Blog-druženje , koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under se nastavlja.
U prosincu 2009. domaćica je Shangri La Food koja je za temu odabrala jabuku.
Ovo je moj doprinos tom druženju:)
U tijesto, umjesto svježeg sira, možete staviti kiselo vrhnje (ako nemam sir, stavljam kiselo vrhnje s 12 % masnoće, ali može i masnije).
Tijesto
125 g maslaca
125 g svježeg, ocijeđenog kravljeg sira ili kiselog vrhnja
125 g glatkog brašna
prstohvat soli
Nadjev
1 kg jabuka
šećer
cimet
grožđice
krušne mrvice
Za premazivanje
2-3 žlice kiselog vrhnja
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Jabuke ogulite i naribajte.
Tijesto podijelite na dva dijela.
Na pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte jedan dio tijesta u sasvim tanak pravokutnik. Tijesto nemojte navlačiti i rastezati rukama jer ono nije rastezljivo, ako ga vučete, popucat će.
Ako su jabuke jako sočne možete tijesto posipati krušnim mrvicama (ja to obično ne radim).
Po tijestu rasporedite polovicu naribanih jabuka. Posipajte ih cimetom i šećerom (ovisno o tome koliko su jabuke slatke, tj. koliko slatku savijaču želite), možete dodati i grožđice (to najčešće ne radim jer ih ne volim).
Pomoću stolnjaka narolajte savijaču, krajeve pritisnite drškom kuhače da se slijepe i odrežite višak tijesta.
Savijaču položite u lim obložen papirom za pečenje (mjesto spoja okrenuto prema dolje).
Na isti način napravite i drugu savijaču.
Savijače premažite kiselim vrhnjem i onda ih nabockajte drvenim štapićem.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40ak min. da savijače dobiju lijepu boju.
Pečene savijače ostavite da se ohlade, po želji, posipajte ih šećerom u prahu i poslužite.
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
14. 12. 2009.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Skroz interesantno ovo testo sa sirom, morace se isprobati :)
OdgovoriIzbrišinikad nisam jela tijesto od sira u ovakvoj varijanti.. sigurno je super
OdgovoriIzbrišiVrlo zanimljivo!
OdgovoriIzbrišiVolim tijesto od sira, mada ja pravim ono po drOetkeru sa sirom i uljem, a od ovakvog sam pravila slane pogačice po jednoj mađarskoj kuharici. Super je i tijesto i nadjev, odličan izbor za "ulaznicu"
OdgovoriIzbrišiBTW, u prvi tren sam pomislila da si u posljednje vrijeme napravila mnogo toga od tijesta sa sirom, međutim krivo, zadnji postovi su sa tijestom od krumpira, možda bi i ono bilo zgodno sa jabukama jer je fino i mekano, a umjesto štrudle neka peciva kao muffins.
Casa de vainila - hvala:)
OdgovoriIzbrišiShangri La Food - probaj:)
Snježa - hvala:)
cosmo2503 - volim tijesto od sira i ulja, obično ga koristim za slane pite, a odlično mi je i samo, bez ikakvog nadjeva (ne znam jeli recept koji imam sličan Oetkerovom, ne sjećam se gdje sam ga našla).
Točno je da u zadnje vrijeme uopće nisam radila tijesta sa sirom, bilo je par varijacija na temu krumpirovog tijesta (štrudlice s nadjevima).
I meni je palo na pamet da bih te štrudlice mogla napraviti u slatkoj varijanti, jer za sada sam od slatkih jela s krumpiromvim tijestom radila samo slatke njoke i baš me zanima kako bi to funkcioniralo. Ali nisu još došle na red, nisam ljubitelj takvih slastica. A razmišljala sam i o mogućim nadjevima: imam hrpu jabuka koje trebam potrošiti. Budući da ne volim jabuke, izrada tih štrudlica nije mi prioritet. Stalno to odgađam.