Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

19. 07. 2010.

Slane ružice sa sirom


Na blogu Googowill world nedavno sam vidjela recept za Slatke i slane ružice .

Meni se sviđa kad se hrani dodaju boje i nemam ništa protiv farbanja (dizanog) tijesta u "neprirodne" boje. Ali puno ljudi oko mene ima nekakve fobije od pofarbanog tijesta, pa ružice u boji kod mene rijetko tko jede, jer kažu «nije normalno da dizano tijesto bude takvih boja…».
Ja nisam ljubitelj ovakvih slastica: pošto volim kremaste kolače, jasno je da spomenute ružice nisu kolač po mojem ukusu; ali prekrasne su mi! Potrudit ću se da jednom napravim raznobojnu slatku varijantu, pa makar ju samo ja jela! :)

Za slanu varijantu ružica imam nešto drugačiji recept od ovog na blogu Googowill world. U mojem receptu tijestu se ne dodaju nikakvi «dodaci» koji bi ga pofarbali. Mogla bi se dodati slatka mljevena paprika da bude narančasto, ili sitno mljeveno začinsko bilje, pa da tijesto bude zeleno. Ali «prisiljena» sam izbjegavati takve dodatke, jer, kako rekoh, većini oko mene «nije normalno da tijesto bude zeleno, narančasto…». Zato se držim «nepofarbane» varijante.



Dakle, ovaj "moj" recept sličan je onome s bloga Googowill world, ali ima sitnih razlika.
Tijesto za ove ružice je zapravo jedna varijanta «ludog tijesta». "Standardna mjera" podrazumijeva da se tijesto radi od 1 kg brašna…, ali ja uvijek radim pola mjere (a možete i napraviti tijesto od 1 kg brašna, pa dio zamrznuti).


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
500 g glatkog brašna
paketić suhog kvasca (7 g)
pola praška za pecivo
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
100 ml toplog mlijeka
100 ml ulja
1 jaje sobne temperature
150 g jogurta ili kiselog vrhnja sobne temperature

Nadjev
oko 150 g svježeg sira, ocijeđenog
sol


Za tijesto, u posudu stavite brašno pa dodajte kvasac, prašak, šećer, sol, mlijeko, jaje, ulje i vrhnje te zamijesite dizano tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se digne.

Kad se tijesto digne, razvaljate ga u pravokutnik.
Ja tijesto podijelim na dva dijela pa svaki dio poesbno razvaljam u pravokutnik, otprilike 20 cm x 40 cm.

Razvaljano tijesto narežite na komade željene veličine.
Ja tijesto režem na komade tj. «trake» dimenzija 20 cm x 4-5 cm.

Image and video hosting by TinyPic


Trake, s duže strane, ukoso zarežite nožem, prema sredini, otprilike do pola, na nezarezanu polovicu rasporedite sir (nemojte pretjerivati s količinom). Razmak između rezova na tijestu trebao bi biti 1-2 cm.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Počevši s kraće strane, svaku traku narolajte.

Image and video hosting by TinyPic

Pripremljene «ružice» odmah poslažite u kalupe za muffine. Gornji «zarezani» dio će se širiti, možete te rezove malo rasporediti prstima, ali budući da će tijesto još rasti, ionako neće ostati baš onako kako ih namjestite.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Meni ovo izgleda ko˙ pommes frites, tj. narezani krumpir:DDD

Ja koristim i metalne i silikonske kalupe. Metalne kalupe obložim papirnatim košaricama, a silikonske lagano nauljim.

Pripremljene ružice ostavite na toplom da se malo dignu.
Prije pečenja ružice možete premazati umućenim jajetom.

Dignute ružice stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da porumene.
Pečene ružice ostavite da se 10ak min. hlade u kalupima, a onda ih izvadite.


Od ove količine tijesta obično napravim 20ak ružica.



Broj komentara: 10:

  1. i ja sam ovaj recept merkala na sajtu Googowill world...odlicno su ti ispale...ideja je sjajna..da se gosti impresioniraju...pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. jako su mi lijepe ove ružice
    što se tiče ofarbanog tijesta ja ga baš volim, tj.volim da bude nešto drugačije, ne volim stvari koje se ponavljaju... istina da su me moji malo čudno gledali prvi put dok sam im napravila palačinke u boji, no sad im je to normalno i ne čude se više :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš su mi medene ove ružice, a što se tiče boja u hrani poznato je da mi se to ne sviđa. Ali, Bogu hvala da nismo svi isti:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasne su ti te ružice i super si ih napravila. A što se hrane u raznim bojama tiče, kako tko voli. Uvijek, ako mogu, nastojim izbjeći umjetna bojila, ali ako je potrebno za efekt, mislim da malo prehrambene boje nikoga neće ubiti. Obožavam gumene bombone i Juji fruit bombone, no jedem ih zaista rijetko. Obožavam i double cheeseburger kod MacDonaldsa, ali i njega jedem tipa 1x godišnje. Što te veseli, neće te ubiti (osim ako nisi opasno bolestan i zaista moraš paziti što jedeš).

    OdgovoriIzbriši
  5. Preslatke su ti ove slane ružice, a što se tiče boja, kod mene su uvijek dobro došle, volim obojenu hranu, zapravo preciznije, kombinaciju boja koje pridonose harmoniji. Ako treba, pribjegnem i umjetnim prehrambrenim bojilima, zašto ne, znamo da su to minimalne količine. A nitko se ne pita šta je sa sladoledima, baš je danas objavljeno da u industrijskim i u slastičarnicama nema ni v od voća u njima, ni m od mljeka i t. d. Toliko o bojama.

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Sanela,
    Lijepe su ti ove ruzice; i ja volim da ih pravim - istina na drugaciji nacin.
    Volim citati tvoje postove, jer su iskreni - nazalost nemam puno vremena da odgovorim na svaki procitani post, jer mi to vrijeme ne dozvoljava.
    Ipak odgovoricu na ovaj...
    Nemam nista protiv 'obojene' hrane, ukoliko nisu ciste k/hemikalije u pitanju (npr zelena ili ruzicasta tjestenina, obojene spinatom ili cveklom). Veliki procenat svjetskog stanovnistva ne zna posljedice koje ove umjetne h/kemikalije imaju na ljudski organizam. Stoga ih izbjegavam (ukljucujuci kupovnu hranu)...Ja licno sam se uvjerila u moc k/hemikalija cak u malim kolicinama - npr. MSG/621/monosodiumglucamat/food enhancer koji izaziva uzasne migrene kod mene.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ružice su ti odlično ispale, privukla me kombinacija tijesta sa sirom a kada sam ih vidjela kako izgledaju odlučila sam da ću ih prvom prilikom napraviti. Što se tiče boja u hrani, tijestu, ...i ja sam u klubu neljubitelja, nemam neke posebne razloge da to mogu i objasniti , jednostavno me odbija tako da niti ne pamtim kada sam zadnji put pojela nešto "obojano".

    OdgovoriIzbriši
  8. Hej Sanela, sviđa mi se novi izgled bloga, a što se tiče hrane i boja smatram da ljudi imaju razne razloge zašto nešto ne jedu koju nama mogu biti potpuno apstraktni ili potpuno logični.
    Takva je ljudska priroda pa se ne zamaram previše time ali recimo i meni se sviđaju ti krumpiri ludih boja, a vidjela sam ih za kupiti u Intersparu. Nisam ih probala pa ne znam kakvi su. :)
    Ove ružice mi također jako lijepo izgledaju i njih bi rado probala. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Mnogo su simpaticne. Nisam nikad srela taj nacin uvijanja, stvarno je efektan. Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  10. I love the shape. I'll give a try!
    iza:)

    OdgovoriIzbriši