
Na ovoj fotografiji je slana varijanta s blanšranom blitvom, svježim sirom, tvrdim sirom i češnjakom.

Ovo je slatka varijanta s nadjevom od pudinga (na 400 ml mlijeka skuhala sam puding pomiješan sa šećerom, kad se ohladio nanosila sam ga na tijesto premazano margarinom).

Kao nadjev za slanu varijantu, u ovom slučaju, poslužio je «pizza-nadjev»: naribani sir, kečap i origano.

Na ovoj fotografiji je slatka varijanta s pekemzom.

Zamotanko by Pavloska
Tijesto
1 kg brašna
2 paketića suhog kvasca (ukupno 14 g)
3 jaja
200 ml ulja
malo šećera
malo soli
500 ml mlijeka
+
200 g mekanog margarina
Nadjev po želji
- slani (npr. "pizza-varijanta" - naribani tvrdi sir, kečap, šunka, začinsko bilje,... ili blanširani špinat i/ili svježi sir,…)
- ili slatki (namaz na bazi lješnjaka i čokolade "Linolada" ili puding ili pekmez...)
Premaz
1 umućeno jaje (ili bjelanjak ili samo žumanjak pomiješan s 2 žlice mlijeka)
sezam, suncokretove sjemenke…
Sastojci trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, u sredini napravite udubinu, dodajte suhi kvasac, šećer, sol (količina ovisi o tome radite li neutralnu, slatku ili slanu varijantu), jaja, ulje i mlijeko pa zamijesite tijesto. Tijesto je jako gnjecavo i ljepljivo, ali nemojte dodavati brašno - tijesto treba biti takvo.
Pobrašnite radnu površinu većom količinom brašna i na nju istresite tijesto, sasvim malo ga premijesite rukama da počne nalikovati tijestu, a iznutra da bude mekano.
Tijesto podijelite na 10 komada (nemojte ih još oblikovati) i ostavite ih da odstoje 10 min. na dobro pobrašnjenoj podlozi.

Mekani margarin podijelite na 9 dijelova (a isto tako i željeni nadjev: na svaki razvučeni dio tijesta stavlja se devetina margarina i devetina nadjeva).
Uzmite komad tijesta i malo ga razvaljate pa ga premažite 1/9 margarina i onda 1/9 nadjeva po želji.
Drugi komad tijesta također malo razvaljajte, stavite ga na namazano tijesto pa onda i taj komad tijesta premažite 1/9 margarina i 1/9 nadjeva… i tako redajte slojeve: razvučenog tijesta, margarina i nadjeva.

Završite razvučenim desetim komadom tijesta (ono se odozgo ne premazuje).
Tako naslagano nadjeveno tijesto rukama lagano razvucite na veličinu lima u kojem ćete peći Zamotanka: )
Dobiveno nadjeveno tijesto (koje izgledom podsjeća na slojeviti kolač: ))) po dužini narežite na 10 jednakih «traka».
Svaku traku vrtite kao da žmičete veš: ))) - svaku stranu u suprotnom smjeru.

Tako «oblikovane» trake slažite jednu do druge u namašteni lim (veliki; od pećnice).


Pripremljene «trake» odozgo premažite umućenim jajetom, posipajte sjemenkama... i ostavite da odstoje 15ak min., a onda stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40ak min.
Ako tijesto tijekom pečenja previše potamni, pokrijte ga folijom.


:)
Deluje interesantan nadev od pudinga :) Probacu
OdgovoriIzbrišii mene baš zanima ovaj nadjev od pudinga. zvučis uper
OdgovoriIzbrišiemo_serpica - hvala:)
OdgovoriIzbrišiShangri La Food - hvala:)