Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

13. 02. 2011.

Torta ko bombončić

Za «ukrasni obruč» oko torte upotrijebila sam dugačke čokoladne napolitanke. Možete upotrijebiti i čokoladne grisine ili nekakve čokoladice. Ako upotrebljavate napolitanke ili grisine - moraju biti potpuno prelijani čokoladom(!) jer će u suprotnom izvući vlagu iz kreme, te će omekšati, razlijepiti se i popadati s torte. Čak i kad su u pitanju napolitanke i grisini koji su prelijani čokoladom - tortu svakako treba pojesti u roku 2 dana (od trenutka izrade), jer će  nakon tog vremena i ove čokoladne napolitanke i čokoladni grisini upiti vlagu i onda će se razlijepiti i odlijepiti s torte.
Napolitanke i grisini ne upijaju samo vlagu iz kreme, nego i iz okoline, tj. hladnjaka: a ovakva kremasta torta, naravno, mora biti spremljena u hladnjak. 

Ideju za "ukrašavanje" pokupila sam iz ovog recepta.
Potrebna količina napolitanki ili grisina ovisi o tome kojih su dimenzija, (ima pakovanja napolitanki u kojima ima «malo» napolitanki, ali su zato duge i do 12 cm, a ima pakovanja u kojima ima «više» napolitanki, ali su duge  "samo" 6-8 cm). A naravno, potrebna količina ovisi i o tome kako veliku/visoku tortu želite napraviti.
Ovaj put upotrijebila sam čokoladne napolitanke Karat proizvođača Koestlin (duge su oko 7 cm, široke  oko 3 cm i debele oko 1 cm). 
Ako nemate kupovne čokoladne napolitanke ili grisine, obične napolitanke ili grisine možete i sami prelijati čokoladnom glazurom.
Što se M&M i sličnih bombona tiče, imajte na umu da će se njihov vanjski «obojeni» sloj rastopiti nakon par sati na torti (zbog vlage u kremi) pa će «pustiti» boju. Na ovoj torti to ne dolazi toliko do izražaja jer su i biskvit i krema relativno tamni). Ako tortu namjeravate napraviti ranije, možda bi bilo najbolje da ju ukrasite bombonima tek pred samo posluživanje…

 














Biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Krema
500 ml mlijeka
3 vrećice praška za puding od čokolade
8 žlica šećera
2 žlice kakaa
150 g čokolade za kuhanje
185 g mekanog margarina/maslaca

Ukrašavanje
oko 250 g (ili više) M&M ili Smarties ili nekih drugih bombona
napolitanke ili grisini izvana prelijani čokoladom(!) ili nekakve čokoladice za obruč (za tortu promjera oko 21 cm upotrijebila sam 18 napolitanki visine 7 cm, širine  oko 3 cm i debljine oko 1 cm; taman mi je bila dovoljna 1 kutija (250 g) napolitanki Karat proizvođača Koestlin).
Mala napomena: ako kupujete Karat napolitanke, preporučam da kupite dvije kutije - za ovakvu tortu meni je dovoljno 18 napolitanki, koliko ih ima u jednoj kutiji, ali već mi se više puta dogodilo da su po 3-4 napolitanke razlijpljene ili zdrobljene – pa mi treba još par napolitanki iz druge kutije.


Za biskvit, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom i kakaom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (promjera 22 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.


Za kremu, u lonac stavite 250 ml mlijeka i šećer, zakuhajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
250 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i kakaom. Dodajte kipućem mlijeku i skuhajte kao puding.
Smjesu ostavite da se hladi oko 5 min., pa dodajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite smjesu da se ohladi, povremeno promiješajte (posudu možete staviti u sudoper napunjen hladnom vodom).
Mekani margarin/maslac kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodavajte ohlađenu smjesu, miksajte da se sve poveže u glatku kremu.


Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera oko 21 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate  seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.

Uz obruč, jednu do druge poredajte napolitanke.

Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno da dobijete tri kore.

Na dno, unutar obruča i napolitanki stavite jednu biskvitnu koru.
Kad se biskvit ohladi, «smanji se». Promjer mojeg ohlađenog biskvita bio je oko 20 cm. Iako se biskvit «smanjio» kad se ohladio, bio je «preširok» da bi stao unutar "obruča od napolitanki" – pa sam svaku koru još malo smanjila, uokolo sam nožem odrezala oko 5 mm. No to ovisi i o tome kakvim obručem raspolažete, ako imate podesivi obruč, namjestite ga prema potrebi i ne morate «smanjivati» biskvite.


Po potrebi, biskvit natopite mlijekom (pomiješanim s malo ruma) i premažite ga kremom. Na to stavite drugu biskvitnu koru i lagano ju utisnite u kremu. Pazite da kremu razmažete do napolitanki, a kad utisnete biskvit u nju, «višak» kreme  bi se trebao rasporediti sa strane: između biskvita i napolitanki – kako bi se kasnije napolitanke «držale» za tortu.
Tu biskvitnu koru također prelijte kojom žlicom mlijeka te premažite kremom. Sve  poklopite trećom korom, koju lagano utisnite u kremu. Nakapajte ju s malo mlijeka i odozgo rasporedite ostatak kreme.

Bilo bi dobro da na treću koru stavite nešto više kreme, nego na prethodne dvije: da u sredini možete napraviti «brdašce/hrpicu», kad na to stavite bombone, izgledat će kao da je na torti "velika hrpa" bombona (poanta je u tome da ako napravite takvo kremasto «brdašce», trebat ćete manje bombona). Ali ne trebate ga napraviti: kremu možete odozgo i ravnomjerno zagladiti pa na sredinu nasipati "puno" bombona - onda će to biti hrpa samo od bombona (u tom slučaju trebat će vam više bombona: za cijelu tortu, recimo: 400 g).










 

Dakle, na kremu rasporedite bombone.









 

Ja sam prvi sloj bombona prstima nastojala utisnuti u kremu da se zalijepe, a kad je cijela površina bila prekrivena bombonima, ostatak bombona rasporedila sam «svuda po malo».











Tortu stavite u hladnjak na, otprilike, 3 sata.


S rashlađene torte skinite obruč i papir.




























 

Broj komentara: 9:

  1. Super ideja! Torta mi izgleda savrseno. Ne znam odakle vadis sve te ideje... Prelepo u svakom smislu! Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj kakav post :) slatko si me nasmejala ali zaista! Nisam ni ja ljubitelj čokoladnih torti, previše su slatke ali ima jedna kojoj nemogu odoleti i prelepa je: Gabon torta. Ova tvoja je divna i ideja za ogradicu je originalna :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ova tvoja torta bi se dopala svim cokoladoljupcima, posebno djeci.
    Ja sam cokoladu pocela cijeniti i jesti tek oko moje 40-te godine (shhh).

    OdgovoriIzbriši
  4. Super tortica i odličan post! Baš sam se slatko ismejala :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Lepa ti je tortica.
    Oduševila si me sa postom, potpuno si u pravu. Ni ja nisam ljubitelj čokoladnih torti, pa kad kažem da obožavam Puslicu tortu svi me gledaju u čudu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Predobro izgleda jedva čekam da je probamo!

    OdgovoriIzbriši
  7. kako zalijepiti napolitanke na neku drugu tortu?sto najcvrsce drzi?

    OdgovoriIzbriši
  8. A da ne odlijepi nakon nekog vremena...:(

    OdgovoriIzbriši
  9. Anonimno,
    Za takve stvari napolitanke obavezno trebaju biti prelijane čokoladom. Čvrste kreme mogu zalijepti napolitanku za tortu, npr. kreme na bazi maslaca/margarina (na mlijeku skuhati puding ili škrob (Gustin) i u hladno umiksati maslac/margarin. Tortu bi trebalo raditi u kalupu, da napolitanke na otpadaju dok se krema stvrdnjava (ako se torta ne radi u kalupu, napolitanke bi trebalo zalijepiti na tortu pa ju onda okolo čvrsto omotati papirom za pečenje ili folijom).
    Napolitanke bi se ne tortu mogle zalijepiti i rastopljenom čokoladom.

    Ne znam kakvom kremom zalijpiti napolitanke da se nakon nekog vremena ne odlijepe. "Oblatne" od kojih su napolitanke napravljene iz svega upijaju vlagu i omekšaju te se razlijepe; upijaju vlagu i iz okoline (hladnjaka) pa se zato kupljene napolitanke ne čuvaju u hladnjaku (na ambalaži piše da ih treba čuvati na hladnom mjestu, ali suhom!). Kad se napolitanke jednom načnu, pa ostanu koji dan na sobnoj temperaturi - omekšaju, nisu onako "hrskave" kao kad se kutija tek otvori.
    Ovo s tortom od napolitanki je proturječna situacija: napolitanke će i na torti upijati vlagu, pa spremanje torte u hladnjak samo pogoršava stvar; a opet torta "mora" biti u hladnjaku da se kreme/nadjevi/biskviti ne kvare, a i krema se mora stvrdnjavati u hladnjaku da bi se napolitanke uopće držale za tortu. No, kod mene se to brzo pojede, pa nemam problema s odljepljivanjem.

    Umjesto napolitanki mogu se upotrijebiti čokolade u obliku prutića, treba ih čvrstom kremom zalijepiti za tortu, one se neće razlijepiti.

    OdgovoriIzbriši