Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

04. 09. 2011.

Jaffa bez jaja


«Jednom davno» na blog sam unijela recept za Jaffa kolač; koji je doživio i pekmez-varijantu kao Jaffa s pekmezom.

Već sam radila i jednu verziju Jaffa kolača (bez jaja), a sada slijedi još jedna, malo drugačija  varijacija na «bezjajnu jaffa-temu»: «žele» je iz već spomenutog recepta za Jaffa kolač, a biskvit je iz recepta za Kakao kolač s pekmezom.


Biskvit
280 g oštrog pšeničnog brašna
250 g šećera
1 čajna žlica sode (oko 6 g)
na vrhu noža soli
2 žlice kakaa
125 ml biljnog ulja
100 g pekmeza (glatkog i mekanog, tj. izmiksanog ili dobro promiješanog)
1 čajna žlica arome vanilije
240 ml hladne vode
1 čajna žlica octa

Žele
400 ml vode
4 žlice šećera
2 praška za puding od vanilije
100 ml (narančinog ili nekog drugog) sirupa (sok za pripremanje s vodom)

Čokoladna glazura
120 g čokolade za kuhanje
50 g margarina/maslaca
4 žlice ulja
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu


Za biskvit, u posudu stavite brašno, šećer, sodu, sol i kakao pa promiješajte. Zatim dodajte ulje, pekmez, aromu te vodu pomiješanu s octom i sve izmiješajte (izmiksajte) da dobijete glatku smjesu.

Četvrtasti lim (oko 34 cm x 24 cm)  obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, pecite oko pola sata (provjerite čačkalicom je li pečeno).

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

 
Za žele, u 100 ml vode razmutite prašak za puding i šećer. Zakuhajte 300 ml vode i skuhajte puding na toj vodi.
Maknite s vatre pa odmah, brzo umiješjte sirup.

Hladni biskvit premažite vrućim želeom i ostavite da se ohladi.


Za glazuru, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan maslac, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri da smjesa ne zakuha.

Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi, a onda ju prelijte po kolaču.

Kolač stavite u hladnjak da se dobro rashladi.




Broj komentara: 11:

  1. Spadam u one sretnice ,koje jedu jedu i niakd visak kila.Ono nisam bas mrsava ali taman:) Tako d agde god vidim neke braon kolace i ako ima malo nade da su sa cokoladom..eto mene:) A da su ovi bez jaja i tako fino su ispali msilim d aje super to;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Moj brat otkad je krenulo ljeto nije jeo. Užasno mu smetaju vrućine i na dan popije oko 7 litara tekućine. Jedino što jede je sladoled. S obzirom na toliku količinu tekućine koju popije, nije ni čudo da nije gladan.


    Ne spadam u kategoriju onih koji ljeti jedu laganiju hranu, već jedem sve što mi se jede, neovisno o tome da li to uključuje dva stata stajanja pred šparhetom ili pečenje u pećnici. Jedino što ljeti izbjegavam su teški kolači, a i volim voćne kolače pa onda želim što više iskoristiti sezonske namirnice. Sad sam već lagano luda i jedva čekam da malo zahladi da mogu uživati upravim čokoladnim bombama.

    Jaffa kolač volim i imama dva različita recepta za jafasti dio, a ovaj tvoj je opet nešto drugačiji, tako da ću i njega jednom probati.

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni je žao što nam ljeto odlazi. Sviđa mi se tvoj kolač, ali isto tako ja volim kolače s kremama i "mokrim keksima", ne samo zbog njihove praktičnije strane već zato što su mi jednostavno ukusni. Npr jedan od meni najdražih kolača koje sam ikad napravila i probala je upravo takav kolač s keksima i jabukama.

    OdgovoriIzbriši
  4. Veoma zanimljiv kolač.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fin kolacic...
    Kod mene se kuhanje totalno mijenja kada vrucine nastupe... Niko u kuci ne zeli da unutrasnjost dodatno zagrijavam ukljucenom rernom ;-(

    OdgovoriIzbriši
  6. Super kolač! Bilježim :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kolac je bas super!!! :)
    Mi leti jedemo svakakvu hranu - i laganu i manje laganu... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Super kolač.Ja recimo imam isti apetit i leti i zimi.Nekada i čak kada su i velike vrućine ja bas umam apetit...:)

    OdgovoriIzbriši
  9. joj ženo, koji si ti kontrol freak! Otvorila sam stranicu da vidim taj recept, a onda te litanije i uzrujavanja oko toga ko kaj jede...
    Pa, svi smo individue, zakaj se tak mučiš oko tuđeg jelovnik?
    Recept mi se sviđa i isprobala bum ga.
    Inače, spadam u one koji povrtnu juhicu smatraju divnim i hranjivim obrokom tijekom cijele godine..a i ukusnu salatu! Bolje se zasitim od toga nego od hrpe mesa, nakon koje mogu samo spavati. Nema veze s nikakvom dijetom, jednostavno uživam u "laganoj" hrani :)

    OdgovoriIzbriši
  10. ovo obavezno ide u omiljene biskvite hvala na divnim receptima sanela imam i ja kćerku sanelu

    OdgovoriIzbriši
  11. Anonimno;
    probajte, nadam se da će Vam se svidjeti:) Puno pozdrava Vama i Vašoj Saneli:)

    OdgovoriIzbriši