Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

30. 11. 2009.

Štrudlice od krumpirovog tijesta punjene kupusom

Blog-druženje , koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under se nastavlja. U studenom 2009. domaćice su T i T s bloga In T & T kitchen, a za temu su odabrale zelje (kupus).

Ovaj recept je moj doprinos tom druženju: )


Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
500 g krumpira
1 jaje
brašno
sol, papar

Nadjev
250 g (crvenog) zelja (kupusa)
1 čajna žlica kumina
1 manji luk
2 češnja češnjaka
1-2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
sol, papar
nasjeckano peršinovo lišće
100 g tvrdog sira



Za tijesto, krumpir skuhajte u slanoj vodi pa ga ocijedite i zdrobite. Dodajte mu jaje, malo soli i toliko brašna koliko je potrebno da zamijesite tijesto.

Za nadjev, zelje (obično ili crveno) očistite i sitno naribajte.
Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte pa ih kratko popržite na masnoći zajedno s kuminom. Zatim dodajte naribano zelje i pržite ga 10ak min. da omekša (po potrebi, podlijte ga vodom).
Zelje ostavite da se malo ohladi, a onda mu dodajte umućeno jaje, vrhnje, nasjeckano peršinovo lišće te sol i papar.

Krumpirovo tijesto razvaljajte što tanje možete.

Tijesto možete narezati na kvadrate (ili pomoću tanjura možete rezati krugove).

Mene nerviraju oni komadi tijesta koji ostaju kad izrezujem krugove, pa ja zato izrezujem kvadrate, otprilike 12 cm x 12 cm (možete rezati veće ili manje kvadrate/krugove).

Na svaki kvadrat stavite oko žlicu nadjeva, lagano ga razmažite i posipajte s malo sira.

Štrudlice narolajte, krajeve slijepite prstima i štrudlice malo «rastegnite» i «stanjite» valjajući ih dlanom po radnoj površini pa ih složite u posudu za pečenje (mjesto spoja okrenuto prema dolje) i odozgo ih premažite uljem.


Image and video hosting by TinyPic


Umjesto rolanja, tijesto možete preklapati: na jednu polovicu kruga ili kvadrata stavite nadjev i ostatak tijesta preklopite preko njega i slijepite krajeve; dobit ćete polumjesece, tj. trokute (ako preklapate kvadrate po dijagonali).

Štrudlice stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min. Pred kraj možete pojačati temperaturu da štrudlice lagano posmeđe.

Poslužite toplo ili hladno.

Broj komentara: 5:

  1. Super su mi obadva tvoja recepta sa kupusom.. Ovo krumpirovo tijesto mora da je super

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljivo, sigurno su jako fine. I kontrast boja mi se sviđa, svijetlno tijesti i ljubičasti kupus.

    OdgovoriIzbriši
  3. Shangri La Food - hvala:) Dugo sam razmišljala, a onda sma odlučila ovaj recept prijaviti za sudjelovanje u "Ajme".
    Volim to krumpirovo tijesto kad je tako pečeno:)

    jubistacha - meni su jako fine:) Probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  4. VOlim svo povrce, pa i kupus.
    Ovo je izvrstan novi nacin pripreme, koji cu sigurno probati.
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  5. Anonimno;
    Drago mi je da Vam se recept sviđa, probajte:)

    OdgovoriIzbriši