Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

21. 09. 2011.

Suncokret pogača i Svečana pogača


Danas su na repertoaru dvije pogače i moja razmišljanja o dizanim pogačama/pitama:)


Suncokret pogača 


Recept za Suncokret pogaču preuzela sam s Coolinarike, a škicnula sam i ovu verziju te iste pogače.
Ja dotičnu pogaču radim od 700 g brašna, tj., mjeru iz recepta s Coolinarike smanjila sam za oko 1/3, jer mi je inače prevelika. Kome je to (pre)malo: neka poveća količinu svih sastojaka.

Što se tiče premazivanja tijesta margarinom, u originalu: tijesto se premazuje rastopljenim margarinom. No, ja sam još prije nekog vremena zaključila da se meni tijesta premazana rastopljenim margarinom baš i ne sviđaju;  meni su tijesta premazana mekanim, nerastopljenim margarinom jednostavno ukusnija (pa tako volim:  Masnu pogaču, Rezanu masnu pogaču, Masnu pogaču «cvijet», Mazanicu (slatku i slanu), Vitireninu lisnatu pogaču, Svečanu pogaču za koju se recept nalazi također u ovom postu, ali i npr. Kupus kifle, itd.). Zbog toga ja u zadnje vrijeme tijesta za ovakve dizane pogače/pite premazujem isključivo nerastopljenim margarinom (neovisno o tome navodi li se u receptu da «tijesto treba premazati rastopljenim margarinom»). 

Neke pogače sam isprva radila onako kako se navodilo u originalnim receptima: ako je pislao da margarin treba biti rastopljen, i ja sam upotrijebila rastopljeni margarin. Ali više ne radim tako: sada odmah radim po svome: s neratsopljenim margarinom. Suncokret pogaču radila sam više puta, ali nijednom nisam radila originalnu varijantu s rastopljenim margarinom, uvijek radim svoju varijantu «s nerastopljenim margarinom»; meni se baš tako sviđa:) Naravno, kome se više sviđa verzija s rastopljenim margarinom, slobodno neka tako radi. Ako upotrebljavate rastopljeni margarin, potrebno ga je manje, nego što bi trebalo nerastopljenog margarina.

I kad se radi o pogačama/pitama za koje se dizana tijesta premazuju svinjskom mašću - meni se opet više sviđa varijanta u kojoj se tijesto premazuje nerastopljenom mašću (kao npr. za Česnicu, Katmer pitu (puž), itd.); kad se to maže rastopljenom, ohlađenom mašću, meni "to jednostavno nije to".

Osim pogača/pita za koje se tijesto radi s nerastopljenim margarinom i nerastopljenom mašću, sviđaju mi se i one za koje se na dizano tijesto nariba hladan margarin, kao npr. za Harmonika-pogaču, Pogaču s kiselim vrhnjem, Rol pogaču s vrhnjem i sirom, Dizano-lisnatu pitu, Pitu mašnicu, itd.; pa možda i Suncokret pogaču i Svečanu pogaču napravim i u toj varijanti:)

No, za sada evo Suncokret pogače u mojoj varijanti: s nerastopljenim margarinom:)


Sastojci
700 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
4 žlice ulja
1 jaje
1 bjelanjak
oko 300 ml mlakog mlijeka
+
oko 150 margarina sobne temperature (ili oko 90 g rastopljenog margarina)

Premaz i posipavanje
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
sezam, lanove sjemenke


Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, ulje, jaja, bjelanjak i postupno dodavajte mlijeko kako bi zamijesili glatko tijesto. Stavite ga na pobrašnjenu podlogu, po potrebi dodajte brašno i kratko ga premijesite.
Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ju u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.

Okruglu posudu za pečenje (promjera oko 27 cm) obložite papirom za pečenje ili ju namastite.

Dignuto tijesto premijesite i odvojite oko 1/5. Tu petinu tijesta razvaljajte sasvim tanko (oko 3 mm) na pobrašnjenoj podlozi, u oblik pravokutnika.

Premažite ga mekanim (ili rastopljenim) margarinom i oštrim nožem prerežite na tri dijela: da dobijete tri trake.

Uzmite jednu traku i narolajte ju, poćevši s kraće strane, kao puža/ružu, pa oko nje omotajte preostale dvije trake. Napravljenog «puža» stavite na sredinu posude za pečenje.



Preostalo tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljate u jako tanki pravokutnik, oko 70 cm x 36 cm (tijekom valjanja povremeno pričekajte da se tijesto malo odmori - lakše ćete ga razvaljati).
Razvaljano tijesto premažite mekanim (ili rastopljenim) margarinom.


Počevši s kraće strane, narolajte ga kao roladu. Dobivenu roladu oštrim nožem narežite na oko 12 šnita (može i više).


Šnite složite u posudu za pečenje, da stoje oko «puža». 



Tako složeno tijesto za pogaču ostavite da 15ak min. stoji na sobnoj temperaturi.
Umutite žumanjak s mlijekom pa time premažite tijesto i posipajte ga sezamom. 


Pogaču stavite u hladnu pećnicu pa ju uključite na 180 stupnjeva i pecite oko 35 min. Ako pogača (pogotovo središnji dio) potamni za vrijeme pečenja, pokrijte ju folijom.




 :)


Svečana pogača

Recept za ovu pogaču također sam preuzela s Coolinarike i koliko se sjećam, nisam ništa mijenjala (!? ma, jel´ to kod mene moguće?!).




Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
3 žlice ulja
pola čajne žlice octa
2 jaja
1 bjelanjak
250 ml mlakog mlijeka
+
100 margarina sobne temperature

Premaz i posipavanje
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
sezam, lanove sjemenke


Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, ocat, ulje, jaja, bjelanjak i postupno dodavajte mlijeko kako bi zamijesili glatko tijesto. Stavite ga na pobrašnjenu podlogu, po potrebi dodajte brašno i kratko ga premijesite.
Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ju u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.

Dignuto tijesto premijesite pa ga podijelite na osam komada. 


Svaki komad razvaljajte u tanki krug (tijekom valjanja povremeno pričekajte da se tijesto malo odmori - lakše ćete ga razvaljati).

Tri razvaljana kruga tijesta tanko premažite dijelom mekanog margarina, položite ih jedan na drugi i poklopite ih četvrtim krugom tijesta – koji se odozgo ne premazuje margarinom.


Na isti način postupite i s preostala četiri razvaljana kruga – tako da ukupno imate dvije hrpe od po četiri razvaljana kruga (odozgo nepremazana margarinom).




Uzmite jednu naslaganu hrpu tijesta i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ju u tanki pravokutnik. Tako razvaljano tijesto premažite s malo mekanog margarina pa ga, počevši s duže strane, narolajte kao roladu.

 









Na isti način razvaljate, premažite i narolajte i drugu hrpu tijesta.


Dobivenim roladama oštrim nožem najprije ukoso odrežite krajeve, pa ih onda režite cik-cak da dobijete «trokutaste» šnite. 



Okruglu posudu za pečenje obložite papirom za pečenje ili ju namastite. Narezane «trokute» slažite u posudu tako da uz stijenke naizmjenično stavljate širi pa onda uži kraj «trokutastih» šnita.

U sredinu stavite 4 komada koja ste najprije odrezali narolanim roladama i eventualne preostale «trokutaste» šnite.


Tijesto pokrijte vlažnom krpom i ostavite ga na toplom mjestu oko sat vremena.

Dignuto tijesto premažite žumanjkom umućenim s mlijekom i posipajte sezamovim ili lanovim  sjemenkama. 


Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite ju 10ak min., zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pogaču pecite još oko pola sata.




Broj komentara: 11:

  1. Obe su predivne:) Pita mene mama odakle ti vadis te recepte z apeciva i pogace..ne secam se ensto da sam ja bas totoliko pravila.Pa sam je uputila;)
    Nek se i ona zanima:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno izgledaju!

    Morat ću probati sljedeći put kad budem radila nešto slično premazati nerastopljenim maslacem, sad me baš zanima ta razlika.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dzoli;
    Hvala:)
    Volim te pogače i pite (ali samo slane) pa kad god imam vremena potrudim se pripremiti si nešto:)

    What's for dessert?;
    Hvala:)
    Sve je to stvar ukusa, možda će se tebi baš sviđati varijanta s rastopljenim margarinom.
    Ja sam kod pripreme tzv. "Pogače cvijet" zaključila da se meni definitivno više sviđa kad je tijesto premazano nerastopljenim margarinom. Kad sam prvi put napravila Pogaču cvijet onako kako se radi u originalu: s ratsopljenim margarinom, pogača je bila lijepa, nije bilo problema s izradom, ali ja sam opet (kao i inače kad sam tijesto premazala rastopljenim margarinom) bila razočarana okusom. Tada sam odlučila da ću ubuduće tijesta za takve pogače premazivati nerastopljenim margarinom. Na drugom blogu imam recept i za Pogaču cvijet s rastopljenim maragrinom i s neratsopljenim maragrinom - meni je varijanta s nerastopljenim margarinom daleko ukusnija. Ne kažem da pogače s rastopljenim margarinom ne valjaju, imam i ja na blogu recepata za takve; ali meni su bolje s nerastopljenim margarinom.

    Za razliku od Suncokret pogače, Svečana pogača se i u originalu radi s nerastopljenim margarinom - pa nisam trebala ništa mijenjati; ali čak i da u receptu piše da margarin treba rastopiti, ja ne bih:) ja bih baš upotrijebila nerastopljeni:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pogače izgledaju dekorativno i baš lijepo mekano :) Vidiš, nisam se nikad skoncentrirala na tu razliku između premazivanja rastopljenim i nerastopljenim margarinom. Nemam baš mnogo iskustva s pogačama i kruhom, i svakako ću usvojiti tvoje savjete.

    OdgovoriIzbriši
  5. suncokret pogaču sam radila po Minjinom receptu i iako je prekrasno izgledala nije me se dojmila nešto posebno, imam u planu raditi je ali po svom sljedeći put
    što se tiče margarina, ja ga rastopim i ohladim da se ponovo stisne do razine da je maziv, uvijek tako radim i zadovoljna sam
    ovu drugu pogaču još nisam primjetila, jako mi se dopada kako izgleda i isprobat ću je

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja jako volim da pravim ovakve pogace! :) Svecanu sam cak i na blogu objavila... Bas smo bili odusevljeni receptom!

    OdgovoriIzbriši
  7. Tamara;
    hvala:)
    U postu sam napisala kakve se poagče meni više sviđaju, nisu to nikakvi savjeti, to je jednostavno stvar ukusa:) Meni je posve razumljivo i normalno da ima ljudi kojims se više sviđa varijanta s rastopljenim margarinom, možda si i ti jedna od njih:)

    ninakuhinja;
    Meni je Suncokret pogača odlična (sama bih ju smazala) - ali u mojoj varijnati: s nerastopljenim margarinom. Ovo što ti kažeš da te "se nije dojmila okusom", ja takva iskustva imam s npr. Pogačom "cvijet" - prvi put kad sam ju radila, držala sam se recepta i premazala tijesto rastopljenim margarinom - definitivno sam bila razočarana okusom:( Drugi put sam radila "svoju" verziju s nerastopljenim magarinom - i ta mi se sviđa:)

    Svečana pogača mi se sviđa takva kakva jest - u originalnom receptu tijesto se premazuje nerastopljenom margarinom pa ništa nisam morala mijenjati:)

    Miki;
    Ja također:) I meni se Svečana pogača sviđa:)

    jacamaca;
    hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim testa i često ih pravim.Nisam primetila razliku između margarina.Mada vidiš kad sad razmislim,mislim da nikad nisam pravila sa istopljenim.Tvoje pogače su super.I hvala što si stavila i moju lisnatu pogaču na spisak onih koje voliš :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Irena;
    hvala tebi na ukusnom receptu:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ova svecana pogaca izgleda odlicno! Morat cu je isprobati :)

    OdgovoriIzbriši