
Sastojci
400 g špageta
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 manja crvena i zelena paprika
200 ml pirea od rajčice
2-3 žlice nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak…)
3 jaja
2 žlice brašna
100 g naribanog tvrdog sira
2 žlice krušnih mrvica ili pšeničnih klica + maslac
sol, papar, šećer
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. Paprike očistite i narežite na rezance. Povrće ispržite na zagrijanom ulju pa dodajte pire od rajčice, malo šećera i začinsko bilje pa kratko prokuhajte. Začinite solju i paprom, po potrebi šećerom, a ako želite kiselije, možete dodati i malo octa.
Tjesteninu skuhajte prema uputama s pakiranja, ocijedite ju i prelijte s 2 žlice ulja (ili prilikom kuhanja dodajte ulje u vodu) i promiješajte da se ne slijepi, ostavite da se malo ohladi.
Skuhani umak dodajte tjestenini i lagano promiješajte.
Umutite jaja pa im polako dodajte brašno, mutite da se sastojci povežu i smjesu dodajte špagetama zajedno s naribnaim sirom i sve dobro promiješajte. Začinite solju i paprom.
Lim za pečenje namastite po dnu i stranicama te ga posipajte krušnim mrvicama ili pšeničnim klicama (možete ga obložiti papirom za pečenje pa papir namastiti i posipati mrvicama).
Ja sam opet koristila pšenične klice jer nisam imala mrvica.
Ove kocke pekla sam u keramičkom pekaču (30 cm x 22 cm), namastila sam ga i posipala spomenutim klicama i nije bilo problema s vađenjem «složenca».
Smjesu od tjestenine rasporedite u kalup, pritišćite ju donjom stranom žlice da bude zbijena, da među njom nema praznog prostore, odozgo zagladite.
Namastite aluminijsku foliju i njome prekrijte kalup za pečenje.
Jelo stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 1 sat.
Maknite foliju i tortu ostavite da se hladi 5-10 min. Zatim na kalup stavite tanjur i sve zajedno okrenite da "kolač" sklizne na tanjur (odlijepite papir, ako ste ga koristili).
Složenac odmah narežite i poslužite dok je vruć, kao prilog ili glavno jelo…
.
Recept kao i uvek neobičan!Sve najbolje Sanelice u 2010!!!
OdgovoriIzbrišiSigurno je fino - volim tjesteninu i nikada mi ne dosadi. Sretna Nova!
OdgovoriIzbrišiovo je skroz otkačeno!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u Novoj!
Nek' Ti bude sretna Nova 2010!
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiVera - hvala, tebi također sve najbolje:)
OdgovoriIzbrišiLaka kuharica - probaj:) Hvala, i tebi sve najbolje:)
Tadeja: hvala:)))
sve najbolje:)
nena - hvala, sve najbolje u Novoj:)
Sretna Nova, na početku i super je recept! Inače volimo špagete ali ovo je nova verzija :) hvala
OdgovoriIzbrišilucky - hvala, drago mi je da vam se i ova verzija sviđa:)))
OdgovoriIzbrišiTakođer, sve najbolje u Novoj:)