Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

21.07.2010.

Nepečena torta od Jaffa keksa i keksa s maslacem

Znam da puno ljudi u ovo vruće ljetno vrijeme «često» radi tzv. nepečene (ljetne) torte/kolače. Kao «podloga» za kolač upotrebljavaju se razni keksi, ili smjesa od mljevenih keksa i pahuljica, maslaca, šećera… pa se na to stavlja ili krema na bazi šlaga, jogurta, sira, voća... ili pudingaste, čokoladne... kreme...

Kod mene su "nepečeni" kolači iznimka, i ako ih uopće radim, onda ih najčešće radim za Uskrs i Božić, to onda naravno nisu spomenuti ljetni jogurtasto-pudingasto-voćni kolači, nego tzv. nepečene, salamice/roladice (od kokosa, oraha, mljevenih keksa…), pa Košnice itd.

Ove «ljetne nepečene torte» me ne privlače: ne volim ih jesti, pa ih zato rijetko pripremam. Jedna kolegica mi se prije par godina euforično pohvalila da je kupila nekakvu kuharicu u kojoj su samo recepti za nepečene/ljetne/voćne... torte/kolače. Ja sam prolistala tu kuharicu i uopće me nije oduševila. Recepata ima valjda više od sto, a sve to su kolači na istu foru, razlikuju se jedino veličine tih torti, tj. omjeri sastojaka, pa načini na koje su torte ukrašene izvana, pa zatim vrsta keksa i krema: u nekom receptu se krema radi od šlaga i običnog jogurta, u drugom se radi od šlaga i voćnog jogurta, u trećem receptu je možda dodan svježi sir ili neko voće, u četvrtom receptu krema se kuha ko´puding... Moj dojam o toj kuharici je: probaš jednu tortu, probao si sve – sve su to varijacije na temu iste stvari.

Budući da većina ljudi ipak voli takve «nepečene» keksaste kolače/torte i ja se, eto, potrudim da osim spomenutog uskrsno-božićnog «nepečenog» repertoara, napravim i još pokoji «neblagdanski» keksasti kolač. Ali to je kod mene definitivno iznimka, a ne pravilo (ili iznimka koja potvrđuje pravilo:D


Nedavno sam na blog unijela recept za nepečeni kolač od keksa i kreme, a sada evo recepta za nepečeni kolač od keksa, bez kreme:)

Nešto sam «zaredala» s tim nepečenim, keksastim tortama/kolačima. Definitivno sam ispunila svoju kvotu za 2010. godinu :DDD čini mi se da sam za ovu godinu gotova s nepečenim kolačima :)



Nepečena torta od Jaffa keksa i keksa s maslacem


Nisam sigurna gdje sam prvo vidjela ovaj recept. Možda je to bilo na Coolinariki, a možda i nije. U svakom slučaju, ja ga nisam izmislila pa kao izvor navodim recept Jaffa torta s Coolinarike.

U «originalu», ne upotrebljava se voće, ali meni se jednom baš činilo zgodno dodati višnje iz kompota i otada ih uvijek dodajem. Moglo bi i neko drugo voće, ali nisam probala.

Najčešće upotrebljavam Jaffa kekse s nadjevom od maline ili višnje, jer one s nadjevom od naranče nikako ne volim.


Da bi torta bila «stabilnija», ja prebacim pripremljenu smjesu u zdjelu, kako je opisano u receptu i onda odozgo još dodatno posložim «Piknik» kekse namočene u mlijeko: kad se smjesa stvrdne i kad se torta izvadi, ona onda «stoji» na tim keksima i tako je to sve skupa stabilnije i lakše se servira na tanjure. Ali može i bez toga, ni ja ovaj put nisam stavila taj «donji» sloj kesa – jer ih nisam imala dosta, zaboravila sam ih kupiti pa sam imala samo 200 g potrebnih za samu tortu.



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci

600 g Jaffa keksa (s okusom pa želji)

200 g keksa s maslacem (Piknik, Petit beurre…)

(1 staklenka kompota od višanja)

250 ml mlijeka

250 g margarina

+

izmiksani šlag za premazivanje torte izvana (2 vrećice praha za šlag ili 200-250 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga)




Jaffa kekse stavite na dasku za rezanje pa ih nožem krupno narežite (svaki keks preplovite ili razrežite na 3-4 dijela, ne mora to biti niti jednako, niti lijepo, niti precizno).


Kekse s maslacem natrgajte rukama.


U većoj zdjeli pomiješajte obje vrste keksa s ocijeđenim višnjama iz kompota (može i bez višanja).

Mlijeko i na komade narezan margarin stavite u lonac pa miješajte da se margarin rastopi, kad tekućina zakuha, maknite ju s vatre.


Vrućom tekućinom polako prelijevajte kekse, nemojte ih miješati (da se svi potpuno ne raskaše), nego samo uz rub žlicom odižite kekse kako bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, tj. kako bi ju keksi upili.


Odgovarajuću posudu obložite aluminijskom folijom pa u nju odmah premjestite smjesu od keksa. Odozgo lagano pritišćite žlicom kako bi smjesa bila «zbijena» (ali ne pritišćite previše da se keksi skroz ne raspadnu), pa onda sve poravnajte i zagladite.

Sada odozgo možete posložiti dodatni sloj keksa namočenih u mlijeko, ali može i bez toga.


Smjesu stavite u hladnjak da se ohladi i stvrdne.


Stvrdnutu smjesu istresite na pladanj, odlijepite foliju.


Tortu izvana omažite izmiksanim šlagom, ili ukrasite po želji…





Broj komentara: 8:

  1. radim kolač/tortu od jafa keksa ali s kremom, ova verzija mi se dopada isključivo zbog višanja

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš mi se jutros pohvalila kolegica kako je radila "fantastični" kolač tipa Petit Beurre keksi, mascarpone, smrznuto voće i šlag. Već od samih sastojaka primila me jeza! Ne znam tko je i kada izmislio "kolače" tip biskvit ili keks + šlag i voće, ali to nisu kolači. Pa još kada se doda gotovi puding, gdje im je kraj. Nadam se da se nitko neće uvrijediti, ali mislim da je sasvim običan sladoled preliven vrućim sosom od čokolade daleko bolji ljetni desert. Ili lagana (bez šlaga) voćna salata. Ili obična, rashlađena kriška lubenice ili dinje, a ne "keks kolači". Radije bih jaffa kekse pojela takve kakvi jesu (volim ih).

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako ovo genijalno izgleda u presjeku!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda jako interesantno i idealno za leto.
    btw ostavila sam ti jednu nagradicu,...pre par dana...

    OdgovoriIzbriši
  5. Nina; Probaj i ovu, možda ti se svidi:)

    Κάθαρσις; Meni nije problem shvatiti te slastice s keksom, kao kolače/torte, meni to može biti kolač/torta, zašto ne, druga stvar je što ih ja baš ne volim jesti. Mogu pojesti taj takav keksasti kolač, ali nemam potrebu stalno raditi takve kolače. Donekle mi se sviđaju kolači, koji se sastoje od keksa prelivenih skuhanim pudingom, ali definitivno nisam ljubitelj jogurtastih krema, a ako je u to još dodan i sir – onda me uistinu hvata jeza.

    Meni je problem «samo» voće shvatiti kao desert, tj. nakon "obroka" imam potrebu za nečim slatkim - to je sve stvar navike, nigdje ne piše d amoram pojesti nešto slatko - ali "samo" voće? Ne volim ni voćne salate, i nikako ih ne bih svrstala među deserte. Ili kad je nekakvom komppotiću od voća dodan nekakvi umakić - ne znam kako bih to nazvala, ali meni to nije desert. Najbolje mi je kad u meniju za neku «ne jako strogu dijetu» piše: Desert - voćna salata. Kod spomena takvog deserta mene obuzmu suicidne misli. Ja voće jedem kao nekakav «prisilni» međuobrok i nema šanse da to shvatim kao desert. «Prisilni međuobrok» znači da bih ja umjesto tog voća radije pojela sendvič, napolitanke,… a ne to vodenasto voće. Ali navodno je zdravo jesti to zdravo voće (koje u sebi sadrži ostavštinu Černobila, atomskih bombi, bojnih otrova itd.) – pa se ja trudim jesti «zdravo», tj. to «zdravo voće».
    Da se držim te neke dijete s tim voćnim salatama kao desertima, možda bih smršavjela; iako nisam sigurna bih li živjela dovoljno dugo da vidim tu svoju mršavost, imam dojam da bih prije crkla od gladi izazvane svom tom «zdravom»(!?), a nezasitnom prehranom.

    melrose; hvala:) iako meni presjek torte nikad nije svugdje takav, na nekoj šniti se uopće ne vide ti keksi, nego sam neidentificirana smeđa masa.

    vera; probaj:)
    Hvala an nagrdi, dolazim po nju:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Svaka cast za ove recepte, ali ne moras biti tako nadrkana. U postovima se osjeca neki naboj nekulture i arogancije, bas ruzno. Ono gore sa sliku, kome se ne svidja, njegov problem, pa onda onu kuharicu sto si popljuvala, gramaticke greske i slicno... stvarno seljacki da ne moze biti vise!

    OdgovoriIzbriši
  7. Anonimno - kome se ne sviđa moj stil, ne treba čitati ovaj blog, postoji pregršt drugih internetskih stranica koje možete čitati i koje Vam valjda odgovaraju svojim stilom.
    Meni nije cilj biti popularna, obožavana,... zato pišem što ja želim, a ne ono što bi drugi htjeli čuti. Kao što i samo kažete - ako se nekome nešto ne sviđa, njegov problem.

    OdgovoriIzbriši
  8. jeste zlocke, samo tracarite, brate uzmite recept ako vam se svidja, ovde je ipak ulozen trud da bi se ostavio recept da bi se i pomoglo nekome da ume da napravi poneku slasticu na vrlo jednostavan nacin, nemojte da ste neke namcorke, kao da ste samo vi naj, moj Vam je savet ako imate negativan stav po ovom pitanju zaobidjite mesto bez ostavljanja negativnosti, zahvaljujem na receptu uspesno napravljen iako nejedem mnogo slatkog, a radjen je abog mojih ukucana

    OdgovoriIzbriši