Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

19. 05. 2011.

Zapečene palačinke s blitvom i divljim lukom

Pisala sam već da ne volim palačinke, tj. ne volim ih u njihovom «klasičnom» obliku: kao slatki desert s pekmezom, čokoladom, Nutellom :(  Ali volim ih u slanoj varijanti, kao glavno jelo ili predjelo:) pogotovo ako su zapečene:)
Sjetila sam se recepata za Složencac od palačinki i višanja te Složenac od palačinki, višanja i pudinga i baš mi se učinilo zgodno da napravim neku «slanu varijaciju na temu»…

Znam da će sada većina biti zgranuta kako sam unakazila obožavanu, popularnu i «prekrašnu» slasticu poznatu pod nazivom «palačinke». Mnogi će preneraženo uslkiknuti: «Ovo nešto najgore što si mogla napraviti od palačinki! Em su slane, em su kombinirane s lukom i blitvom.». Ili kako moja mama kaže: «Ne znam jel´ u svemu tome gori divlji luk ili blitva!». 

Ali meni se baš ovako sviđa! Kome se ne sviđa, ne treba jesti – više će ostati meni!

U mojim postovima mogli ste već čitati o divljem luku (poznatom i kao medvjeđi luk, pasji luk, srijemuš, sremuš,…), a ako još niste čitali te tekstove, možete ih pročitati u ovom, ovom i ovom postu.




Sastojci
10ak (velikih) pečenih palačinki

Nadjev
oko 100 g blitve i oko 100 g divljeg luka (ali može i samo blitva ili samo divlji luk; a mogao bi i špinat:)
1 manji crveni luk
180 g kiselog vrhnja
pola čajne žlice brašna
100 g tvrdog sira
sol, papar

Umak
3 žlice maslaca/margarina
5 žlica brašna
700 ml mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić



Za nadjev, divlji luk operite i obrišite, nasjeckajte ga nožem na rezance.
Blitvu operite i obrišite, svakom listu odrežite središnji bijeli dio sa stabljikom. Zeleni dio lista nasjeckajte nožem na rezance; a bijeli dio (stabljiku) sasvim sitno nasjeckajte.

Crveni luk očistite i sitno nasjeckajte. Kratko ga popržite na malo zagrijanog ulja. Dodajte vrhnje umućeno s brašnom i kratko prokuhajte. Zatim dodajte luk i blitvu pa sve kuhajte da se lagano zgusne.
Maknite s vatre pa umiješajte naribani sir. Začinite prema ukusu. Ostavite da se malo ohladi.

Na svaku palačinku rasporedite oko žlicu nadjeva, pa ih zarolajte.

Za umak, u loncu rastopite 3 žlice maslaca, dodajte brašno, kratko ga popržite pa sve zalijte mlijekom, miješajte pjenjačom da se ne zgruda. Umak prokuhajte da se vidljivo zgusne. Kuhani umak začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ostavite ga da se malo ohladi (umak treba biti čvrst, da se može razmazati po naslaganim slojevima palačinki).

Dublju posudu za pečenje (oko 20 cm x 20 cm) namastite, na dno razmažite par žlica umaka.
Pripremljene palačinke (osim jedne koju ostavite cijelu) sada narežite na komade (moje palačinke bile su dugačke oko 21 cm pa sam svaku palačinku rezala na 3 dijela dužine 7 cm).

Uz jedan rub posude za pečenje položite jednu cijelu narolanu palačinku, premažite ju umakom. Sada na tu palačinku naslanjajte narezane komade tako da prerezana strana bude okrenuta ukoso prema gore tj. dolje – taj sloj složenih palačinki premažite umakom, pa na njega «naslonite» idući sloj palačinki i opet premažite umakom. I tako redom dok imate palačinki i umaka
Preostali umak rasporedite na zadnji sloj palačinki, ili popunite rupe među složenim palačinkama.



Složene palačinke pokrijte folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite ih oko 40 min. Pred kraj možete skinuti foliju, uključiti samo gornji grijač pećnice, pojačati temperaturu i ostaviti da se odozgo jače zapeku.

U onim receptima za slatke složence s palačinkama, jelo se za vrijeme pečenja u pećnici ne pokriva folijom. Ja nisam oduševljena tom varijantom: to je onda previše suho za moj ukus. Zato ja to pokrivam folijom, ali nije obavezno…


Image and video hosting by TinyPic

 

Broj komentara: 9:

  1. Predivni su ovakvi recepti:0 Odmah se setim moja mama i ranije baka kad naprave palacinke sa kajmakom zapecene u rerni.Ma super dobro
    A neko ni je pricao da u Holandiji imaju Panekoekenhuis)Kuca palacinki) restorane koji imaju i do 60 vrsti slatkih i slanih varijanti palacinki.Njami njami:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako mi se sviđa kako si napravila ove palačinke :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja volim palačinke i "na slatko" i "na slano" ! Meni se ovo baš dopada :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fino izgleda, a i sastojci mi se dopadaju. Za divlji luk /srijemush sam tek nedavno cula i vidim da je jako popularan na 'nashim' podrucjima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dopada se meni puno toga,ali od svega mi najvise tvoje price kojima zaista opises situaciju kakva jeste ...ako zelis nagradu,dodi kod mene na blog po nju !!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Iako je tvoja kombinacija punjenja za palačinke jako fina, ipak bih nakon takvog ručka pojela par komada s nutellom :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Ma komu se ne sviđa, da čujem?? :)) Meni ovo tako fino izgleda! A budući da nisam luda za klasičnim palačinkama ove bi definitivno mogle proć!

    OdgovoriIzbriši
  8. Super mi je ovo,samo ne znam kakav je to divlji luk,možda sam ga i vidjela,a ne znam kako izgleda...

    OdgovoriIzbriši
  9. Dzoli;
    Čula sam da negdje ima nekakva Kuća palačinki; baš me zanimaju kakve slane varijante imaju u ponudi:)

    maslinka;
    hvala:)

    Tamara;
    hvala:) probaj:)

    Jasna;
    meni s ne čini da je taj luk popularan, jako puno ljudi ne zna što je to. U selu u kojem živim taj luk često raste na sjevernoj strani, uz kuće, dakle ne moraju ga ići tražiti u šume (gdje najčešće raste), ali nitko ga ne upotrebljava, to doživljavaju kao korov. Čini mi se da sam ja jedina u selu koja bere taj luk i sprema nešto od njega. Moji djed i baka, to nikad nisu brali/jeli, njima je to totalna nepoznanica.
    Pisala sam već o luku, u post sam stavila linkove u kojima možeš nešto više pročitati o tome, a i na Internetu ima tekstova i fotki (boljih nego što su moje).

    Mirjana;
    hvala puno, drago mi je što si mojem blogu dodijelila nagradu, dolazim po nju:)

    What´s for dessert?
    Bez brige, nisi jedina:) u mojoj okolini ima puno takvih. Vama ću ispeći obične, pa si vi to mažite čime hoćete, a sebi ću napraviti ovakve slane:)

    Lilly;
    :D ima u mojoj okolini puno onih kojima se to ne sviđa. Na samu pomisao da su palačinke slane, frkću nosom, a kad vide da ju unutra neka zelenjava - samo što ne padnu u nesvijest. Ja baš volim ovakve slane:)

    Nina;
    hvala:) Pisala sam već o luku, u post sam stavila linkove u kojima možeš nešto više pročitati o tome, a i na Internetu ima tekstova i fotki (boljih nego što su moje).

    OdgovoriIzbriši