Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

18. 02. 2011.

Začinjeni čaj od đumbira i oblici od šećera

Recepata za ovakve čajeve ima posvuda. Ovaj je iz nekakvog časopisa, a u tim časopisima čajevi se uvijek poslužuju s nekim posebnim vrstama šećera: ili smeđi šećer, ili kandis na (štapiću(!)), itd. (zašto bi bilo jednostavno, ako može biti komplicirano).
Ja ne volim takve vrste šećera i upotrebljavam isključivo bijeli kristal šećer. 

Ali i on može biti «drugačiji»: šećer sam podijelila u posudice, u jedan dio dodala sam samo aromu vanilije pa je on bijel, a u ostale posudice dodala sam arome u boji (malina, menta, naranča,…) te malo vode, od smjese sam izrezala oblike kalupićima za suhe kolače i ostavila ih da se osuše. Pri izradi oblika od šećera držala sam se Oetkerovog recepta , ali prilagodila sam ga sebi:) 














Prema mojim iskustvima omjer šećera i vode ovisi o vrsti šećera (o proizvođaču/brandu, tj. o tome koliko je šećer grub/krupan ili sitan).

Isprobala sam razne omjere šećera i vode za izradu ovih svojevrsnih "kocki šećera" i zaključila da je bolje ako je smjesa "malo gnjecavija" – kad se osuše, oblici su čvršći i postojaniji. Ako je smjesa od koje radite oblike «suhonjava» oblici se brže osuše, ali su puno krhkiji, lako se drobe, pogotovo na rubovima, dovoljno ih je malo pipnuti i odmah se «truse».

100 g šećera kristala pomiješajte s par kapi željene arome (boje)  pa dodajte 2-4 čajne žlice hladne vode. Miješajte žlicom da se boja ujednači i da dobijete «vlažnu» smjesu. Cilj miješanja nije da se šećer rastopi, nego da dobijete «vlažni šećer». Dobro je što ne možete fulati: ako je smjesa pregnjecava samo dodajte još šećera, a ako postane presuha, samo nalijte još vode.
Pladanj obložite papirom za pečenje i na njega istresite smjesu; uzmite dovoljno velik pladanj kako bi oko razmazane smjese imali dovoljno «manevarskog» prostora za izrezane oblike. Pomoću spatule smjesu «rasporedite» da svuda bude jednake debljine, odozgo ju zagladite. Dok smjesu «raspoređujete» spatulom, pazite da bude «zbijena», tj. da unutar nje ne bude niti «praznina», a niti mjesta gdje je smjesa u tanjem sloju.
U Oetkerovom receptu smjesase  raspoređuje u sloj debljine 1 cm, ali ja sam ju uglavnom raspoređivala u slojeve debljine 5-7 mm.

Za izrezivanje možete upotrijebiti (male) kalupe za suhe kolače. Bolje je upotrijebiti okruglaste kalupe, ako kalupi imaju puno «špičastih kuteva», moglo bi se dogoditi da smjesa od šećera «zapinje» u ćoškovima, tj. da iz kalupa ne ispadaju lijepi/pravilni oblici.
 Oblike počnite rezati uz rubove razmazane smjese: kalup utisnite  u vlažnu razmazanu smjesu i nikako ga nemojte dizati s lima/papira za pečenje (jer će se "izrezani oblik" raspasti), nego odvucite kalup (po papiru za pečenje), zajedno s «odrezanim» oblikom unutar kalupa na slobodnu stranu lima. Tada pažljivo dignite kalup: izrezani oblik bi trebao ostati na mjestu gdje ste ga «parkirali» (po potrebi, jednom rukom polako dižite kalup, a drugom rukom, lagano, jednim prstom, pritišćite izrezani oblik da ostane na limu, ali nemojte ga jako pritiskati jer će se raspasti kad maknete kalup). Tako izrezane oblike nemojte dirati ni premještati jer će se raspasti! Pazite da na limu imate dovoljno mjesta za te složene oblike, nemojte gurnuti lakat u njih ili neke druge dijelove tijela dok izrezujete iduće oblike!
Dakle, na taj način izrežite svaki oblik i pažljivo ga «odvucite» na slobodan kraj lima.
Nakon svakog «izrezivanja» oblika očistite kalupić jer bi u njemu moglo biti zrnaca šećera koja bi mogla «deformirati» idući oblik koji namjeravate izrezati.
Sve one mrvice šećera koje se zdrobe i ostanu kad izrežete neki oblik – dok je šećer vlažan samo ih opet skupite na hrpu, zagladite spatulom i opet dalje izrezujte oblike sve dok na limu imate tog vlažnog šećera.

Lim s izrezanim oblicima nemojte tresti, naginjati ni previše seljakati – oblike ostavite da se suše oko 4 dana na sobnoj temperaturi (ja ih stavim na ormar). Ako su oblici debeli oko 1 cm, potrebna su im oko 4 dana sušenja, a ako su tanji, i 2-3 dana mogla bi im biti dovoljna.
Iako odozgo/izvana možda izgledaju suhi, oblike ipak nemojte dirati ni pipati dok se nisu sušili barem 2-3 dana jer bi vam se mogli raspasti u ruci.

 













 
Za 2 šalice začinjenog čaja od đumbira
400 ml vode
10 mahuna kardamoma
6 klinčića
1 čajna žlica crnog papra u zrnu
1 žlica oguljenog, sitno naribanog ili narezanog svježeg đumbira
2 kesice (biljnog) čaja po želji
+
šećer


U lončić stavite vodu, kardamom, klinčić, papar i đumbir pa stavite na štednjak da voda zakuha. Kad zakuha, maknite ju s vatre i ostavite da stoji 10 min., poklopljena, zajedno sa začinima.

Zatim tekućinu sa začinima ponovno zakuhajte, maknite s vatre i dodajte kesice čaja. Poklopite i ostavite da sve odstoji (onoliko koliko proizvođač čaja u kesicama navodi da se kesice trebaju močiti).

Nakon određenog vremena izvadite kesice, procijedite čaj i poslužite ga sa šećerom.



3 komentara:

  1. Jako me privlači taj šećer u oblicima...ja mrzim čaj..ali tečnost svi preporučuju,da se uzima sto vise...radije pijem vodu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ja bih se poslužila čajem, ali šećer, iako fenomenalno izgleda, radije ne bih zbog kalorija...

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikad nisam pila puno tekućine, al sve se u zadnje vrijeme pokušavam natjerati da pijem što više... No, sad kad vidim tvoj post, ni ne znam da li mi se "isplati" nalijevati tekućinom kad nisam žedna :S

    OdgovoriIzbriši