Ove dvije torte baš i nemaju puno zajedničkog; ili ipak imaju: kremu. Zebrastu tortu radila sam nedavno, a drugu tortu pofotkala sam još prije 2 godine, i otada čeka da recept bude unesen. Budući da sam za obje torte upotrijebila istu kremu, oba recepta uvrstila sam u ovaj post.
Zebrasta šarlota s čokoladnom kremom
Za biskvitni obruč
- Svijetli biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
na vrhu noža praška za pecivo
- Tamni biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
na vrhu noža praška za pecivo
+
pekmez po želji
- Svijetli biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
na vrhu noža praška za pecivo
- Tamni biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
na vrhu noža praška za pecivo
+
pekmez po želji
Krema
4 jaja
2 žumanjka
120 g šećera
500 ml biljnog šlaga
200 g čokolade za kuhanje
150 g mliječne čokolade
+
Sirup
100 g šećera
1 žlica hladne vode
4 jaja
2 žumanjka
120 g šećera
500 ml biljnog šlaga
200 g čokolade za kuhanje
150 g mliječne čokolade
+
Sirup
100 g šećera
1 žlica hladne vode
Za svijetli biskvit, u posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.
Lim (34 cm x 21 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 6 min.
Pečeni biskvit istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.
Na isti način napravite i tamni biskvit.
Sada slijedi opis izrade torte promjera 24 cm, sa stranicama biskvita visokim oko 7 cm. Ovisno o tome koliko visoku tortu želite, možete slagati/rezati/sklapati biskvite na drugi način. Dakle, daljnji tekst ne trebate shvatiti kao čvrsta pravila (kojih se trebate držati kao «pijan plota»), nego kao svojevrsne «smjernice».
Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.
Kad se biskviti ohlade, stisnu se, moji su tada bili dimenzija, otprilike, 32 cm x 18 cm.
U nekim receptima za ovakve šarlote navodi se da biskvit treba narezati na komade, pa ih složiti jedan do drugog na pladanj – i staviti ih u zamrzivač na koji sat da se zamrznu, a onda ih premazivati pekmezom i slagati jedan na drugi. Kad se pekmez razmazuje po smrznutim biskvitima: oni se ne mrve, lakše je njima baratati; ali ja nemam običaj zamrzavati ih prije mazanja pekmezom.
Oba biskvita prerežite okomito na pola (s duže strane: 32 cm) da dobijete komade veličine 16 cm x 18 cm).
Jedan od tih biskvitnih komada (svejedno koje boje) odozgo sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite biskvitni komad druge boje.
Taj gornji komad sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite komad druge boje.
Taj biskvit premažite pekmezom i poklopite preostalim komadom biskvita (vodite računa o tome da se boje pravilno izmjenjuju, npr. svijetlo-tamno-svijetlo-tamno).
Gornji biskvitni komad tanko premažite pekmezom.
Tako složene biskvite stavite u hladnjak ili zamrzivač na koji sat.
I kod ovog dijela postupka neki recepti navode da je ovako naslagane i pekmezom slijepljene biskvite najbolje opet staviti u zamrzivač na koji sat – da se smrznu i onda se tako zamrznuti režu: budući da su smrznuti ne drobe se i ne mrve, lakše ih je rezati na tanke šnite.
Ja ne običavam to zamrzavati, ali ovaj put jesam, jer sam bila u stisci s vremenom.
Nakon što se rashladi/namrzne, biskvit za biskvitni obruč izvadite iz hladnjaka/zamrzivača i okomito ih prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane: 16 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 8 cm x 18 cm.
Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm – režite ih na užoj strani (ona strana koja je široka oko 8 cm).
Svakoj odrezanoj ploški sa strane možete pažljivo odrezati par milimetara da biste izravnali obje strane – da budu glatke i ravne.
Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa pazite da se boje pravilno izmjenjuju (tamna, svijetla, tamna, itd.).
Na dno kalupa rasporedite preostale ploške i sve one komadiće i mrvice koji su vam ostali prilikom rezanja ploški.
Meni od ove mjere nikad ne ostane dovoljno ploški da bih njima mogla prekriti čitavo dno kalupa (uvijek mi fale 2-3 šnite), ali pokupim baš sve mrvice koje su se zdrobile prilikom lijepljenja biskvita, rezanja ploški itd. i to sve pobacam na dno kalupa.
To bi trebalo biti dovoljno kao «podloga» za tortu. Ako nemate dovoljno ploški i mrvica biskvita možete dodati koju piškotu ili keks malo namočen mlijekom (a možete i posebno ispeći tanki biskvit za dno torte, al´ meni je to u ovom slučaju suvišno).
Za kremu, jaja i žumanjke miksajte oko 1 min. Zatim postupno dodavajte šećer i miksajte (oko 2 min.) da se šećer rastopi.
Smjesu stavite kuhati «na paru» (u dovoljno veliku posudu, zapremnine 2-3 l, što je posuda veća, lakše je miješati smjesu da ne prska okolo). Povremeno miksajući, kuhajte ju da se zgusne (kad prođete žlicom po dnu posude, smjesa bi se trebala «razmaknuti» i trebali biste vidjeti dno).
Na kraju u smjesu dodajte obje vrste nasjeckane čokolade i miješajte kuhačom da se čokolada rastopi.
Kuhanu kremu maknite s vatre.
Za sirup: stavite šećer i vodu u posudu i zagrijte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi. Kad je rastopljen, pojačajte vatru i kuhajte dok sirup ne dosegne temperaturu od 121°C, odnosno kad se počne «pjeniti», tj. kad se počnu stvarati veliki mjehuri (sirup mora ostati proziran!).
Kad je sirup spreman odmah ga maknite s vatre.
Opet promiksajte toplu smjesu od jaja i zatim vrlo polagano počnite ulijevati sirup u njih, najbolje uz rub posude, a ne u blizinu metlica, kako bi izbjegli prskanje.
Sve miksajte 5 minuta. Ostavite smjesu da se ohladi, povremeno ju promiksajte.
Izmiksajte šlag i umiksajte ga u smjesu od jaja.
Tako izmiksanu kremu rasporedite unutar «biskvitnog obruča», odozgo zagladite.
Tortu stavite u hladnjak na, otprilike, 5 sati, da se krema stvrdne.
Što se kreme tiče, u receptu iz kojeg sam ju preuzela upotrebljava se slatko vrhnje, te se uz navedene sastojke dodaje i 10 g želatine u prahu. Ja kremu radim s biljnim šlagom: on se da lijepo izmiksati i krema je dovoljno čvrsta i bez želatine. Nemam pojma kako krema funkcionirala sa slatkim vrhnjem, tj. koliko je « gnjecava» i je li želatina zaista potrebna.
S rashlađene torte skinite obruč i odlijepite papir.
Tortu možete ukrasiti po želji, posipati ju nasjeckanom čokoladom ili prelijati glazurom…
Ja sam tortu ukrasila glazurom, ali ne posve tekućom, nego sam pričekala da se malo stvrdne, da ju mogu «valovito» oblikovati pomoću žlice.
Za glazuru
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina/maslaca
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
50 g margarina/maslaca
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
U posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan maslac, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri da smjesa ne zakuha.
Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi.
Po želji, tekuću mlaku glazuru prelijte po torti, da bude glatka. Ili pričekajte da se glazura ohladi i malo stvrdne, da se može razmazivati kao krema i onda ju «valovito» razmažite odozgo po torti.
Torta s aromom naranče i kuhanog vina
Biskvit
4 jaja
100 g šećera
100 g maslaca ili margarina
1 vanilin šećer
125 ml svježe iscijeđenog narančinog soka (1 veeelika naranča)
sitno naribana kora pola naranče
100 g brašna
pola paketića praška za pecivo
50 g mljevenih badema ili oraha
+
50-100 ml ohlađenog kuhanog vina (može i više:D
Krema
4 jaja
2 žumanjka
120 g šećera
500 ml biljnog šlaga
200 g čokolade za kuhanje
150 g mliječne čokolade
+
Sirup
100 g šećera
1 žlica hladne vode
4 jaja
2 žumanjka
120 g šećera
500 ml biljnog šlaga
200 g čokolade za kuhanje
150 g mliječne čokolade
+
Sirup
100 g šećera
1 žlica hladne vode
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg pa postupno dodavajte 100 g šećera i miksajte da se šećer rastopi.
Pjenasto izmiksajte mekani margarin s vanilin šećerom, postupno dodavajte žumanjke, prstohvat soli, narančin sok i koru.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno s praškom i dodajte mljevene bademe ili orahe i onda toj smjesi dodajte izmiksani snijeg sa šećerom i lagano promiješajte. Dobivenu smjesu ulijte u smjesu od maslaca i sve kratko promiješajte.
Kalup za pečenje 24 cm promjera cm) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata – provjerite čačkalicom jeli biskvit pečen.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg pa postupno dodavajte 100 g šećera i miksajte da se šećer rastopi.
Pjenasto izmiksajte mekani margarin s vanilin šećerom, postupno dodavajte žumanjke, prstohvat soli, narančin sok i koru.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno s praškom i dodajte mljevene bademe ili orahe i onda toj smjesi dodajte izmiksani snijeg sa šećerom i lagano promiješajte. Dobivenu smjesu ulijte u smjesu od maslaca i sve kratko promiješajte.
Kalup za pečenje 24 cm promjera cm) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata – provjerite čačkalicom jeli biskvit pečen.
Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno i svaku koru nakapajte kuhanim vinom.
Vino skuhajte sa šećerom, kao što se i inače priprema kuhano vino (koliko slatko ili jako volite,...).
Za kremu, jaja i žumanjke miksajte oko 1 min. Zatim postupno dodavajte šećer i miksajte (oko 2 min.) da se šećer rastopi.
Smjesu stavite kuhati «na paru» (u dovoljno veliku posudu, zapremnine 2-3 l, što je posuda veća, lakše je miješati smjesu da ne prska okolo). Povremeno miksajući, kuhajte ju da se zgusne (kad prođete žlicom po dnu posude, smjesa bi se trebala «razmaknuti» i trebali biste vidjeti dno).
Na kraju u smjesu dodajte obje vrste nasjeckane čokolade i miješajte kuhačom da se čokolada rastopi.
Kuhanu kremu maknite s vatre.
Za sirup: stavite šećer i vodu u posudu i zagrijte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi. Kad je rastopljen, pojačajte vatru i kuhajte dok sirup ne dosegne temperaturu od 121°C, odnosno kad se počne «pjeniti», tj. kad se počnu stvarati veliki mjehuri (sirup mora ostati proziran!).
Kad je sirup spreman odmah ga maknite s vatre.
Opet promiksajte toplu smjesu od jaja i zatim vrlo polagano počnite ulijevati sirup u njih, najbolje uz rub posude, a ne u blizinu metlica, kako bi izbjegli prskanje.
Sve miksajte 5 minuta. Ostavite smjesu da se ohladi, povremeno ju promiksajte.
Izmiksajte šlag i umiksajte ga u smjesu od jaja.
Na jednu biskvitnu koru namažite trećinu kreme, poklopite drugom korom i namašite ju trećinom kremom. Preostalom trećinom kreme tortu omažite sa strane, i eventualno, ukrasite (posipajte nasjeckanom čokoladom).
Tortu stavite u hladnjak na, otprilike, 5 sati, da se krema stvrdne.
Što se kreme tiče, u receptu iz kojeg sam ju preuzela upotrebljava se slatko vrhnje, te se uz navedene sastojke dodaje i 10 g želatine u prahu. Ja kremu radim s biljnim šlagom: on se da lijepo izmiksati i krema je dovoljno čvrsta i bez želatine. Nemam pojma kako krema funkcionirala sa slatkim vrhnjem, tj. koliko je « gnjecava» i je li želatina zaista potrebna.
Što se kreme tiče, u receptu iz kojeg sam ju preuzela upotrebljava se slatko vrhnje, te se uz navedene sastojke dodaje i 10 g želatine u prahu. Ja kremu radim s biljnim šlagom: on se da lijepo izmiksati i krema je dovoljno čvrsta i bez želatine. Nemam pojma kako krema funkcionirala sa slatkim vrhnjem, tj. koliko je « gnjecava» i je li želatina zaista potrebna.
Prekrasna ti je torta!!
OdgovoriIzbriši