* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
06. 01. 2010.
Zebrine pruge
Tijesto
250 g maslaca/margarina
200 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
¼ čajne žlice naribane narančine kore
1 jaje
400 g brašna
+
2 žlice kakaa
60 g sitno nasjeckane čokolade za kuhanje
+
1 bjelanjak
Glazura
120 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
1 čajna žlica ulja
Izmiksajte mekani maslac, obje vrste šećera, narančinu koru i sol da dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje i brašno pa zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela i u jedna dio umijesite kakao i komadiće čokolade.
Dobro je da su komadići čokolade što sitniji jer kasnije je lakše razvaljati tijesto. Ako su komadi čokolade krupni, otežavaju valjanje tijesta, a tijesto treba biti tanko razvaljano.
Svaki komad tijesta zasebno omotajte folijom i stavite u hladnjak na 30ak min.
Na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljate oba tijesta u jednako velike pravokutnike (otprilike 30 cm x 40ak cm).
Svijetlo tijesto premažite umućenim bjelanjkom. Tamno tijesto narolajte na valjak i prebacite ga na svijetlo tijesto, lagano pritisnite.
Tako složeno tijesto prerežite jednom okomito da dobijete dva pravokutnika (otprilike 15 cm x 20ak cm).
Jedan od ta dva komada odozgo premažite bjelanjkom i poklopite drugom komadom tijesta: trebate dobiti jedan pravokutnik s četiri sloja tijesta: svijetlo, tamno, svijetlo i tamno.
Tako pripremljeno tijesto stavite u hladnjak na 30 min.
(Možete ga staviti na lim obložen papirom za pečenje i onda u hladnjak: tako sam ja radila).
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Tijesto na limu, na papiru za pečenje, stavite u pećnicu i pecite 15ak min.
Ja sam kolač pekla tako da je tamno tijesto bilo gore, ali možete to peći i obrnuto.
U originalnom receptu nije precizirano kakva glazura mora biti, možete upotrijebiti i kupovnu. Ja sam glazuru radila odokativno: na pari sam otopila sve sastojke.
Vrući kolač odmah prelijte toplom glazurom.
Kolač ostavite da se hladi. Kad se glazura gotovo stvrdnula, kolač narežite na prutiće (nema veze što je kolač još topao). Bitno je da se glazura ne stvrdne potpuno jer će pucati prilikom rezanja (ali ne smije biti ni «mokra», tj. ne smije se «razvlačiti» jer se onda to neće dati rezati).
Narezani kolač ostavite da se ohladi, a onda ga spremite u metalnu kutiju.
U originalnom receptu piše da se kolač reže na prutiće dimenzija 8 cm x 1,5 cm, ja se nisam toga držala, ja sam to rezala odokativno. Tamo piše i da se dobije 65 komada – ali to ovisi o tome koliko velike prutiće režete; meni se čini da sam ih imala i više od 65.
*Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 22. 10. 2009., br. 11.
Oznake:
čokolada,
kolači suho-sitni
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Svidja mi se. Jako lepo izgledaju,a po sastavu ukusni :)
OdgovoriIzbrišiOvo bi svakako trebalo provjeriti jer su izgledom odlični, a sastav obećava!
OdgovoriIzbrišiBas su fine!
OdgovoriIzbrišiizgledaju lijepo a recept zvuci kao da su i vrlo ukusni.
OdgovoriIzbrišiinace problem za sitne kekse rijesavam tako da ostatke oblikujem rukom ili nozem u neke oblike i tako pecem. ionako se pojede puno toga i prije nego se ponudi gostima :) pa izgled i nije toliko bitan :)
Joj da to s ponovnim valjanjem i izrezivanjem keksića i mene totalno frustrira. :)
OdgovoriIzbrišiPonekad mi pukne film pa i ja bacim sve što mi ostane ali to je zbilja rijetko. Naime ni ja volim bacati hranu. :)
Sinoć sam slagala i prelistavala Čarolije okusa, imam ih toliko da sam pola recepata već i zaboravila. Na primjer ovog se uopće ne sjećam iako imam i taj broj Čarolije.
Moram priznati da se i meni sviđa ovo rezanje pečenog kolača na prutić. :)
I na kraju ti želi Sretnu i uspješnu Novu godinu s još puno lijepih recepata i duhovitih tekstova. :)
U poslednje vreme mi pasu ovakvi kolaci :)
OdgovoriIzbrišimmmmmm, fini kolačići, sastojci su super, a jako lijepo i izgledaju, super !!
OdgovoriIzbrišiČini mi se da ljubav prema suhim kolačima dolazi s godinama. Nekada (unazad desetak godina) nikada ne bih posegnula za suhićima, ali sada mi baš idu u tek...nemam čemu drugom to pripisati nego godinama cccc...Tako kod mene ima više recepata za suhe nego kremaste kolače.
OdgovoriIzbrišiOvo je jedan od recepata koji obeačava, normalno, jer je sve zajedno peče i ima dobre sastojke :)
Meni su zgodni ovi tvoji zebra kolačići. Što se tiče praktičnosti pripreme, ako ti je žao baciti tijesto (a ja to ponekad uradim) ostatke jednostavno oblikuj u kuglice i ispeci zajedno sa onima koji su izrezani modlicom.
OdgovoriIzbrišiemo_serpica - hvala:)
OdgovoriIzbrišiTadeja - probaj:) pa javi kakvi su okusom:)
Vera - hvala:)
Mare - hvala:) I ja imam raznoraznih pečenih ka pa onda to odvajam od "normalnih" kolačića i poslužujem ukućanima, ali na taj način zmažem više tanjura itd:(
Andrea - da, ni ja ne volim bacati to, ali dogodi se.
I ja imam puno tih Lisa, iz nekih mi vire komadići papira - jer to sam ja kao zabilježila neke recepta, nekad te papiriće nalazim oko ormara jer ispadnu iz časopisa itd. Onda se sjetim nekog recepta i satima listam časopise da bih ga našla, a pritom naletim i na razne zanimljive recepte na koje sam zaboravila. Više se uopće ne snalazim u tome.
Hvala, tebi također sve najbolje i puuuuuuuuno recepata:)
Branka - hvala:)
nena - moguće da u tome ima nešto. Dok sam bila mlađa čak se nisam ni trudila probati, bježala sam od suhih keksića kao da su otrovni. Sada sam "naučila" da se neću otrovati, ako probam koji keksić, ali definitivno se (još:) nismo sprijateljili.
cosmo2503 - hvala:)
Imam ja uvijek na limu s keksićima takvih nekakvik komadičaka i kuglica, ali to već pred kraj kad mi fakat dojadi ponovno valjanje i rezuckanje.