Recept za Gerber-pogaču potječe s Coolinarike, a kod mene je doživio izmjene:)
Tijesto
600 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
2 čajne žlice soli
1 jaje
2 žlice ulja
oko 250 ml mlakog mlijeka
Nadjev
200 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
4 češnja češnjaka, oljuštena, sitno nasjeckana
sol, papar
Za premazivanje i posipavanje
1 bjelanjak (ili žumanjak umućen s 1 žlicom vode ili mlijeka)
sezam
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Za nadjev, pomiješajte sve sastojke da dobijete glatku smjesu, začinite prema ukusu.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte u krug veličine posude za pečenje (kod mene je to bilo 30 cm). Razvaljano tijesto stavite na komad papira za pečenje pa na tijesto ravnomjerno rasporedite sve sastojke.
Drugi komad tijesta razvaljajte u krug i stavite ga na nadjev.
600 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
2 čajne žlice soli
1 jaje
2 žlice ulja
oko 250 ml mlakog mlijeka
Nadjev
200 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
4 češnja češnjaka, oljuštena, sitno nasjeckana
sol, papar
Za premazivanje i posipavanje
1 bjelanjak (ili žumanjak umućen s 1 žlicom vode ili mlijeka)
sezam
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Za nadjev, pomiješajte sve sastojke da dobijete glatku smjesu, začinite prema ukusu.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte u krug veličine posude za pečenje (kod mene je to bilo 30 cm). Razvaljano tijesto stavite na komad papira za pečenje pa na tijesto ravnomjerno rasporedite sve sastojke.
Drugi komad tijesta razvaljajte u krug i stavite ga na nadjev.
Na sredinu tijesta stavite šalicu/zdjelicu kako biste označili sredinu, a okolno tijesto oštrim nožem izrežite na 12 komada.
Svaki komad dva puta zaokrenite oko njegove osi.
Oblikovano tijesto pomoću papira prebacite u posudu.
Ostavite ga na sobnoj temperaturi 20ak min.
Ostavite ga na sobnoj temperaturi 20ak min.
Zatim ga premažite umućenim bjelanjkom (ili žumanjkom umućenim s 1 žlicom mlijeka/vode) i posipajte sezamom.
Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 35 min.
.
Divna ti je ova pogača kao i sve pogače koje dolaze iz tvoje kuhinje.
OdgovoriIzbrišiOve tvoje pogače samo zovu: napravi me!
OdgovoriIzbrišiJos jedna fenomenalna pogaca!!! Sve su mi prelepe! :)
OdgovoriIzbrišiFantastično izgleda! :)
OdgovoriIzbrišiJelena;
OdgovoriIzbrišihvala:)
Snježa;
napravi!
:)
Miki;
hvala:) probaj:)
Nataša;
hvala:)
božana draga toje sve odlično moramo to isprobat puno pozdrava vama svima.
Izbriši