Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

14. 08. 2011.

Pet pita/pitica s rajčicama

Ne volim rajčice, ali budući da ih u vrtu ima na tone, trpam ih kamo god stignem.


:)

Preokrenuta pita od rajčica i sira

Recept se temelji na receptu s ove stranice, ali ja nisam u stanju držati se originalnog recepta, uvijek moram nešto promijeniti:D  npr. ne volim mljevenu gorušicu u ovakvim kombinacijama, pa ju ne upotrebljavam, ali tko ju voli, može ju dodati. Za ovu pitu ne upotrebljavam rajčice iz konzerve, nego samo svježe, a i njih što manje - kako pita ne bi bila gnjecava.


  

Za oko 8 šnita
Sastojci
275 g oštrog brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
sol, papar
100 g naribanog parmezana
50 g naribanog tvrdog sira po želji
125 g margarina/maslaca
2 jaja
80 ml mlijeka
+
4-5 sitnijih crvenih čvrstih rajčica
origano


Rajčice operite, obrišite i narežite na tanke okrugle ploške. Ploške složite na nekoliko slojeva papirnatih ubrusa, a i odozgo po ploškama stavite koji sloj papirnatih ubrusa.


Brašno, prašak, obje vrste sira, papar i sol (ovisno o tome koliko su sirevi slani) stavite u posudu od multipraktika/blendera i sve kratko izmiksajte.
Zatim dodajte na listiće narezan margarin i sve miksajte u multipraktiku da smjesa počne nalikovati mrvicama.

U drugoj posudi pjenjačom umutite jaja s mlijekom pa ih dodajte u multipraktik i dobro promiksajte da se sastojci povežu.

Okrugli kalup za tortu promjera 22 cm obložite papirom za pečenje. Papir nauljite.

Ploške rajčica dobro prebrišite papirnatim ubrusom i složite ih na dno lima da se svuda malo preklapaju (da među njima nema praznina, tj. da se biskvitna smjesa tijekom pečenja što manje «provlači» između ploški rajčica). Možete ih složiti i u dva sloja, ali trebaju biti zaista tanko narezane. Nemojte pretjerati s količinom rajčica jer će pita biti pregnjecava.
Po rajčicama posipajte origano.

Pripremljenu smjesu žlicom rasporedite po rajčicama, ne trebate ju pedantno zagladiti. Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite ju 30ak min. (zapiknite čačkalicu u tijesto, ako je suha, pita je pečena).

Pečenu pitu ostavite da se hladi 10ak min. a onda na nju stavite tanjur i sve okrenite da pita sklizne na tanjur. Odlijepite papir za pečenje.

Pitu ostavite da se ohladi.

Prije posluživanja posipajte ju solju i paprom, i po želji, svježim začinskim biljem (vlasac, bosiljak,…).




:)

Preokrenuta kukuruzna pita od rajčica

Ovo je malo drugačija varijanta prethodnog recepta:) 




Za oko 8 šnita
Sastojci
(mjerna jedinica je čaša od jogurta – 180 g)
2 jaja
50 ml ulja
150 ml mlijeka
1 žlica kiselog vrhnja
2 čaše kukuruznog brašna
pola čaše glatkog pšeničnog brašna
2 češnja češnjaka
pola praška za pecivo
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
papar i mljeveni čili po želji
+
4-6 sitnijih crvenih čvrstih rajčica
origano


Rajčice operite, obrišite i narežite na okrugle ploške (ne deblje od 5 mm.).
Ploške složite na nekoliko slojeva papirnatih ubrusa, a i odozgo po ploškama stavite koji sloj papirnatih ubrusa. Ostavite ih tako 10ak min.

U posudi umutite jaja pa dodajte ulje, vrhnje i mlijeko te sve zajedno izmutite. Zatim dodajte obje vrste brašna, češnjak, prašak, šećer, sol i papar te sve kratko umutite da se sastojci povežu.

Okrugli kalup za tortu (promjera 22-24 cm) obložite papirom za pečenje. Papir nauljite.

Ploške rajčica dobro prebrišite papirnatim ubrusom i složite ih na dno lima da se svuda malo preklapaju (da među njima nema praznina, tj. da se biskvitna smjesa tijekom pečenja što manje «provlači» između ploški rajčica). Možete ih složiti i u dva sloja, ali trebaju biti zaista tanko narezane. Nemojte pretjerati s količinom rajčica jer će pita biti pregnjecava.
Po rajčicama posipajte origano.

Pripremljenu smjesu rasporedite po rajčicama. Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite ju 30ak min.
Pečenu pitu ostavite da se hladi 10ak min. a onda na nju stavite tanjur i sve okrenite da pita sklizne na tanjur. Odlijepite papir za pečenje.

Pitu ostavite da se ohladi.

Prije posluživanja posipajte ju solju i paprom, i po želji,  svježim začinskim biljem (origano, bosiljak, peršinovo lišće,…).



 :)

Prhka preokrenuta pita od rajčica

Nakon dvije "biskvitne" preokrenute pite, evo i jedne "prhke". Još od prošlog ljeta bavim se varijacijama na temu ove Preokrenute pite, ali uopće me ne oduševljava. U onim biskvitnim varijntama "biskvit" popije tekućinu koju rajčice ispuste i pita je sasvim u redu, ali kad prhko tijesto popije tekućinu, ono je naravno (a što se drugo može i očekivati) - gnjecavo! Isprobavala sam razne varijante, u nekim receptima se te rajčice posipavaju krušnim mrvicama prije nego se na njih stavi razvaljano tijesto, a  u jednom receptu vidjela sam da se na svježe rajčice stave suhe rajčice, i onda te suhe rajčice upiju dio vlage iz svježih rajčica, ta varijanta mi se koliko-toliko sviđa.
Naravno, i dalje je najbolje staviti što manje svježih rajčica, jer će inače, unatoč suhim rajčicama, opet sve biti pregnjecavo.

Mani se najviše sviđa varijanta u kojoj su rajčice narezane na okrugle ploške. No, ima i varijanti u kojima se upotrebljavaju sitne (cherry) rajčice, pa se samo prepolove; meni se ta kombinacija nije svidjela.

Što se tijesta tiče, ovaj put držala sam se nekakvog recepta koji sam iskopala na Internetu: tijesto se radi od bijelog pšeničnog i integralnog brašna, ali može i samo bijelo brašno. Pisala sam već da nisam ljubitelj integralnog brašna, ali povremeno kupim 1 kg, tek toliko, promjene radi. No, budući da ga ne volim, nisam ga u stanju potrošiti, pa mi se poteže po kuhinjskom ormaru – i onda ga moram polako nekamo trpati (tako je čak cijelih cjelcatih 50 g tog brašna završilo u ovoj piti:DDD
Nisam vidjela može li se gdje kupiti pakovanje od 500 g  int. brašna, meni je ovo pakovanje od 1 kg previše. 



Za 4 šnite
Nadjev
2-3 sitnije crvene čvrste rajčice (ili, kao u mojem slučaju: 1 veća crvena i nekoliko malih žutih rajčica)
šaka suhih rajčica
+
sol, papar
nasjeckano svježe začinsko bilje

Tijesto
100 g pšeničnog brašna
50 g integralnog pšeničnog brašna
¼ čajne žlice soli
2 češnja češnjaka, protisnuta/zdrobljena
60 ml (maslinovog) ulja
60 ml vruće vode


Rajčicu operite, obrišite i narežite na tanke okrugle ploške. Ploške složite na nekoliko slojeva papirnatih ubrusa, a i odozgo po ploškama stavite koji sloj papirnatih ubrusa.
Ako imate male (cherry) rajčice, možete ih prepoloviti pa ih tako složiti na papirnati ubrus.

Suhe rajčice sitno nasjeckajte.

Za tijesto, u posudu stavite obje vrste brašna i sol pa u sredini napravite udubinu te dodajte češnjak, ulje i vodu. Miješajte drvenom kuhačom da se sastojci povežu u kuglu.
Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu i kratko premijesite. Zatim ga razvaljajte na 3 mm debljine, promjera oko 26 cm. Nabockajte ga vilicom.

Plitku okruglu posudu za pečenje promjera 24 cm lagano nauljite.
Ploške rajčica dobro prebrišite papirnatim ubrusom i složite ih na dno lima. Po njima rasporedite suhe rajčice. Razvaljano tijesto stavite na rajčice, krajeve podvijte i ugurajte «unutra» uz rub kalupa.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite ju oko 40 min.
Pečenu pitu ostavite da se hladi 5 min. a onda na nju stavite tanjur i sve okrenite da pita sklizne na tanjur. Ostavite ju da se ohladi.

Prije posluživanja pitu posipajte solju i paprom, te po želji,  svježim začinskim biljem (origano, bosiljak, peršinovo lišće,…).



 :)

Pita s rajčicama i majonezom

Ova pita nastala je kombiniranjem nekoliko recepata. Gledani pojedinačno ti recepti mi se nisu sviđali, ali ovako, "svi u jednom", baš su po mojem ukusu:)



Za 8-10 šnita Tijesto
350 g brašna
pola čajne žlice soli
230 g hladnog margarina
ledena voda po potrebi

Nadjev
oko 3 veće čvrste crvene rajčice
100 g majoneze
150 g tvrdog sira
sol, papar
origano
+
3 kore kupovnog vučenog tijesta


Za tijesto, u posudu stavite brašno, sol i na listiće narezan margarin, mijesite prstima da dobijete mrvice. Tada polako dodajte vodu, žlicu po žlicu i zamijesite tijesto, nemojte ga dugo mijesiti. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Za nadjev, rajčice operite, obrišite i narežite na okrugle ploške debljine oko 5 mm.
Ploške složite na nekoliko slojeva papirnatih ubrusa, a i odozgo po ploškama stavite koji sloj papirnatih ubrusa. Ostavite ih tako 10ak min.

Naribani tvrdi sir pomiješajte s majonezom.


Namastite okrugli lim promjera oko 26 cm (visina stranice oko 4 cm).

Od rashlađenog tijesta odvojite oko 2/3 i na pobrašnjenoj podlozi razvaljate ga na oko 3 mm debljine. Tijesto stavite u lim, nabockajte ga vilicom, pritisnite ga uz stranice lima, nemojte rezati višak tijesta koji pada preko stranica.

Jednu koru za savijače nauljite, na nju stavite drugu koru pa i nju nauljite. Tako složene kore stavite na tijesto, presavinite ih ili zgužvajte, možete ih i natrgati na komade – kako bi ih prilagodili okruglom kalupu.


Na te vučene kore složite ploške rajčica, posipajte ih solju, paprom i origanom.


Preostalu koru vučenog tijesta također nauljite pa ju stavite na rajčice, presavinite ju, zgužvajte ili natrgajte na komade – kako bi ju prilagodili okruglom kalupu.

Po toj kori rasporedite majonezu sa sirom.

Preostalu 1/3 tijesta razvaljajte i položite na nadjev od majoneze. Slijepite krajeve gornje i donje kore, presavinite ih/narolajte prema unutra i oblikujte rub pritiščući ga prstima uz stijenke posude za pečenje.

Tijesto odozgo nabockajte i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.


Pitu pecite oko 50 min.

Pečenu pitu ostavite da se ohladi.


:)

Pitice s rajčicama i sirom

Ovakve pitice mogu se napraviti od (kupovnog) lisnatog tijesta, a ove su rađene od tijesta za kroasan kifle.


 
Za 6 komada
Tijesto
250 g glatkog brašna
pola paketića suhog kvasca  
pola čajne žlice šećera
pola čajne žlice soli
75 ml mlakog mlijeka
75 ml kiselog mlijeka (ili jogurta, kiselog vrhnja)
1 žumanjak
+
oko 60 g mekanog margarina za premazivanje 

Nadjev
tvrdi sir
sitno nasjeckani češnjak
na rezance narezana zelena paprika
prepolovljene sitne crvene rajčice, kruškolike žute rajčice

Za premazivanje
umućeni žumanjak



Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, suhi kvasac, šećer i sol pa dodajte  mlijeko, kiselo mlijeko, i jaje pa zamijesite tijesto. Kratko ga premijesite i ostavite na toplom oko pola sata.

Kad se tijesto digne, premiejsite ga podijelite ga na 8 jednakih loptica.


Svaku lopticu razvaljajte u tanki pravokutni oblik.

Jedan razvaljani komad tijesta tanko premažite mekanim margarinom, na njega stavite drugi razvaljani komad pa i njega premažite margarinom, na njega stavite treći komad tijesta i premažite ga margarinom: tako redajte razvaljane komade tijesta jedan na drugi i svaki premazujte margarinom – zadnji (osmi) razvaljani komad ne premazuje se margarinom.



Naslagano tijesto odmah razvaljajte valjkom u  pravokutnik (na debljinu oko 5 mm).
Oštrim nožem odrežite krajeve da dobijete pravokutnik jednakih, ravnih stranica. Dobiveni pravokutnik narežite na kvadrate (sve četiri stranice trebaju im biti jednake). Veličina kvadrata ovisi o tome koliko komade želite.


Kvadrate složite na lim obložen papirom za pečenje, nabockajte ih vilicom.
Na svaki kvadrat stavite malo sira, malo paprike, malo češnjaka, polovicu crvene rajčice, cijele ili prepolovljene žute rajčice…  Oko 1 cm uz rub svakog kvadrata ostavite prazan, te ga premažite umućenim jajetom.


Ploške ostavite na sobnoj temperaturi oko 20ak min. da se malo dignu.
Zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite da porumene.

Poslužite toplo.


4 komentara:

  1. Izgleda jako lepo ova paradajz torta;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve izgleda odlično! Obožavamo pumidore i moram detaljnije proučiti recepte da vidim kojeg ću prvog isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ona prva biskvitna pita izgleda kao najljepši kolač, super je. I jako mi se sviđaju ove zadnje minijaturne pitice! Super način za iskoristiti ove predivne domaće rajčice, hvala na receptima. Ja sam nedavno radila pogaču s rajčicama, tijesto je kao za kruh i peciva, također mi se jako dopalo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ti si svoje rajcice bas fino iskoristila (ono s kukuruznim brasnom mi je posebno);-)

    OdgovoriIzbriši