Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

18. 12. 2009.

Pita mašnica by Godiva

Pita mašnica by Godiva mi se jako sviđa jer jednostavno volim "tijesta" i to u kombinaciji sa slanim nadjevima, npr. sa sirom (sir u slatkoj varijanti mi se nikako ne sviđa; a nisam luda ni za drugim slatkim nadjevima, npr. od jabuka:( A kod mojih ukućana situacija je potpuno obrnuta.
I tako sam ja "vagala" u glavi (kao i inače kad pripremam takva jela) kakav nadjev da upotrijebim.

Da napravim pitu sa slatkim sirnim nadjevom, to bi se brzo pojelo (jedino ju ja ne bih jela, meni je zaslađeni sir «čudan», ne mogu to jesti).
Da napravim pitu sa slanim sirnim nadjevom, par dana bi se povlačila po frižideru, ali nekako bi se pojela (pogotovo ako nema slatke alternative); a i ja bih definitivno dala svoj doprinos jedenju te slane varijante: )))
Da napravim pitu sa slanim sirnim nadjevom i blitvom, to definitivno ne bi jeo nitko osim mene (nema straha da će mi netko to pojesti).
Da napravim pitu s nekim nekim slatkim (voćnim) nadjevom, i to bi se brzo pojelo (jedino ja to ne bih jela, slatki nadjevi me baš ne privlače; osim čokolade: )))

Pripremila sam tijesto i jednu polovicu sam zamrznula.
Drugu polovicu tijesta podijelila sam na tri dijela i sebi sam napravila jednu piticu sa slanim sirnim nadjevom i blitvom: ) a za ostale, napravila sam dvije pitice s jabukama.


Tijesto (za 6 pitica)
1 kg brašna
500 ml toplog mlijeka
1 mala šalica ulja
1 jaje
1 čajna žlica šećera
1 čajna žlica soli
2 paketića suhog kvasca (ukupno 14 g)
+
250 g hladnog margarina

Nadjev po želji

Za premazivanje
1 žumanjak
1-2 čajne žlice ulja

U posudu stavite brašno, šećer, sol, suhi kvasac, ulje, jaje i toplo mlijeko pa zamijesite tijesto.
Ostavite ga pokrivenog, na toplom, da naraste.

Uzašlo tijesto razvaljajte u veliki pravokutnik i po njemu naribajte hladni margarin. Tijesto narolajte kao roladu i savijte koru kao za pitu. Stavite u hladnjak na dva sata.

Tijesto premijesite i podijelite na 6 dijelova.
Možete ga zamrznuti pa odmrznuti prema potrebi.

Svaki dio tijesta razvaljajte u pravokutnik.
Na sredinu, po dužini tijesta, rasporedite nadjev. Krajeve tijesta sa svake strane nadjeva narežite na oko 1 cm široke trake. Trake uvijte i preklopite preko nadjeva, kao mašnice.




Pripremljene pite stavite u lim, premažite ih žumanjkom pomiješanim s malo ulja (možete ih posipati sjemenkama) i ostavite da malo narastu.

Image and video hosting by TinyPic

Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite da porumeni.

Image and video hosting by TinyPic




Ovo su moje varijante nadjeva od sira i blitve te jabuka.



Nadjev od blitve i sira (za jednu piticu)

Image and video hosting by TinyPic

300 g blitve
3 žlice svježeg sira
1-2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
80ak g naribanog tvrdog sira
1 češanj češnjaka, nasjeckan
sol, papar

Blitvi odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte.

U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite i dodajte bijeli dio blitve. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min. i onda dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1 min.
Sve ocijedite i prelijte hladnom vodom pa opet ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve, nasjeckajte ju nožem.

Nasjeckanu blitvu pomiješajte s ostalim sastojcima.
Ako je smjesa jako gnjecava, možete dodati malo griza, krušnih mrvica ili brašna. A ako je previše suha, možete dodati vrhnje ili mlijeko.


Nadjev od jabuka (za dvije pitice)

Image and video hosting by TinyPic

650 g jabuka
šećer
cimet
krušne mrvice
suho voće (marelice, grožđice…)

Jabuke ogulite i naribajte ili sitno narežite.
Ja jabuke sjeckam nožem na dasci, kao luk, jer sam nespretna s ribežom: na njega se uvijek porežem. Naravno, mogu se ja porezati i na nož, ali s nožem sam definitivno spretnija, nego s ribežom.

Jabuke pomiješajte s oko 2 žlice šećera (ovisi koliko slatko želite), malo cimeta, možete dodati i 1-2 žlice krušnih mrvica, ako su jabuke jako sočne.
Po želji, možete dodati i nasjeckano suho voće (ja sam ovaj put stavila suhe marelice).



:)
U ponedjeljak sam radila pitice od jedne polovice tijesta i naišle su na tako dobar prijem da sam jučer (četvrtak) odmrzla drugu polovicu tijesta i napravila tri pitice s nadjevom od jabuka:)




Broj komentara: 10:

  1. Kada vidim fotkice gotove pletenice,pomislim da je tesko naoraviti,ali nije.Sa sirom mi je dobitna komb!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš su dobre ove tvoje pite! I u mene bi prošle odlično obje. Ni ja a ni moji ukućani ne bi niti probali slatku sirnu varijantu ali slana... super bi prošla!

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja volim tijesta sa slanim nadjevima, pa mi je najbolji ovaj sa blitvom.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasne su! Ja glasan za sir! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. moram i ja da pravim, izgledaju divno!

    OdgovoriIzbriši
  6. wow, predivno si ju napravila!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Shangri La Food - meni se sviđa ona s blitvom i sirom:)))

    Vera - nije teško. One trakice treba motati, slagati da sve to lijepo izgleda, nisam još usavršila te mašnice, svaki put ih radim na drugi način.

    Snježa - hvala:) Kod "mojih" je ova s jabukama prošla odlično, a ona s blitvom "nikako" (samo ja sam ju jela, ali to sam i očekivala, radila sma ju za sebe i jako mi se svidjela).

    cosmo2503 - hvala:)

    Vali - probaj:)

    Aleksandra1234 - probaj:)

    Sweet Corner - hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno! Divim se svima koje znaju tako dobro praviti tijesto. Ja se ne usudim.

    OdgovoriIzbriši
  9. Purpur - hvala:) Probaj, ni meni ne uspije sve uvije onako kako bi trebalo: (

    OdgovoriIzbriši