Već dugo namjeravam unijeti na blog neke «isprobane» recepte, ali nikako da dođu na red. Zamotanko by Pavloska je jedan od tih recepata: radila sam ga više puta, s raznim nadjevima, ali nikako da se pohvalim na blogu: )
Na ovoj fotografiji je slana varijanta s blanšranom blitvom, svježim sirom, tvrdim sirom i češnjakom.
Ovo je slatka varijanta s nadjevom od pudinga (na 400 ml mlijeka skuhala sam puding pomiješan sa šećerom, kad se ohladio nanosila sam ga na tijesto premazano margarinom).
Kao nadjev za slanu varijantu, u ovom slučaju, poslužio je «pizza-nadjev»: naribani sir, kečap i origano.
Na ovoj fotografiji je slatka varijanta s pekemzom.
Zamotanko by Pavloska
Tijesto
1 kg brašna
2 paketića suhog kvasca (ukupno 14 g)
3 jaja
200 ml ulja
malo šećera
malo soli
500 ml mlijeka
+
200 g mekanog margarina
Nadjev po želji
- slani (npr. "pizza-varijanta" - naribani tvrdi sir, kečap, šunka, začinsko bilje,... ili blanširani špinat i/ili svježi sir,…)
- ili slatki (namaz na bazi lješnjaka i čokolade "Linolada" ili puding ili pekmez...)
Premaz
1 umućeno jaje (ili bjelanjak ili samo žumanjak pomiješan s 2 žlice mlijeka)
sezam, suncokretove sjemenke…
Sastojci trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, u sredini napravite udubinu, dodajte suhi kvasac, šećer, sol (količina ovisi o tome radite li neutralnu, slatku ili slanu varijantu), jaja, ulje i mlijeko pa zamijesite tijesto. Tijesto je jako gnjecavo i ljepljivo, ali nemojte dodavati brašno - tijesto treba biti takvo.
Pobrašnite radnu površinu većom količinom brašna i na nju istresite tijesto, sasvim malo ga premijesite rukama da počne nalikovati tijestu, a iznutra da bude mekano.
Tijesto podijelite na 10 komada (nemojte ih još oblikovati) i ostavite ih da odstoje 10 min. na dobro pobrašnjenoj podlozi.
Mekani margarin podijelite na 9 dijelova (a isto tako i željeni nadjev: na svaki razvučeni dio tijesta stavlja se devetina margarina i devetina nadjeva).
Uzmite komad tijesta i malo ga razvaljate pa ga premažite 1/9 margarina i onda 1/9 nadjeva po želji.
Drugi komad tijesta također malo razvaljajte, stavite ga na namazano tijesto pa onda i taj komad tijesta premažite 1/9 margarina i 1/9 nadjeva… i tako redajte slojeve: razvučenog tijesta, margarina i nadjeva.
Završite razvučenim desetim komadom tijesta (ono se odozgo ne premazuje).
Tako naslagano nadjeveno tijesto rukama lagano razvucite na veličinu lima u kojem ćete peći Zamotanka: )
Dobiveno nadjeveno tijesto (koje izgledom podsjeća na slojeviti kolač: ))) po dužini narežite na 10 jednakih «traka».
Svaku traku vrtite kao da žmičete veš: ))) - svaku stranu u suprotnom smjeru.
Tako «oblikovane» trake slažite jednu do druge u namašteni lim (veliki; od pećnice).
Pripremljene «trake» odozgo premažite umućenim jajetom, posipajte sjemenkama... i ostavite da odstoje 15ak min., a onda stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40ak min.
Ako tijesto tijekom pečenja previše potamni, pokrijte ga folijom.
:)
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
09. 12. 2009.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Deluje interesantan nadev od pudinga :) Probacu
OdgovoriIzbrišii mene baš zanima ovaj nadjev od pudinga. zvučis uper
OdgovoriIzbrišiemo_serpica - hvala:)
OdgovoriIzbrišiShangri La Food - hvala:)