Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

07. 12. 2009.

Lagane i ukusne kiflice by Rummy

Ovo je recept s Coolinarike: Lagane i ukusne kiflice. Čim sam ga vidjela, jako mi se svidio, morala sam probati: )
Meni se ovakvo dizano tijesto više sviđa u slanoj varijanti, ali radila sam ovu neutralnu varijantu i neke kiflice punila sam pekmezom. Htjela sam napraviti manje kiflice pa sam tijesto podijelila na više dijelova, kad sam ih namatala nisam se baš trudila rastezati ih i oblikovati pa moje kiflice nisu dugačke, ali su debeljuškaste: )))
Sviđa mi se kad se «zarezane» trake na kiflicama «rašire» pa sam se prilikom namatanje trudila namatati kiflice tako da se trake razdvajaju, ali to ne morate raditi.


Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
1 kg brašna
oko 500 ml mlakog mlijeka
200 ml ulja
1 žlica suhog kvasca (ili 40 g svježeg)
1 žlica šećera
1 žlica soli
2 jaja
1 bjelanjak
+
150 g margarina/maslaca (pola od toga za nadjev i pola za pečenje)

Premaz
1 žumanjak
mlijeko
sezam, lan… za posipanje


Od brašna, suhog kvasca, šećera, soli, ulja, mlijeka, jaja i bjelanjka zamijesite tijesto.
Ako koristite svježi kvasac, nadrobite ga u malo toplog mlijeka kojem ste dodalo malo šećera: ostavite smjesu na toplom da nabubri pa onda zajedno s ostalim sastojcima zamijesite tijesto.

Tijesto ostavite na toplom (pokriveno) da naraste.

Od dignutog tijesta oblikujte valjak i podijelite ga na oko 32 komada.
Ja sam htjela raditi manje kiflice pa sam tijesto podijelila na više komada.

Svaki komadić razvaljajte u ovalni oblik. Na jednom kraju zasijecite trake (oko 3; kod mene ih ima i po 4-5 ili čak 6: ) ali ne do kraja, "ovalni oblik" treba ostati u komadu.

Na nezarezanu stranu stavite komadić maslaca (za to će biti potrebno oko pola od ukupne količine margarina/maslaca).
Image and video hosting by TinyPic

I smotajte kiflicu pritom rukama rastežući tijesto i oblikujući krajeve.
Image and video hosting by TinyPic


Tijesto možete i puniti nadjevom: ja sam najprije stavila komadić margarina, onda sam preko njega preklopila dio tijesta, pa sam onda do tog preklopa stavila malo pekmeza i onda sam dalje to rolala i oblikovala kiflicu.
Image and video hosting by TinyPic


Kiflice slažite u margarinom namazani lim. Ostavite ih na toplom da malo narastu.

Umutite žumanjak s 2-3 žlice mlijeka i time premažite kiflice (vjerojatno će vam trebat još koje jaje za premazivanje; meni je trebalo: )

Po želji, kiflice posipajte sezamom, lanom…

Na svaku kiflice stavite komadić margarina.

Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite da se zarumene: )
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Broj komentara: 11:

  1. I meni se dopada takav način zarezivanja tijesta i motanja kiflica. Baš su cakane.

    OdgovoriIzbriši
  2. a morati ću prestati čitati blogove ujutro.. sad bi ja i kiflice...
    stvarno izgledaju slasno. točno ih mogu sada namirišiti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo je pravi izazov. moram probati.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fino izgledaju, i meni se dopada ovaj "rascvjetani" izgled kiflica.

    OdgovoriIzbriši
  5. cosmo2503 - hvala:)

    Aleksandra1234 - hvala:)

    Shangri La Food - :)))

    Snjezana - probaj:)

    jubistacha - hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  6. fantastična ideja za oblikovanje roščića! Zbilja izgledaju POSEBNO.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala, ne mogu preuzeti zasluge za "ideju" jer ja nisam smislila recept, nego sam roščiće radila prema navedenom receptu. Ali drago mi je da Vam se sviđa moja izvedba:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ljepši su po obliku od onih u originalnom receptu. Baš su zgodni ovakvi debeljuškasti s izraženim urezima.

    OdgovoriIzbriši
  9. Bravoooo! :) Super su ti ispale! Thank you for trying this recipe! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. IBCT; hvala:)

    Rummy; hvala tebi na inspiraciji:)

    OdgovoriIzbriši