Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

16. 12. 2009.

Mokri kolač s kokosom

Nedavno sam ovamo unijela recept za Tortu od lješnjaka i čokolade koju sam radila po uzoru na Anin kolač s orasima. Nisam ljubitelj ni oraha ni lješnjaka pa za mene ti kolači/torte nisu nešto posebno, ali sviđa mi se njihova priprema (ne treba miksati kremu, samo se sve zalije kuhanom kremom i gotovo).
Namjeravala sam napraviti takav kolač s jednim orašastim plodom koji volim: kokosovim orahom, tj. kokosovim brašnom. Već par godina spremam se isprobati tu varijantu, ali nikako da dođe na red.

I onda sam u četvrtak kupila knjižicu Naše najljepše: Kolači 2. Te knjižice izlaze valjda već dvije godine, ali ja to ne kupujem redovito. Obično prolistam knjižicu i ako ima baš puuuno recepata koji mi se sviđaju, onda ju kupim, a ako mi se recepti ne sviđaju, onda ju ne kupim. Ni inače ne kupujem knjižice/časopise/knjige… zbog onih nekih kolekcionarskih pobuda: da bih ih slagala na policu jednu do druge i hvalila se «Sve ih imam.».
Od tih knjižica Naše najljepše najviše sam kupovala one s receptima za slana jela. Znam da ima more tih knjižica sa sitno-suhim kolačima: Posni kolači 1, 2, …, Sitni kolači 1, 2, …, Uskršnji kolači, … Domaći kolači, … pa ovi kolači, oni kolači…; od tih knjižica sa sitnim kolačima imam, čini mi se, dvije. Nisam to kupovala jer ne volim ni jesti ni raditi te sitno-suhe kolače; a i ove dvije, koje imam, kupila sam mami jer ona voli listati recepte s tim sitnim kolačićima.

Sve te knjižice koje sam kupila, nastojala sam kupovati u Zagrebu kod prodavača stare štampe; kod njih se cijene tih knjižica kreću od 8-10 kn.
I ovu aktualnu knjižicu s Kolačima 2 koja se može kupiti na novinskim kioscima za 15 kn, ja sam kupila za 10 kn kod prodavača stare štampe:))) Znam da je ta knjižica još uvijek aktualna, tj. još nije izašao novi broj zbog kojeg bi spomenuta knjižica bila povučena iz prodaje, ali eto, ponekad se dogodi da se kod tih prodavača stare štampe mogu naći i aktualni, novi brojevi časopisa, po nižoj cijeni : )

U toj knjižici Kolači 2 baš ima recepata koji su mi se svidjeli, a među prvima pažnju mi je privukao recept za Mokre kolače. Taj recept podsjeća na recepte za Tortu od lješnjaka i Anin kolač – ali ti Mokri kolači rade se s kokosom: ))))))

I tako sam ja u četvrtak kupila knjižicu Naše najljepše, a u subotu sam radila Mokre kolače s kokosom : )))

Priprema je protekla bez problema.
Iako, u tom originalnom receptu ne piše da pečeni biskvit treba vodoravno prerezati. Kraj recepta je fotka na kojoj se vidi da je kolač poprilično «visok», ali budući da je fotkan donekle iz ptičje perspektive, ne mogu sa sigurnošću reći jeli biskvit prerezan ili ne (iako bi trebao biti da bolje upije kremu).
Ja svakako preporučam da se biskvit prereže, pogotovo ako je pečen u manjem limu, tj. ako je «visok». Ili ga možete peći u velikom limu da bude u tankom sloju pa ga onda samo odozgo prelijete kremom.

I kolač me oduševio: ))) ova varijanta s kokosom je baš za mene : ) otprilike ima okus kao Čupavci, ali bolja je od njih: )))


Mokri kolač s kokosom
 
Image and video hosting by TinyPic

Biskvit
2 jaja
12 žlica šećera
12 žlica mlijeka
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

Krema
500 ml mlijeka
6 žlica šećera
100 g kokosovog brašna
2 žlice kakaa
125 g maslaca/margarina


Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Zatim postupno dodavajte šećer i dobro izmiksajte. Onda dodajte žumanjke, mlijeko i brašno pomiješano s praškom i kakaom.

Lim (34 cm x 21 cm) obložite papirom, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.

Stavite lim  u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je suha i čista, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Ohlađeni biskvit prerežite jednom ili dva puta vodoravno (ovisno o tome u kako velikom limu ste ga pekli, tj. koliko je visok).



Kao što sam napisala iznad recepta, ja ovaj kolač najčešće pečem u kalupu dimenzija 34 cm x 21 cm. I pečeni biskvit izgleda ovako:



Kad se ohladi, biskvit se malo "stisne", pa mu je dužina, otprilike 32 cm.




A širina mu je oko 19 cm.



 Visina biskvita je, otprilike 4 cm.



Ohlađeni biskvit najčešće prerežem jednom vodoravno, ali može se prerezati i dva puta.
Neke osobe u komentarima tvrde da se ovaj biskvit ne može prerezati niti jednom, a kamoli dva puta. Ako ste ga pekli u limu 34 cm x 21 cm (ili manjem), bez problema ga možete prerezati jednom vodoravno, a ako ste spretniji i dva puta. Druga je stvar, ako ste biskvit pekli u velikom limu (npr. od pećnice), onda je tanak ko´ palačinka i nema šanse da to vodoravno prerežete!
Biskvit možete peći i  u manjem limu npr. 25 cm x 20 cm, za moj ukus je onda čak i previsok.
Dakle, ja taj biskvit najčešće režem jednom vodoravno, suhonjav je i jako se drobi, pa mi je tako najlakše. Ali zbog nekih persona koje tvrde da se biskvit ne može prerezati niti jednom, a kamoli dva puta: ovaj put sam ga namjerno pererezala dva puta vodoravno!

Najprije sam biskvit prerezala jednom vodoravno,



a onda sam deblju koru prerezala još jednom vodoravno.
I tako sam dobila tri kore. 


Meni je ovakvo rezanje na tri kore gnjavaža, a zahtijeva i spretnost. Savjetujem da biskvit prerežete samo jednom vodoravno,  jer se užasno mrvi.

Postoji i varijanta prema kojoj je moguće biskvit peći u većem limu i ostaviti ga tako u jednom sloju pa na njega izlijati svu kremu. Ja nisam pobornik te varijante, smatram da biskviti puno ljepše upiju kremu, ako ih je više, tj., ako su tanji, a  i kolač je ukusniji, kad ima više natopljenih slojeva.


Za kremu, u zdjeli pomiješajte kokosovo brašno, šećer i kakao pa postupno dodavajte malo mlijeka (oko 200 ml) stalno miješajući pjenjačom da dobijete glatku smjesu.

Ostatak mlijeka (oko 300 ml) zakuhajte pa dodajte smjesu od kokosa, promiješajte i kad zakuha, kuhajte 4-5 min. na slaboj vatri miješajući.


Kremu maknite s vatre.

Kad maknete kremu s vatre, ona izgleda ovako:

 Krema MORA biti gnjecavo-tekuća!
 Mora se razlijavati! Jasno?

Dakle, krema je gnjecava, rijetka, izgleda ko´ kaša! 

U vruću kremu dodajte maslac/margarin, miješajte da se rastopi.


 Ostavite kremu da se hladi oko 5 min.


Nakon što ste dodali margarin, krema je i dalje tekuća! 


Krema mora biti "rijetka"!

Mora se moći razlijevati! Jasno?



Dakle, krema jednostavno mora biti takva kakva jest. 
To nije krema kao što je npr. čvrsto izmiksani šlag: uzmete žlicu i njome možete zagrabiti cijelo cjelcato čvrsto "brdo" izmiksanog šlaga. 
Ova krema je tekuća, možete ju grabiti zaimačom!
U kremu nikako nemojte dodavati prašak za puding! (Kao što netko navodi u komentaru.)



Nakon što se krema hladila oko 5 min. (ali još uvijek je poprilično topla!) krenite na slaganje kolača.

Ako ste biskvit prerezali jednom vodoravno:
Na dno lima (u kojem ste pekli biskvit, a može i manji lim jer se ohlađeni biskvit "smanjio", ili podesivi obruč) stavite jednu koru biskvita i po njemu ravnomjerno prelijte polovicu tople kreme. Poklopite drugom korom i odozgo ravnomjerno prelijte ostatak kreme.
Kolač stavite u hladnjak preko noći (ili na par sati).


Ovaj put sam, dakle, prerezala biskvit na tri kore pa sam ih stavljala jednu na drugu, a svaku koru  "zalijala" sam jednom trećinom kreme. Kolač sam radila u limu obloženom papirom za pečenje.

Prva kora i na njoj trećina kreme. Biskvit odmah "pije" vlagu iz kreme.



Tu trećinu kreme treba pažljivo razmazati po cijeloj kori.


Na to se stavi druga kora, a na nju se opet razmaže trećina kreme.




Zatim se sve poklopi trećom, posljednjom korom i premaže preostalom trećinom kreme.





Kolač treba staviti u hladnjak na par sati: biskviti će upiti "vlagu", a od ostalih sastojaka stvrdnut će se krema, "na bazi" margarina.

Što se kreme tiče, ja ju radim isključivo s margarinom! Maslac ne upotrebljavam jer mi se ne sviđa okus te stvari. Dakle, nemam pojma kakav je ovaj kolač kad se radi s maslacem, tj. ne znam koliko se krema stvrdne u tom slučaju. Ja i inače imam negativna iskustva s maslacem, pa preporučam upotrebu margarina. Ali u originalu (u receptu u knjižici Naše najljepše) upotrebljava se maslac, pa možete probati...

A što se upotrebe kakaa tiče,  ja sam ovaj put upotrijebila nekakav "blijedi" (jeftini), pa su i biskvit i krema jako "svijetle boje", ako upotrijebite "bolji" kakao, kolač može biti puno tamniji.


Kolač odozgo možete posipajte kokosovim brašnom ili nasjeckanom čokoladom (ja sam se odlučila za čokoladu: )


Dobro rashlađeni kolač narežite na kocke.



Skroz gore, na početku recepta, na onoj prvoj fotografiji na kojoj je narezani kolač  - je varijanta za koju je biskvit prerezan jednom vodoravno.

Na ovoj zadnjoj fotogarfiji - je varijanta za koju je biskvit prerezan dva puta vodoravno.





*Recept je iz knjižice Naše najljepše: Kolači 2, Naklada Begen d. o. o., Sarajevo.


 :)

Dodatak

U mojoj izvedbi "mokri kolač" je nedavno doživio i "bijelu varijantu", pod nazivom Bijeli mokri kolač s kokosom.


 

Broj komentara: 13:

  1. Ovo je odličan kolač, sočan i meni bi sigurno odgovarao!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lepo izgleda Sanelice!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bok Sanela, radila sam jučer ovaj kolač i jako je fin. Samo krema nije fino ispala, tj. nije se uopće stisla iako sam kolač ostavila preko noći u frižideru. Upravo ponovo čitam recept i ne mogu shvatiti gdje sam pogriješila. Imaš ti možda neku ideju? tnx

    OdgovoriIzbriši
  4. Snježa - probaj:)

    Vera - hvala:)

    jubistacha - ne znam što je moglo poći krivo. Spomenula sam da sam već radila takve kolače/torte s lješnjacima i orasima i meni su biskviti uvijek upili dio kreme, a ostatak kreme se bez problema stvrdnuo.

    Ja sam za sada jednom radila taj kolač u toj varijanti s kokosom i nije bilo problema.
    Koliko puta si prerezala biskvit, tj. koliko slojeva kreme i biskvita si imala?

    Ne znam što bih ti savjetovala. Čini mi se da nema smisla povećavati količinu maslaca (koji bi "uvjetovao" stvrdnjavanje kreme u hladnjaku) jer meni je kolač uspio s omjerima navedenim u receptu.

    Ako imaš hrabrosti, probaj još koji put:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislim, mislim, ništa mi ne pada na pamet, zašto se krema nije stisnula.....jedino da nije bilo prevruće kad si stavila maslac, pa da se masnoća odvojila od tekućine i nije se više htjelo stisnuti.....
    A stvarno recept obećava sočan kolač!

    OdgovoriIzbriši
  6. Imala sam samo jedan sloj tijesta i stavila sam kremu na njega. Tijesto je fino upilo kremu ali se i dalje ostatak kreme nalazi u mokrom stanju. Kolač je fantastičan i pojest ćemo ga i u ovakvom izdanju ;)
    Krema nije bila prevruća, ostavila sam je da se ohladi prije nego sam dodala maslac.

    OdgovoriIzbriši
  7. jubistacha - Razmišljala sma o problemu, ali nisam ništa smislila. Nisam nikad radila takav kolač sa samo jednim slojem biskvita i kreme, kod mene uvijek ima više slojeva. Možda je bolje prerezati biskvit na dvije kore pa ih onda složiti jendu na drugu i svaku prelijati polovicom kreme. Možda će tako "u slojevima" biskviti upiti više vlage iz kreme, ali i dalje ne mogu zaključiti zašto se krema nije htjela stvrdnuti.

    Ali eto, drago mi je da je kolač barem ukusan:)
    Namjeravam opet raditi kolač, pa ću vidjeti hoće li meni uspjeti u drugom pokušaju:)

    Tadeja - hvala;) Probaj:)
    I ja sam razmišljala jeli možda neki problem s maslacem, ali ne znam:(

    OdgovoriIzbriši
  8. kolac -NULAAA!,Tjesto pretanko za rezati na 2 a ne na 3 djela ,krema rijetka .Dobro da ima jako puno iskustva pa u kremu stavila jedan puding od vaniljie pa spasila stvar.Definitivno kolac nije potpun...

    OdgovoriIzbriši
  9. Anonimno;
    Ako tijesto pečeš u limu 20 x 25-30 cm možeš ga bez problema prerezati 2-3 puta. Naravnom ako ga pečeš u limu od pećnice biti će tanko kao palačinka, pa nećeš imati što rezati.

    Krema MORA biti potpuno tekuća i rijetka da ju biskvit može upiti, nije cilj dobiti kremu koja se razmazuje žlicom, nego se doslovno IZLIJE na biskvit! Slažem se s tobom, u ovoj tvojoj varijanti, s dodavanjem pudinga u kremu: kolač je zasigurno bio čista nula.

    OdgovoriIzbriši
  10. kolač bezveze nema okusa nikakvog

    OdgovoriIzbriši
  11. Anonimno;
    sasvim je u redu da ti se kolač ne sviđa. Baš bih voljela da se nađemo negdje gdje će biti ponuđen taj kolač, pa budući da ga ti očito ni štapom ne bi taknula/taknuo, očito bi više (tj. sve) bilo za mene, ja bih mogla sama uživati u cijelom kolaču, bez straha da ćeš mi ga pojesti:)

    OdgovoriIzbriši
  12. sanela jesi li inace stroga kao sto djelujes, citam te i pomalo se bojim :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav pravila sam od duple smjese iako nemam malu tepsiju pravila sam u vecoj ali je ipak bio pre nizak da ga prepolovim ali sam ga izmrvila i prelila. Kolac je i ovako izmrvljen i sastavljen savrsen. Njamiii i hvala Sanela

    OdgovoriIzbriši