Ove Ruže, prema receptu s Aidinog bloga radila sam prije 4-5 mjeseci, ali nikako da se pohvalim… A baš mi se sviđaju, pa se, eto, sada hvalim:)
Moje «misli» o bojanju tijesta već ste imali prilike čitati, pa se neću sada ponavljati. Ali da rekapituliram: nemam ama baš ništa protiv dodavanje boja tijestu.
Agda
750 ml vode
600 g šećera
2 žlice iscijeđenog limunovog soka
Tijesto
700 g brašna
250 g pšeničnog griza
1 prašak za pecivo
1 jaje
100 g šećera
100 g margarina
100 ml ulja
150 g jogurta
+
prehrambene boje (u prahu ili tekuće)
Za agdu (preljev), u lonac stavite vodu i šećer, zagrijavajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
Čim zakuha, maknite s vatre, dodajte limunov sok i ostavite da se ohladi.
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.
Po želji, možete ga podijeliti na nekoliko dijelova i u svaki umijesiti neku boju.
Tijesto razvaljajte (oko 0,5 – 1 cm debljine) i čašom režite krugove željene veličine (npr. promjera 5 cm).
5 krugova složite u red, jedan do drugog, da se malo preklapaju.
Tako poredane krugove zarolajte, nemojte slijepiti krajeve.
Dobivenu «rolicu» na sredini prerežite na pola: da dobijete dvije ruže.
Vanjske krajeve («latice») malo poravnajte «raširite», da se rascvjetaju, a na dnu prstima slijepite tijesto da se ne širi.
Možete raditi jednobojne ruže ili kombinirati više boja, ili dodati i zelene listove od tijesta.
Ruže složite u lim obložen papirom za pečenje i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva. Pecite ih da ostanu svijetle, tj. da ne posmeđe.
Vruće ruže prelijte hladnim sirupom.
Ako vam ostane sirupa ponovite postupak više puta.
prekrasne su
OdgovoriIzbrišiovo je savrseno. Frana se jede i ocima. Evo belezim, mada sam za slanu varijantu, ovo verovatno moze da se radi i od drugih testa kao ono brasno-puter-sir 1:1:1. Samo mi nije jasno sa koje strane se zarola od kraja ili od prve.
OdgovoriIzbrišiMa baš slatko i zabavno.
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgledaju, a što je važnije, odlično si objasnila tako da bi ih se i ja usudila raditi. Jedina mana im je da su tako fine da odamh možeš smazati puno ružica, a to znači i puno kalorija. Eh!
OdgovoriIzbrišidođi po nagradicu :)
OdgovoriIzbrišihttp://shangrilafood.blogspot.com/2010/07/back-to-reality-i-nagradice.html
Shangri La Food; Hvala:)
OdgovoriIzbrišijelena; ne smatram da se hrana "jede očima", čula sam za tu izreku, ali meni nije bitan izgled hrane, jedem i stvari koje ne izgledaju lijepo. Zapravo, uopće ne razumijem tu neku vezu estetike i gastronomije, meni to nema veze jedno s drugim.
Kad u receptu piše da se može dodati boja - ja dodam boju u jelo – ali nisam obožavatelj pofarbane hrane u tom nekom estetskom smislu, iako, kako rekoh, nemam apsolutno ništa protiv dodavanja boja u hranu. Ja bih definitivno mogla i bez boja - ipak, odavno sam skužila da se većina ljudi raspameti od razdraganosti ili čega već, kad je nešto "estetski privlačno" (lijepih boja, lijepo servirano...), pa ovakve stvari radim da bih "ugodila drugima", iako ima i onih koji ne vole dodavanje (umjetnih) boja - nikad ne možeš svima ugoditi.
Fascinira me da se na nekom slavlju svi raspamete za nekom tortom koja je izvana lijepo ukrašena, a iznutra je recimo samo nekakav suhonjavi biskvit premazan maslacem izmiksnaim sa šećerom u prahu. A neka stvarno fina torta (ok, za svakoga je "fina torta" nešto sasvim drugo), koja nije nakinđurena izvana, prođe potpuno nezamijećeno.
Jasno je meni koliko je estetika bitna u
svakodnevnom životu, na svakom životnom polju..., ali žalosno je što tako veliku ulogu ima i u gastronomiji (ali i u drugim dijelovima života).
Što se rolanja tiče, ja uopće nisam pazila na to, malo sam motala s jedne, malo s druge strane. I tek na kraju sma primijetila da mi ruže nisu iste. Ovisno o namatanju "latice" se drugačije rasporede.
Moj zaključak je da se može namatati i s jedne i s druge strane. Ali ne bi bilo loše - da odlučiš s koje strane to želiš motatai, tj. na koji način su ti ruže ljepše - i da onde sve ruže motaš na taj način.
Dunja; hvala:)
Κάθαρσις; hvala:)
Shangri La Food; hvala, preuzet ću nagradu:)
Baš je zanimljivo kako se prave ove ružice! Bilježim, bilježim! :)
OdgovoriIzbrišiProbaj:)
OdgovoriIzbrišisuup
OdgovoriIzbrišiAnonimno;
OdgovoriIzbrišihvala.
Kolačići su mi dobro ispali jer su uputstva vrlo precizna, hvala vam na trudu.
OdgovoriIzbrišiNo više su dekorativni nego fini,ali to je već stvar osobnog ukusa.
Anonimno;
OdgovoriIzbrišidrago mi je da su Vam kolačići uspjeli. Što se okusa tiče, slažem se da je to stvar ukusa:)