Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

27. 07. 2010.

Agdali ruže by Aida


Ove Ruže, prema receptu s Aidinog bloga radila sam prije 4-5 mjeseci, ali nikako da se pohvalim… A baš mi se sviđaju, pa se, eto, sada hvalim:)

Moje «misli» o bojanju tijesta već ste imali prilike čitati, pa se neću sada ponavljati. Ali da rekapituliram: nemam ama baš ništa protiv dodavanje boja tijestu.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Agda
750 ml vode
600 g šećera
2 žlice iscijeđenog limunovog soka

Tijesto
700 g brašna
250 g pšeničnog griza
1 prašak za pecivo
1 jaje
100 g šećera
100 g margarina
100 ml ulja
150 g jogurta
+

prehrambene boje (u prahu ili tekuće)



Za agdu (preljev), u lonac stavite vodu i šećer, zagrijavajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
Čim zakuha, maknite s vatre, dodajte limunov sok i ostavite da se ohladi.

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.
Po želji, možete ga podijeliti na nekoliko dijelova i u svaki umijesiti neku boju.

Tijesto razvaljajte (oko 0,5 – 1 cm debljine) i čašom režite krugove željene veličine (npr. promjera 5 cm).


5 krugova složite u red, jedan do drugog, da se malo preklapaju.

Image and video hosting by TinyPic


Tako poredane krugove zarolajte, nemojte slijepiti krajeve.

Image and video hosting by TinyPic


Dobivenu «rolicu» na sredini prerežite na pola: da dobijete dvije ruže.

Image and video hosting by TinyPic


Vanjske krajeve («latice») malo poravnajte «raširite», da se rascvjetaju, a na dnu prstima slijepite tijesto da se ne širi.

Image and video hosting by TinyPic

Možete raditi jednobojne ruže ili kombinirati više boja, ili dodati i zelene listove od tijesta.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Ruže složite u lim obložen papirom za pečenje i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva. Pecite ih da ostanu svijetle, tj. da ne posmeđe.

Vruće ruže prelijte hladnim sirupom.

Ako vam ostane sirupa ponovite postupak više puta.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic




Broj komentara: 12:

  1. ovo je savrseno. Frana se jede i ocima. Evo belezim, mada sam za slanu varijantu, ovo verovatno moze da se radi i od drugih testa kao ono brasno-puter-sir 1:1:1. Samo mi nije jasno sa koje strane se zarola od kraja ili od prve.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma baš slatko i zabavno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno izgledaju, a što je važnije, odlično si objasnila tako da bi ih se i ja usudila raditi. Jedina mana im je da su tako fine da odamh možeš smazati puno ružica, a to znači i puno kalorija. Eh!

    OdgovoriIzbriši
  4. dođi po nagradicu :)

    http://shangrilafood.blogspot.com/2010/07/back-to-reality-i-nagradice.html

    OdgovoriIzbriši
  5. Shangri La Food; Hvala:)

    jelena; ne smatram da se hrana "jede očima", čula sam za tu izreku, ali meni nije bitan izgled hrane, jedem i stvari koje ne izgledaju lijepo. Zapravo, uopće ne razumijem tu neku vezu estetike i gastronomije, meni to nema veze jedno s drugim.
    Kad u receptu piše da se može dodati boja - ja dodam boju u jelo – ali nisam obožavatelj pofarbane hrane u tom nekom estetskom smislu, iako, kako rekoh, nemam apsolutno ništa protiv dodavanja boja u hranu. Ja bih definitivno mogla i bez boja - ipak, odavno sam skužila da se većina ljudi raspameti od razdraganosti ili čega već, kad je nešto "estetski privlačno" (lijepih boja, lijepo servirano...), pa ovakve stvari radim da bih "ugodila drugima", iako ima i onih koji ne vole dodavanje (umjetnih) boja - nikad ne možeš svima ugoditi.
    Fascinira me da se na nekom slavlju svi raspamete za nekom tortom koja je izvana lijepo ukrašena, a iznutra je recimo samo nekakav suhonjavi biskvit premazan maslacem izmiksnaim sa šećerom u prahu. A neka stvarno fina torta (ok, za svakoga je "fina torta" nešto sasvim drugo), koja nije nakinđurena izvana, prođe potpuno nezamijećeno.
    Jasno je meni koliko je estetika bitna u
    svakodnevnom životu, na svakom životnom polju..., ali žalosno je što tako veliku ulogu ima i u gastronomiji (ali i u drugim dijelovima života).


    Što se rolanja tiče, ja uopće nisam pazila na to, malo sam motala s jedne, malo s druge strane. I tek na kraju sma primijetila da mi ruže nisu iste. Ovisno o namatanju "latice" se drugačije rasporede.
    Moj zaključak je da se može namatati i s jedne i s druge strane. Ali ne bi bilo loše - da odlučiš s koje strane to želiš motatai, tj. na koji način su ti ruže ljepše - i da onde sve ruže motaš na taj način.


    Dunja; hvala:)

    Κάθαρσις; hvala:)

    Shangri La Food; hvala, preuzet ću nagradu:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš je zanimljivo kako se prave ove ružice! Bilježim, bilježim! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kolačići su mi dobro ispali jer su uputstva vrlo precizna, hvala vam na trudu.
    No više su dekorativni nego fini,ali to je već stvar osobnog ukusa.

    OdgovoriIzbriši
  8. Anonimno;
    drago mi je da su Vam kolačići uspjeli. Što se okusa tiče, slažem se da je to stvar ukusa:)

    OdgovoriIzbriši