Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

18. 11. 2009.

Američka salata od kupusa (s varijacijama)

U američkim filmovima često se može čuti za «coleslaw», to je američka salata od svježeg kupusa (zelja). Na Internetu se za tu salatu može naći hrpa recepata; situacija je otprilike onakva kakva je i s tradicionalnom hrvatskim receptima: svaka (američka) familija ima nekakvu svoju tradicionalno-originalnu varijantu recepta.
Glavno sastojak salate je zelje, a prema nekim varijantama i npr. mrkva je sastavni dio, a prema nekima nije; a ljudi ionako vole svašta dodavati u ovakve salate, npr. svježi krastavac (nisam probala tu varijantu). A ima i onih koji ovoj salati dodaju i npr. crveni luk, mladi luk, češnjak, začinsko bilje itd., pa se onda npr. na internetskim stranicama gdje se mogu ostavljati komentari javljaju ljudi koji tvrde npr. «pao sam u nesvijest kad sam vidio što se sve u ovom receptu stavlja u tu salatu - to nema veze s američkom salatom» ili ima dobronamjernika koji popljuju ono što im se ne sviđa (situacija je kao i na Coolinariki – neki recepti se pretjerano hvale, a po nekima se pretjerano pljuje).

Ima i nekih varijacija na temu u kojima se upotrebljava npr. majoneza (umjesto vrhnja ili u kombinaciji s vrhnjem ili jogurtom), nisam baš obožavatelj majoneze (volim ju jedino u Francuskoj salati) pa nisam probala tu varijantu, ima i recepata u kojima se ne priprema ni ovaj kremasti umak od jaja itd.
Moj savjet vam je da se ne zamarate time što sigurno ide ili ne ide u ovu salatu: napravite salatu koja će vama biti ukusna.

Prema nekim izvorima, ako nemate svijetlu gorušicu u prahu, možete upotrijebiti čajnu žlicu senfa. Nisam probala tu varijantu, ja stavljam mljevenu gorušicu (iako, ne uspijevam kupiti mljevenu, nego onu u zrnu – pa ju meljem u mlincu za kavu).

Ovo je recept s Interneta prema kojem ja radim ovu salatu i baš mi se sviđa (bez obzira na to ima li ovaj recept uopće ikakve veze s «tradicionalnom» američkom salatom).


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
400 g zelja (kupusa)
1 mrkva
1 žlica šećera
1 žlica brašna
1 čajna žlica mljevene svijetle gorušice
60 ml octa
sol
(papar)
60 ml kiselog vrhnja
1 žlica maslaca
2 jaja


Zelje i mrkvu operite, očistite i naribajte.

U lonac stavite šećer, brašno, gorušicu i malo soli pa polako dodavajte ocat miješajući pjenjačom da dobijete glatku smjesu bez grudica. Uključite štednjak i stalno miješajući zagrijavajte smjesu da zakuha, dodajte maslac i vrhnje i dobro miješajte i dalje zagrijavajući smjesu na laganoj vatri da se maslac rastopi i da se sastojci povežu.

Jaja umutite s 2-3 žlice vruće (ne kipuće!) vode i dodajte ih vrućoj smjesi pa sve dobro miješajte pjenjačom zagrijavajući smjesu na laganoj vatri da se malo zgusne (nemojte ju zagrijavati predugo i na jakoj vatri da jaja ne koaguliraju, tj. da se ne zgrušaju).

Zatim smjesu prebacite u veliku posudu i odmah dodajte naribano zelje i mrkvu pa sve dobro promiješajte.

Salatu stavite u hladnjak na 30ak da se sastojci prožmu, a onda ju poslužite kao prilog (po potrebi ju još začinite solju, paprom i šećerom).
U originalnoj verziji ovog recepta ne upotrebljava se papar, ali ja ne mogu bez njega.

Broj komentara: 8:

  1. Salata fino izgleda iako moram priznati da nikad dosada nisam čula za nju. Nisam upoznata s američkom kuhinjom.

    OdgovoriIzbriši
  2. nisam ni ja nigdje baš zapazila ovu salatu (mislim u američkim filmovima :)) ali stvarno dobro zvuči

    OdgovoriIzbriši
  3. hajde da jednom zamijenim klasičnu kupus salatu :)hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja se pridružujem klubu onih koji nisu čuli za ovu salatu! :)
    Volim kupus pa mi se i ova salata sviđa. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni se svidja salatica,od kupusa samo i nju pravim,ne po ovom receptu.Probaću ovaj tvoj naravno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Kupus salatu svatko na svoj način radi.
    Ja imam jedno par varijanti, onu običnjaču, pa još par nekih za svećanije zgode.
    Ovaj recept zvuči odlično!

    OdgovoriIzbriši
  7. jubistacha - hvala:) meni se ova salata sviđa zbog kremaste konzistencije, a varijacije su uvijek moguće:)

    Shangri La Food - hvala:)

    lucky - probaj:)

    Andrea - ima raznih varijacija na tu temu "američke salate". Nemam pojma ima li ova salate ikakve veze s američkom tradicijom ili je to neka novija izmišljotina. Ali sviđa mi se jer se kod nas inače radi "tradicionalna" salata od kupusa s najosnovnijim sastojcima: kupus, ulje, ocat i sol.
    Ja dodajem i papar jer ne mogu bez njega, a volim dodati i crveni i bijeli luk - da razbijem monotoniju:)

    Vera - probaj:)

    TiT - hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve što se napisali o receptima i "volim, ne volim" tipa. Ja to ne stavljam itd. :potpuno se slažem sa Vama.
    Evo, napr. ja ću dodati samo malo majoneze u ovu salatu i sigurno neće propasti Svijet.
    Srdačan pozdrav, Vesna

    OdgovoriIzbriši