Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

14. 01. 2010.

Vegancuska salata

Ovo nije ništa drugo nego veganska (tzv.) Francuska salata, ali to je predugačak naziv, pa sam ga skratila: ))) Nisam sigurna koliko je opravdano ovu Vegancusku salatu nazivati Francuskom salatom, to je ista stvar kao i veganezu nazivati majonezom.

Volim klasičnu Francusku salatu s majonezom od jaja, iako nisam ljubitelj majoneze (zapravo, volim ju jedino u Francuskoj salati; nemam običaj jesti majonezu kao namaz, umak, itd.). Tijekom svojih brojnih eksperimentalnih faza, iz znatiželje, osim recepata za majoneze od jaja, isprobavala sam i recepte za vegetarijansko-veganske majoneze.
Najprije sam isprobala nekakva dva recepta za nešto što se zove «majonezu od mlijeka i ulja». Meni se taj finalni produkt nije nikako sviđao. Meni je to izgledalo kao da sam u čašu nalijala ulje i mlijeko i to začinila: ((((

Onda sam isprobavala nekakvu «majonezu od sojinog sira» tj. tofua, tzv. tofunezu. To je bilo u redu, ali nije me baš nešto posebno oduševilo.

Prije par godina na red za isprobavanje je došla i «majoneza od sojinog brašna». I mogu reći da me se, u usporedbi s ovim ostalim spomenutim varijantama, ta «majoneza» čak i svidjela. Naravno da to nije isto kao i majoneza s jajima, ali među tim vegansko-vegetarijanskim majonezama iz kućne radinosti, ta brašnasta majoneza meni je definitivno najbolja.


Veganeza od sojinog brašna

2 žlice sojinog brašna (ne na vrh pune žlice, nego ravne; sveukupno oko 40 g brašna)
oko 5 žlica hladne vode
oko 200 ml biljnog ulja
limunov sok ili ocat
oko 1 čajna žlica senfa
sol, papar


U lončić stavite brašno i polako dodavajte vodu miješajući pjenjačom da se smjesa ne zgruda. Uključite štednjak i na laganoj vatri zagrijavajte smjesu i onda ju sasvim kratko prokuhajte da se lagano zgusne, pritom ju stalno miješajte pjenjačom i pazite da ne zagori (budući da se radi o maloj količini smjese, proces nije dugotrajan).

Zgusnutu smjesu maknite s vatre i polagano, u mlazu, dodavajte ulje, stalno miješajući pjenjačom da dobijete glatku smjesu.
Začinite limunovim sokom ili octom, senfom, te solju i paprom – da bi veganeza okusom podsjećala na «pravu majonezu».
Ja sve te «začine» dodajem postupno i po nekoliko puta, malo ovog, pa malo onog, pa opet malo ovog – da budem zadovoljna okusom :)

Ako želite nešto laganiju varijantu, možete na kraju dodati i koju žlicu kiselog vrhnja (ako ste vegan, onda sojinog ili zobenog, a ako niste vegan možete dodati i kravlje); ja nemam običaj to dodavati.


Dobivenu veganezu možete koristiti kao namaz za sendviče, kao umak…, a možete napraviti i Vegancusku salatu: )))


Ja u ovu salatu nisam stavila kuhana jaja, jer je to veganska varijanta, ali možete ih dodati. Možete dodati i sve ono što inače stavljate u Francusku salatu: šunku/salamu (ja to ne stavljam jer sam poklonik vegetarijanske prehrane), možete dodati i jabuku (nju nikad ne stavljam jer meni se ta jabuka nikako ne slaže s drugim sastojcima u salati).


Vegancuska salata

Image and video hosting by TinyPic

oko 450 g mrkve, graška i krumpira
2-3 kisela krstavca
sol, papar
+
veganeza iz prethodnog recepta (u spomenutom receptu dobije se oko 250 ml veganeze)


Znate postupak: krumpir i mrkvu očistite/operite/narežite na kocke i skuhajte; grašak također skuhajte.

Kuhano povrće isperite hladnom vodom i ostavite da se dobro ocijedi.

Ohlađenom povrću dodajte narezane kisele krastavce i veganezu pa začinite solju i paprom.

Ako želite «laganiju» varijantu možete dodati i koju žlicu vrhnja (kravljeg, sojinog, zobenog…).

Broj komentara: 5:

  1. Eh, kad se sjetim sarajevske ratne majoneze sve te veganske alternative su prave delicije.
    Inače koristim "light" majonez, a razlika u okusu u odnosu na pravu je zaista ogromna.

    OdgovoriIzbriši
  2. Francusku radim možda 1-2 puta godišnje. Volimo je, ali jednostavno mi nije u svakotjednom ili sličnom "điru". S druge strane, sve sa sojom kod mene izaziva strašnu žeđ, pa je izbjegavam (moje kćer jako voli i jede). Sin dolazi kući za vikend, pa si me podsjetila da napravim francusku, obradovati će se.
    Što se tiće light varijanti namirnica, nisam pobornik jer dobro znam da i nisu baš light, tj. možda imaju nečeg manje, a onda imaju nečeg drugog, jednako lošeg, više. Naime, bez nekih sastojaak jednostavno nema dobre organoleptike. Zato nikako ne koristim ništa light i uvijek koristim maslac i punomasni kravlji sir, mileram i vrhnje. Naime, sve to ne jedemo svaki dan u velikim količinama, nismo nešto bolesni, pa možemo.

    OdgovoriIzbriši
  3. meni se jako svidjela majoneza s sojinim mlijekom i uljem od larani s coolinarike. kad joj dodam limunov sok, papar, senf i jos pokoji zacin bude jako fina. francusku jako volim ali ju, kao i vecina, ne pravim cesto, mozda dvaput-triput godisnje. katarsis, u pravi si sto se light varijanti tice, prepune su drugih jos stetnijih stvari koje se dodaju kao nadomjestak mastima ili seceru.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Dopada mi se ovaj majonez od sojinog brašna, baš ću probati, jer imam jednog vegetarijanca često u kući.

    OdgovoriIzbriši
  5. cosmo2503 - rijetko kupujem majonezu, jedem ju samo u Francuskoj salati. Nekad kupim light majonezu, nekad običnu, ali nisma ih uspoređivala.

    Κάθαρσις - ni kod mene se Francuska ne radi često. Nisam baš nešto razmišljala o light proizvodima jer ne pazim na zdravu prehranu i ne zamaram se sastavom proizvoda. Nekad kupim nešto light, nekad ne... ne mogu reći da vidim neku osobitu razliku među tim proizvodima.

    Snjezana - probala sam neka dva recepta za te majoneze od ulja i mlijeka (samo omjer sastojaka se razlikovao), ali to mi se nije sviđalo.
    Ja se držim ove od brašna:)

    emo_serpica - probaj:)

    OdgovoriIzbriši