Šarena pletenica by Broccoli
Sviđa mi se ova Šarena pletenica by Broccoli, uvijek ju radim u slano-pikantnoj varijanti (stavljam više soli, a dodajem i papar, mljeveni čili itd.).
U «zeleno» tijesto stavlja se sasvim sitno nasjeckana zelenjava (najbolje ju je «samljeti» u multipraktiku). Ako mi se neda to sjeckati, ja u tijesto stavim po 2-3 žlice pesta (nema veze što pesto sadrži orahe, parmezan… - okus pletenice je još bolji: ))))
Ovaj put upotrijebila sam domaći Peršin pesto: imam ga zamrznutog pa samo «grabim» kad mi treba (naravno, za dodavanje u dizano tijesto treba ga ostaviti na sobnoj temperaturi da ne bude leden).
Ako upotrebljavam pesto umjesto zelenjave, obično odvojim manje smjese za «zeleno» tijesto jer u obzir uzimam činjenicu da je pesto "vlažan»" (u usporedbi s crvenom mljevenom paprikom koja je "suha") pa ću morati dodati još brašna u to tijesto – a kad dodam to brašno, imam otprilike onoliko tijesta koliko i ga ima i u druge dvije boje.
Tijesto
500 g glatkog brašna
malo soli i šećera
1 suhi kvasac
1 jaje
50 g maslaca
250 ml toplog mlijeka
1 žlica slatke mljevene paprike
1 svežanj zelenjave : ))) (tj. začinskog bilja po želji; ili pesto: )))
Za premazivanje
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
sezam, suncokretove sjemenke…
U posudu stavite brašno, suhi kvasac, malo soli i šećera (možete staviti i više soli, ako želite slanu varijantu, možete dodati i papar), jaje, mekani maslac i toplo mlijeko pa zamijesite tijesto.
Ostavite ga na toplom oko pola sata.
Zatim tijesto premijesite i podijelite na tri dijela.
U jedan dio dodajte sitno nasjeckanu zelenjavu i dobro premijsite tijesto da bude jednolično zeleno.
U drugi dio dodajte mljevenu papriku (može i ljutu, može i malo mljevenog čilija) i dobro premijesite tijesto da bude jednolično zeleno.
Treći dio ostavite kakav jest.
Od svakog komada tijesta rukama oblikujte jednu dugačku rolicu (oko prst debelu) i od njih ispletite jednu pletenicu.
Stavite ju na lim obložen papirom za pečenje, premažite ju žumanjkom umućenim s mlijekom i po želji, posipajte sjemenkama.
Pletenicu ostavite da odstoji oko 25 min. na toplom, a onda ju stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Pletenica sa sirom by Broccoli
Ova Pletenica sa sirom by Broccoli podsjeća me na jednu pletenicu, jednom davno kupljenu u Njemačkoj: bila je isto tako nadjevena sirom, pa narolana, pa prerezana i isprepletena, ali nadjev od sira bio je sladak (a i u tijestu je bilo limunove kore, vanilije…). Ta kupljena pletenica na prvi pogled me oduševila, ali kad sam ju probala moje oduševljenje je splasnulo jer ne volim sir u slatkim varijantama (a na ovitku nigdje nije pisalo da je to pletenica sa slatkim nadjevom; jedino kad sam proučila sitno otisnut sastav proizvoda na poleđini pakiranja shvatila sam da se radi o «slatkoj slastici»:(
Budući da obožavam sir u slanim tijestima, ja ovu pletenicu uvijek radim u slanoj varijanti (stavim više soli u tijesto, po potrebi posolim i sir).
Sastojci
550 g brašna
1 čajna žlica šećera
oko 1 čajna žlica soli
1,5 paketić suhog kvasca
oko 250 ml toplog mlijeka
45 g maslaca
1 jaje
+
150 g margarina
100-200 g svježeg (kravljeg) sira (+ sol)
+
1 umućeno jaje
sezam, suncokretove sjemenke
Brašno pomiješajte sa solju, šećerom i kvascem. Dodajte mekani maslac, jaje i mlijeko pa zamijesite glatko tijesto.
Ostavite ga na toplom oko pola sata.
Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi pa ga premažite otprilike trećinom mekanog margarina i preklopite 4 puta.
Tijesto odmah ponovno razvaljajte, premažite trećinom margarina pa sve preklopite 3 puta.
Sada tijesto stavite u hladnjak na 20 min.
Nakon toga, tijesto razvaljate i premažite ostatkom margarina i premažite/posipajte zdrobljenim sirom (po želji, posolite) pa narolajte kao roladu.
Roladu prerežite okomito po dužini, dvije dobivene trake ispletite u pletenicu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Vrlo dekorativna ova šarena i sviđa mi se!
OdgovoriIzbrišimeni više isto odgovara kravlji sir u slanim varijantama. jela sam neki dan nešto slično i jako mi se svidjelo. ova tvoja pletenica sa sirom izgleda stvarno presjajno. čestitam na izradi tijesta, svaka ti čast
OdgovoriIzbrišiSlažem se s onim da su bolje slane slastice. Nego, u čemu je fora s Bloggerom i TinyPic? Jer ih ne vidim. I ja koristim isti servis i vidim da Blogger stvara probleme. Slušam tvoju muziku, sviđa mi se, a ja sam opet uraspoloženju http://purpur-purpur.blogspot.com/2009/09/when-im-through.html
OdgovoriIzbrišiSuper si napravila,Brocolijevi recepti nekako ulivaju dobar krajnji rezultat,sa njima nema greske,sve je savrseno!
OdgovoriIzbrišiTadeja - hvala:)
OdgovoriIzbrišiShangri La Food - hvala:) Ja definitivno volim sir (skoro sve vrste), ali u slanim varijantama, kosa mi se diže od (slatkih) cheesecakeova.
Purpur - ne znam u čemu je problem s bloggerom i tiny pic, nisam nikad primijetila probleme.
Ne vidiš fotogrfaije? Sve, ili smao neke? Na mojem blogu ili i na drugim blogovima na kojima je korišten tiny pic?
Vera - hvala:) Sviđa mi se avatar:)