Volim klasičnu Francusku salatu s majonezom od jaja, iako nisam ljubitelj majoneze (zapravo, volim ju jedino u Francuskoj salati; nemam običaj jesti majonezu kao namaz, umak, itd.). Tijekom svojih brojnih eksperimentalnih faza, iz znatiželje, osim recepata za majoneze od jaja, isprobavala sam i recepte za vegetarijansko-veganske majoneze.
Najprije sam isprobala nekakva dva recepta za nešto što se zove «majonezu od mlijeka i ulja». Meni se taj finalni produkt nije nikako sviđao. Meni je to izgledalo kao da sam u čašu nalijala ulje i mlijeko i to začinila: ((((
Onda sam isprobavala nekakvu «majonezu od sojinog sira» tj. tofua, tzv. tofunezu. To je bilo u redu, ali nije me baš nešto posebno oduševilo.
Prije par godina na red za isprobavanje je došla i «majoneza od sojinog brašna». I mogu reći da me se, u usporedbi s ovim ostalim spomenutim varijantama, ta «majoneza» čak i svidjela. Naravno da to nije isto kao i majoneza s jajima, ali među tim vegansko-vegetarijanskim majonezama iz kućne radinosti, ta brašnasta majoneza meni je definitivno najbolja.
Veganeza od sojinog brašna
2 žlice sojinog brašna (ne na vrh pune žlice, nego ravne; sveukupno oko 40 g brašna)
oko 5 žlica hladne vode
oko 200 ml biljnog ulja
limunov sok ili ocat
oko 1 čajna žlica senfa
sol, papar
U lončić stavite brašno i polako dodavajte vodu miješajući pjenjačom da se smjesa ne zgruda. Uključite štednjak i na laganoj vatri zagrijavajte smjesu i onda ju sasvim kratko prokuhajte da se lagano zgusne, pritom ju stalno miješajte pjenjačom i pazite da ne zagori (budući da se radi o maloj količini smjese, proces nije dugotrajan).
Zgusnutu smjesu maknite s vatre i polagano, u mlazu, dodavajte ulje, stalno miješajući pjenjačom da dobijete glatku smjesu.
Začinite limunovim sokom ili octom, senfom, te solju i paprom – da bi veganeza okusom podsjećala na «pravu majonezu».
Ja sve te «začine» dodajem postupno i po nekoliko puta, malo ovog, pa malo onog, pa opet malo ovog – da budem zadovoljna okusom :)
Ako želite nešto laganiju varijantu, možete na kraju dodati i koju žlicu kiselog vrhnja (ako ste vegan, onda sojinog ili zobenog, a ako niste vegan možete dodati i kravlje); ja nemam običaj to dodavati.
Dobivenu veganezu možete koristiti kao namaz za sendviče, kao umak…, a možete napraviti i Vegancusku salatu: )))
Ja u ovu salatu nisam stavila kuhana jaja, jer je to veganska varijanta, ali možete ih dodati. Možete dodati i sve ono što inače stavljate u Francusku salatu: šunku/salamu (ja to ne stavljam jer sam poklonik vegetarijanske prehrane), možete dodati i jabuku (nju nikad ne stavljam jer meni se ta jabuka nikako ne slaže s drugim sastojcima u salati).
Vegancuska salata

oko 450 g mrkve, graška i krumpira
2-3 kisela krstavca
sol, papar
+
veganeza iz prethodnog recepta (u spomenutom receptu dobije se oko 250 ml veganeze)
Znate postupak: krumpir i mrkvu očistite/operite/narežite na kocke i skuhajte; grašak također skuhajte.
Kuhano povrće isperite hladnom vodom i ostavite da se dobro ocijedi.
Ohlađenom povrću dodajte narezane kisele krastavce i veganezu pa začinite solju i paprom.
Ako želite «laganiju» varijantu možete dodati i koju žlicu vrhnja (kravljeg, sojinog, zobenog…).
Eh, kad se sjetim sarajevske ratne majoneze sve te veganske alternative su prave delicije.
OdgovoriIzbrišiInače koristim "light" majonez, a razlika u okusu u odnosu na pravu je zaista ogromna.
Francusku radim možda 1-2 puta godišnje. Volimo je, ali jednostavno mi nije u svakotjednom ili sličnom "điru". S druge strane, sve sa sojom kod mene izaziva strašnu žeđ, pa je izbjegavam (moje kćer jako voli i jede). Sin dolazi kući za vikend, pa si me podsjetila da napravim francusku, obradovati će se.
OdgovoriIzbrišiŠto se tiće light varijanti namirnica, nisam pobornik jer dobro znam da i nisu baš light, tj. možda imaju nečeg manje, a onda imaju nečeg drugog, jednako lošeg, više. Naime, bez nekih sastojaak jednostavno nema dobre organoleptike. Zato nikako ne koristim ništa light i uvijek koristim maslac i punomasni kravlji sir, mileram i vrhnje. Naime, sve to ne jedemo svaki dan u velikim količinama, nismo nešto bolesni, pa možemo.
meni se jako svidjela majoneza s sojinim mlijekom i uljem od larani s coolinarike. kad joj dodam limunov sok, papar, senf i jos pokoji zacin bude jako fina. francusku jako volim ali ju, kao i vecina, ne pravim cesto, mozda dvaput-triput godisnje. katarsis, u pravi si sto se light varijanti tice, prepune su drugih jos stetnijih stvari koje se dodaju kao nadomjestak mastima ili seceru.:)
OdgovoriIzbrišiDopada mi se ovaj majonez od sojinog brašna, baš ću probati, jer imam jednog vegetarijanca često u kući.
OdgovoriIzbrišicosmo2503 - rijetko kupujem majonezu, jedem ju samo u Francuskoj salati. Nekad kupim light majonezu, nekad običnu, ali nisma ih uspoređivala.
OdgovoriIzbrišiΚάθαρσις - ni kod mene se Francuska ne radi često. Nisam baš nešto razmišljala o light proizvodima jer ne pazim na zdravu prehranu i ne zamaram se sastavom proizvoda. Nekad kupim nešto light, nekad ne... ne mogu reći da vidim neku osobitu razliku među tim proizvodima.
Snjezana - probala sam neka dva recepta za te majoneze od ulja i mlijeka (samo omjer sastojaka se razlikovao), ali to mi se nije sviđalo.
Ja se držim ove od brašna:)
emo_serpica - probaj:)