Mene ili ima na blogu skoro svaki dan, ili me nema tjednima: od 19. siječnja kompjuter je bio na popravku i tek danas je došao kući.
Sad sve radi, ali kompjuter je ko´ od majke rođen: «gol» je u smislu da u njemu nema ništa od svega onoga što sam ja imala utrpano u razne foldere – postavljen je novi tvrdi disk.
Srećom, navikla sam na popravke kompjutera koji uključuju neku vrstu «gubljenja/brisanja podataka». U proteklih 9 godina, ovo je treći put da sam ostala bez podataka u kompjuteru (u prva dva slučaja popravak nije uključivao promjenu diska, ali je uključivao brisanje Windowsa) – zato imam naviku sve podatke panično spremati na CDe. Imam oko sebe hrpe CDa, više nemam blage veze čega sve ima na njima, ali ja sve imam spremljeno: )))
Tako da ne morate brinuti: imam spremljene sve recepte, sve svoje nekvalitetne fotke i svu ostalu kramu koju marljivo skupljam u kompjuterske foldere, sve ja imam… Trebat će mi vremena da sad sve to ponovno strpam u kompjuter, ali svi podaci doći će na red.
Zbog spomenutog kvara nisam imala priliku posvetiti se siječanjskom krugu FBI rukavica onako kako sam planirala: početkom mjeseca sam nešto isprobala, a onda je kompjuter završio na popravku, a ja si nisam isprintala recepte koje sam još namjeravala isprobati – i čekala ja da poprave kompjuter, prošao siječanj, došla veljača…
Ali evo, da se pohvalim što sam napravila u prvoj polovici siječnja: ovo pišem »izvan konkurencije», neovisno o FBI rukavicama.
Moram se pohvaliti da sam početkom siječnja radila i Andreinu Kroštatu od kokosa i bijele čokolade, ali nisam se baš držala recepta, promijenila sam neke stvari pa je moja varijanta bila nešto drugačija; ali nisam ju stigla fotkati (prebrzo smo ju pojeli: )))
A mogla bih se pohvaliti da sam Američke palačinke i Pita kruh tijekom siječnja radila čak dva puta (kad nemaš kompjuter, tj. isprintane recepte, kuhaš po onim receptima koje imaš isprintane: ))) i oba puta bila sam oduševljena: )))
Američke palačinke

Sastojci
300 g brašna
200 ml tekućeg jogurta
200 ml mlijeka
4 jaja
2 čajne žlice praška za pecivo
1 čajna žlica maslaca
80 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
+
ulje za podmazivanje tave
Sve suhe sastojke stavite u posudu i dobro ih pomiješajte.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke umutite pjenačom pa im dodajte jogurt i mlijeko, dobro promiješajte.
Maslac otopite.
Suhim sastojcima postupno dodavajte smjesu od jaja i mlijeka miješajući pjenjačom da se ne naprave grudice.
Smjesi dodajte i otopljeni maslac pa dobro izmiješajte.
Od bjelanjak istucite čvrst snijeg te ga lagano umiješajte u pripremljenu smjesu.
Tavu za palačinke premažite uljem i dobro zagrijte, a potom smanjite vatru.
Šefljom grabite smjesu i stavljajte ju na sredinu tave.
Pecite na laganoj vatri dok se s gornje strane ne pojave mjehurići, tada palačinku preokrenite i pecite s druge strane.
Clafoutis

Sastojci
oko 600 g bobičastog voća
120 g brašna
30 g gustina
120 g šećera
300 ml mlijeka
3 jaja
1 čajna žlica arome vanilije
+
šećer u prahu
maslac
Bobičasto voće operite, očistite…
Ja sam upotrijebila smrznute višnje, ali nisam se potrudila odmrznuti ih: onako smrznute stavila sam ih u posudu i zalijala ih smjesom. Budući da su višnje bile smrznute trebalo je više vremena da se to sve ispeče, kolač sam pekla oko 1 sat.
Mlijeko i vaniliju zagrijte, a brašno pomiješajte sa šećerom i škrobnim brašnom.
U brašnu napravite udubinu i u konju dodavajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte. Zatim dodajte i zagrijano mlijeko, pritom stalno miješajte pjenjačom kako ne bi nastale grudice.
Premažite vatrostalnu posudu maslacem i složite pripremljeno voće, a po voću prelijte pripremljenu smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata. Pečen kolač ukrasite šećerom u prahu
Pita kruh

Sastojci
400 g brašna
150 ml vode
1 čajna žlica soli
maslinovo ulje
+
1 kocka kvasca
50 ml vode
1 čajna žlica šećera
1 čajna žlica brašna
Kvasac izmrvite u malo mlake vode oa dodajte 1 čajnu žlicu šećera i jednu žlicu brašna te ostavite na toplom da se digne.
Brašno prosijte u posudu i dobro izmiješajte s 1 čajnom žlicom soli.
U brašnu napravite udubinu i u nju ulijte dignuti kvasac. Postupno dodavajte toplu vodu i miješajte drvenom kuhačom.
Kad se svi sastojci povežu prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama da dobijete glatko tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu, kuglu premažite s malo maslinovog ulja i ostavite na toplom mjestu da se diže.
Kada se tijesto udvostruči opet ga prebacite na pobrašnjenu površinu i oblikujte deblju kobasicu.
Kobasicu narežite na 8 - 9 jednakih komada i svaki oblikujte u malu kuglicu.
Kuglice ostavite pokrivene na toplom mjestu da se još malo dižu.
Pećnicu zagrijte na 260 stupnjeva, u pećnicu stavite i pekač na kojem ćete peći kruh jer i on mora biti zagrijan. Pekač smjestite u donji dio pećnice.
Kruščiće pecite jedan po jedan, na slijedeći način: uzmite jednu kuglicu i valjkom ju razvaljajte na svega par milimetara debljine. Morate dobiti pravilan, gladak krug.
Kruh stavite u pećnicu na zagrijani pekač i pecite 4 minute ili dok se ne napuše. Kad se kruh napuše okrenite ga i pecite još par minuta s druge strane da uhvati boju.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto.
Kruh spremite u plastičnu vrećicu da omekša.
Njoki od prosa i graška bez puretine: )

Sastojci
150 g prosa
150 g graška
200 g glatkog brašna + za posipanje i miješenje
1 žličica maslaca
sol
Grašak skuhajte i dobro ocjedite te ga štapnim mikserom usitnite u pire.
Proso skuhajte u 300 ml vode, kad omekša pokrijte poklopcem i ostavite 10 - 15 minuta da potpuno omekša.
Topli proso prebacite na dobro pobrašnjenu radnu podlogu te mu dodajte i pire od graška, malo maslaca, sol i brašno.
Lagano mijesite rukama dok ne dobijete kompaktno tijesto.
Tijesto podijelite na kobasice i nožem režite njoke (oblikujte ih na dašćici...).
Pripremljene njoke skuhajte u kipućoj vodi.
Nisam se baš trudila oblikovati njoke, u zadnje vrijeme sam se jako ulijenila što se toga tiče - uspjeh je ako ih uopće narežem na podjednako velike komade. Nisam nikad radila takve njoke i baš su fini; u stvarnosti su zeleniji nego na ovoj fotki.
Jesi, jesi falila si nam. :)
OdgovoriIzbrišiBaš mi je žao zbog problema s kompjuterom, a razumijem ovo o kuhanju s istim jer i ja to radim. Svi recepti su u kompu pa često na radnoj površini u kuhinji držim laptop. :)
Hvala ti što si isprobala moja recepte
Drago mi je da si u cijelom ludilu s kompjuterom ipak stigla sve to napraviti i fotkati i drago mi je da si zadovoljna. :)
Pa pitala sam se gdje si! :)
OdgovoriIzbrišiZa Andreinu kuhinju odgovorno tvrdim da je vrijedi isprobati! Kraso ti je sve ispalo i odličan izbor!
Andrea - :)
OdgovoriIzbrišiDa, kompjuter mi je postao neizostavna kuharska potrepština:) dio kuhinjskog inventara:)
Hvala tebi na inspiraciji, definitivno ću isprobati još neke recepte s tvog bloga:)
Tadeja - evo me:)