Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

17. 01. 2012.

Marshmallow biscuits


Volim pjenaste smjese na bazi šećera, vode i želatine, jela bih ih svaki dan!
Kad sam prvi put radila ove kolačiće držala sam se recepta s Coolinarike, no imala sam «puno previše» tijesta (pečenih keksića).
Zato, evo moje varijante sa smanjenom količinom tijesta (opet mi je ostalo par krugova, ali ipak ne toliko kao kad sam se držala recepta s Coolinarike). Tijesto sam radila samo od oštrog pšeničnog brašna jer ne volim integralno.
Recept za nadjev nisam mijenjala, sviđa mi se takav, kakav jest:)

Što se glazure tiče, možete napraviti kakvu god hoćete: ili od čokolade za kuhanje, ili od mliječne čokolade,…



Tijesto (za 40ak krugova, tj. 20ak sendvič-kolačića, promjera 5 cm)
60 g mekanog maslaca/margarina
50 g šećera kristala
1 vanilin šećer
1 jaje
oko 160 g oštrog brašna + za doradu
pola čajne žlice praška za pecivo (sodu bikarbonu nisam upotrebljavala)
prstohvat soli

Nadjev
10 g bijele želatine u prahu + 4 žlice hladne vode
330 g šećera kristala
1 vanilin šećer
16 g svijetlog meda
125 ml vode

Ostalo
crveni pekmez po želji

Glazura
oko 150 g čokolade za kuhanje
oko 5 žlica ulja


Za tijesto, u posudu stavite mekani maslac/margarin i obje vrste šećera pa ih miksajte oko 5 min. Dodajte jaje i sve dobro izmiksajte.
Zatim dodajte brašno, sol i prašak te zamijesite tijesto; po potrebi dodajte još brašna. Oblikujte ga u kuglu, omotajte folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, oko 3 mm debelo i režite krugove željene veličine (ja sam rezala krugove promjera 5 cm).
Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje (krugovi ne trebaju biti jako udaljeni jedan od drugog).
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 6 min.
Skupite komadiće tijesta koji su vam ostali dok ste izrezivali krugove, zamijesite ih, razvaljajte, opet režite krugove istim kalupom i ispecite ih – tako radite dok imate tijesta.

Pečene keksiće ostavite da se ohlade.

 
Za nadjev, želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.
Šećer, vanilin šećer, med i 125 ml vode stavite u lonac pa sve zagrijavajte na srednjoj temperaturi miješajući, da se šećer i med otope te da se sastojci povežu. Tada pojačajte temperaturu i kuhajte sirup 2 min.

Nabubrenu želatinu stavite u posudu za miksanje. Uključite mikser i polako, u mlazu dodavajte vrući sirup uz rub posude, stalno miksajući. Kad ulijete sav sirup, pojačajte brzinu miksera (na najjače) i miksajte 10ak min. da dobijete bijelu pjenasti smjesu (volumen bi se trebao, otprilike, utrostručiti).
Smjesu ulijte u lagano nauljeni četvrtasti lim da bude u sloju od oko 2 cm (ja sam koristila lim dimenzija 28 cm x 22 cm).
Odozgo ju zagladite nauljenom spatulom. Stavite ju u hladnjak na otprilike 2 sata, da se stegne.

Od stvrdnute smjese nauljenim kalupom (iste veličine kojim ste rezali i tijesto) izrežite krugove.
Možete ih odlagati na lagano nauljeni pladanj ili ih odmah stavljajte na keksiće premazane pekmezom (ja ih nisam odmah stavljala na keksiće, nego sam prvo izrezala sav nadjev u krugove i naslagala ih na nauljeni lim, a poslije sam spajala keksiće).

Pekmez možete ugrijati (ja nisam, samo sam ga dobro izmiješala da bude maziv).
Svaki keksić tanko premažite pekmezom, na njega stavite izrezani krug nadjeva, drugi keksić premažite pekmezom i zalijepite na nadjev.
Na taj način sastavite sve kolačiće.

Čokoladu rastopite na pari zajedno s uljem. Ostavite ju da se hladi, da bude mlaka (kako se pjenasti nadjev ne bi rastapao kad ga uronite u «vruću» čokoladu).
Svaki kolačić do pola umočite u čokoladu, odlažite ih na rešetku (može i rešetka od pećnice) i ostavite ih da se višak čokolade ocijedi, tj. da se čokolada stvrdne.




.

Broj komentara: 5:

  1. E, za ovo je potrebno znanje, strpljenje i umeće. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasno izgledaju. Marshmallows jako volim, a to znači da ih mogu pojesti 3-4, više ne jer sam se nekada daaaaaaavno gadno prejela i taj mi se osjećaj ne sviđa. Prava su napast, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  3. Prelepo izgleda, volim i ja penaste smese...

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično! I ja volim ovakve kreme

    OdgovoriIzbriši
  5. Divni su! Mnogo mi se dopadaju!!! :)

    OdgovoriIzbriši