vidi «iz aviona»...
Listovi tih biljaka jesu slični i moguće je da ih netko tko nema iskustva «zamijeni».
Listovi divljeg luka rastu više u širinu, a đurđice idu nekako usko, u visinu. I sama "tekstura" i "uzorak" na listovima su drugačiji; jedino im je oblik donekle sličan. Lako ih je razlikovati kad i luk i đurđice procvjetaju, ali to je relativno kasno
Naravno, divlji luk uvijek možete prepoznati po mirisu: kad malo protrljate ili zdrobite list luka, osjetit ćete miris sličan češnjaku, listovi đurđica nemaju takav miris.
Možda je važno napomenuti da ubrani listovi divljeg luka, kad stoje na sobnoj temperaturi – «jako brz» uvenu i omlohave, a listovi đurđica na sobnoj temperaturi (i kad nisu u vodi) relativno «dugo» izgledaju normalno.
Ubrane listove divljeg luka moguće je čuvati par dana: zavežite ih u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak.

 :)
Evo «kronološkog» rasporeda rasta divljeg luka i đurđica iz našeg vrta.

Ove godine divlji luk u našem vrtu počela sam brati negdje oko 20. 3. 



Tada đurđice jedva da su bile niknule: iz zemlje su virili tek 2-3 cm dugi «štapići» (nisam se potrudila to fotkati).


8. 4. 2011.
Divljeg luka i dalje ima, ionako nema šanse da sve potrošim. U  to vrijeme su i đurđice visoke oko 10 cm; ali ni luk ni đurđice još nemaju cvjetova.

Divlji luk 

Đurđice 



16. 4.2011.
Luk napreduje ko´ lud; berem ga već skoro mjesec dana. I đurđice polako napreduju – ali ni luk ni đurđice još nemaju cvjetova.

Divlji luk 



Đurđice 




22. 4.2011.
Divljeg luka ima ko´ u priči –  a počinju se javljati i prvi pupoljci cvjetova divljeg luka i đurđica.

Divlji luk 

 Đurđice



25. 4.2011.
Cvjetovi divljeg luka lijepo cvjetaju, a i cvjetovi đurđica polako napreduju, iako kod đurđica, kao i uvijek, ima hrpetina listova, a tek tu i tamo koja stabljika s cvjetićima. 

Divlji luk 



Đurđice 




Sve ovisi o tome koliko tko ima iskustva s tim biljem. Budite oprezni.

 Divlji luk

:)


Broj komentara: 6:

  1. Imam to tu blizu u sumi i obilno koristim.Hvala na nekim dodatnim idejama.Uvek volim kad naidjem na ovakve postove.Prolazimo prirodom i ne primecujemo sta nam sve nudi i sve besplatno.Pohvaal za ovaj post.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasan detaljan post! Iz ovakvih postova uvijek naučim nešto, a taj divlji luk nikako da probam, a tako mami, ti imaš fantastične recepte s ovom biljkom i sve ću si ih sačuvati :) Prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka ti cast za post!!!Recepti su ti divni i treba ih probati.Ja jos nikada nisam probala divlji luk,ali sad imam razlog:)))Hvala ti!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. odlični recepti, probat ću ih svakako
    i odlično objašnjenje za one koji ne poznaju biljke, međutim teško je fulat divlji luk (kod nas još zovu čremuš) jer dok se vozimo kroz dio gdje raste sve miriši po luku :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zaista si super prikazala sve o divljem luku koji mi je bio teška misterija. Sada ga možda i nađem kod sebe! Nema šanse da ga zamijenim s đurđicama jer one baš i ne rastu na divlje. Recepti su odlični, jako volim ovakve stvari i bilježim ih sve jer ne znam koji je bolji! Odličan post!Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Dzoli;
    Drago mi je da ti se sviđa. Ja nisam taj "prirodni" tip, ne hodam kroz šumu i nisam zainteresirana za samoniklo bilje. Ali luk imam u vrtu, pa ga upotrebljavam - da ga moram ići brati u šumu, sigurno ga ne bih upotrebljavala.

    Tamara;
    hvala:)

    Maja;
    probaj:)

    Nina;
    probaj:)

    Κάθαρσις;
    Što se đurđica i luka tiče, ne hodam šumama, ali baš mi je kolegica nedavno rekla da je brala luk u šumi i da je svega metar-dva dalje od luka bila hrpetina đurđica - tko ih ne razlikuje treba biti oprezan jer te biljke mogu rasti jedna blizu druge (ali ja smatram da izgledom baš i nisu slične).

    OdgovoriIzbriši