Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

22. 02. 2010.

Mramorni kuglof od lješnjaka i kokosa

Crtica o nečemu što je postalo normalno...

Prije nešto više od godinu dana na stranici Život slađi uz kolač vidjela sam recept i fotku sa svojeg bloga. Moja reakcija na to bila je - da sam se ja naprosto strgala od smijeha. To mi je bilo toliko smiješno da sam ostavila komentar «Drago mi je da ti se moja fotka Voćne baklave toliko sviđa da si ju stavila i na svoj blog.»; možda je taj moj komentar nekome ironičan, ali ja sam svaku riječ mislila ozbiljno, mene je to s tom fotkom tako slatko da ne mogu opisati. Mašta i copy/paste metoda mogu svašta: ))))
Da bi bilo jasno o čemu se radi:
Recept i fotka Voćne baklave s mojeg bloga = Recept i fotka na stranici Život slađi uz kolač.

Sjećam se da su negdje u proljeće prošle godine neki blogeri, a i ja među njima, nabasali na gastro stranicu http://www.kuharica.org/ na kojoj je bilo recepata i fotografija koje su ukradene s drugih blogova.

Na spomenutoj stranici možete vidjeti ove recepte i fotografije s mojeg bloga:

Recept i fotka kolača Izlazeće sunce na mojem blogu = Recept i fotka na straniciKuharica.org.

Recept i fotka kolača Noć i dan na mojem blogu = Recept i fotka na stranici Kuharica.org.

Recept i fotka za Lazanje od paprike na mojem blogu = Recept i fotka na stranici Kuharica.org.

Recept i fotka za Devil´s food cake na mojem blogu = Recept i fotka te torte na stranici Kuharica.org; ali pod drugim nazivom.


Imam ja još sličnih primjera:
Recepti i fotke za Pohane patišone by moja mama i Rižoto od patišona by Andrea na mojem blogu = Recepti i fotke na stranici Smiješne slike.

To su primjeri kojih se sjećam, ali ima i drugih.

Nisam nikad poduzela nikakve korake kad sam na nekoj internetskoj stranici vidjela nešto što potječe s mojeg bloga.
Neda mi se trošiti vrijeme i energiju na «neke ljude» za koje sam otkrila da su mi nešto drpili; što je sa svima onima koji su mi nešto drpili, a ja to ni ne znam?
Moguće je da netko, tko govori hrvatski jezik, a živi u nekom «dalekom dijelu svijeta» i piše blog na nekom stranom jeziku – prevede recept s mojeg bloga (ili, ako ne govori hrvatski, možda mu ga prevede netko drugi, makar kompjuter) i stavi ga na svoj blog, ali s fotografijom s mojeg bloga.
Ok, meni je misterij zašto bi netko želio fotke (i recepte) s mojeg bloga, ali eto, i to se događa.
Ali što bih ja sad trebala? Da svaki dan satima prekapam po Internetu ne bih li negdje «u svijetu» našla nešto što je drpljeno s mojih blogova?

To bi bilo kao da muzem jarca.

:)

Čini mi se da sam nešto zaredala s kuglofima, ovo je već treći u zadnjih 10ak dana. Inače ne volim taj kalup za kuglofe, radije sve pečem u četvrtastom limu, ali eto...


Mramorni kuglof od lješnjaka i kokosa


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
4 jaja
prstohvat soli
200 g šećera
200 ml ulja
180 g kiselog vrhnja
200 g brašna
+
100 g bijele čokolade
100 ml mlijeka
100 g kokosovog brašna
1 žlica brašna
pola paketića praška za pecivo
+
100 g namaza na bazi lješnjaka i čokolade (npr. Nutella)
1 puna žlica kakaa
100 ml mlijeka
100 g mljevenih lješnjaka
pola paketića praška za pecivo

Glazura
150 g čokolade za kuhanje
60 g maslaca
1 čajna žlica biljnog ulja


Najprije nasjeckajte bijelu čokoladu i rastopite ju na pari; maknite ju s vatre i dodajte 100 ml mlijeka, promiješajte da se sastojci povežu pa ostavite smjesu da se ohladi.

Cijela jaja izmiksajte s prstohvatom soli pa postupno dodavajte šećer i miksajte da se šećer rastopi. Dodajte ulje i vrhnje pa kratko promiksajte. Zatim dodajte i brašno pa promiješajte.
Smjesu podijelite na dva dijela.

U jedan dio smjese odmah dodajte pripremljenu bijelu čokoladu, kokosovo brašno, žlicu brašna i pola paketića praška, pa lagano promiješajte.
U drugi dio odmah dodajte namaz (ne iz hladnjaka, nego sobne temperature), kakao pomiješan s mlijekom, lješnjake i pola praška, pa sve lagano promiješajte.

Posudu za pečenje (kalup za kuglof, ali možete koristiti i neki drugi oblik) namastite i pobrašnite.

Na dno kalupa ulijte polovicu svijetle smjese, onda na nju ulijte svu tamnu smjesu i sve prelijte ostatkom svijetle smjese (može i prvo tamna, pa onda svijetla smjesa).

Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 50 min.
Provjerite čačkalicom jeli kolač pečen.

Pečeni kolač ostavite da se 15ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite i ostavite da se potpuno ohladi.

Ohlađeni kolač, po želji, prelijte glazurom: čokoladu nasjeckajte i rastopite ju na pari s ostalim sastojcima, ostavite ju da se malo ohladi, i onda ju prelijte po kolaču.

Broj komentara: 12:

  1. Joj ta stranica "Smiješne slike" (glupog li imena za stranicu) mi ful nije jasna, tamo sam našla cijele svoje postove doslovno copy/pastane. Ne kužim smisao toga ali ni ja ništa po tom pitanju ne poduzimam i meni je to smiješno. :)

    Sviđa mi se kuglof, obožavam i kokos i lješnjake tako da mi je ovo baš pogođeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fantasticno!! Cista 10!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam uopće razmišljala o tome da netko stavlja tuđe fotke na svoj blog, ali valjda sam blesava. No, imaš pravo, s obzirom da sve radimo amaterski, bolje ne trošiti vrijeme i energiju na "tužakanje". S druge strane, ako ti netko ukrade fotku, znači da je dobra, pa je to i nekakav kompliment.
    I ove su ti fotke, kao i kolač, super, ali već sam kod Vere rekla da nisam ljubitelj kokosa, a nisam niti kuglofa.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kuglof mi izgleda fenomenalno! A ovo drugo je i meni smiješno. :) Definitivno se ne isplati živce gubiti zbog takvih stvari.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kuglof je odličan, sastojci su super iskombinirani, a na tvojoj slici prekrasno izgleda !!

    što se tiče preuzimanja recepata i slika po metodi "copy-paste" meni je to također smiješno, ne očekujem da će moje ne naročito dobre slike netko pokušati preuzeti, ali ne razumijem zašto ne pitaju i dobili bi ih bez problema. No kako smo manje više svi zaključili ne treba oko toga gubiti puno energije.

    OdgovoriIzbriši
  6. i ja ne kontam u čemu je poanta krasti tuđe fotke i recepte i potpisivati ih pod svoje. kao da to neće netko skužiti.. ali nažalost to nije primjer samo na blogovima, nego i mnogobrojnim situacijama na poslu, kad ti netko ukrade recimo cijeli projekt i prikaže kao svoj.. što se meni dogodilo..

    no, pređimo mi na slađe teme :)). čokoladu obožavam. kokos obožavam. kuglof je sigurno sjajan. ja sam kupila kalup ima neko vrijeme i nikako da zasučem rukave. tvoj izgleda baš svjetski

    OdgovoriIzbriši
  7. Kuglof izgleda savršeno, sastojci to obećavaju. I ja sam nedavno kupila kalup za kuglof i baš mi je drago ispeći taj starinski kolač za moga dragog muža.
    A o ostalom ne vrijedi gubiti živce. Svašata u Božijoj bašti, rekli bi naši stari!

    OdgovoriIzbriši
  8. kuglofe volim i rado ih koristim
    što se tiče slika, neko vrijeme sam bila očajna zbog nekoliko ukrađenih slika, kasnije sam prestala tražiti i sad mi je tak svejedno

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni isto nije jasno ovo copy/paste cijelog posta na ovom nečemu (namam pojma ni o čemu se radi, ni ko to gleda).
    Desi se tu i tamo da mi uzmu sliku sa bloga i stave je u novine, a nalazila sam ih i u katalozima akcija sarajevskog Merkura (maloprodajni lanac). To me ni najmanje ne brine, zapravo mi je drago da neko pogleda moj blog, makar samo da mi "drpi" fotografiju.

    OdgovoriIzbriši
  10. Andrea - ni meni ta stranica nije jasna.
    Ovakvi kolači nisu po mojem ukusu - fali mi krema:))) Ali sviđa mi se dio s kokosom:)

    Jafi - hvala:)

    Κάθαρσις - ne uzbuđujem se zbog toga. Ali glupo mi je da netko s blogova uizma ružne fotke; ako već kradu, zašto nekome ne ukradu neku lijepu fotku ; zar je manji "zločin", ako ukradu ružnu fotku? Ja apsolutno nemam senzibiliteta za stvaranje fotografija i uopće se ne trudim, to se uostalom vidi i iz priloženog:)))

    Ni ja ne volim kuglofe, osim kad je biskvit prerezan i slijepljen kremom:))))) Ali volim kokos:)

    Vali - slažem se:)

    Branka - hvala, drago mi je da ti se sviđa:)
    Ako je netko kreativan s copy/paste metodom, otkuda meni pravo da gušim tu njegovu kreativnost:))))))))))))))

    Shangri La Food - da, nažalost, takve stvari se događaju u situacijama kad ti nije svejedno (za razliku od ovg bloga, kad mi je fakat svejedno).
    Probaj kuglof:)

    Snježa - probaj:) Mene ne privlače takve biskvitaste stavri, ali oni koji to vole, kažu da je ovo tijesto odlično, tj. da je mekano, nije suho.

    Nina - onda probaj i ovaj:)
    I nemoj se živcirati zbog fotki.

    cosmo2503 - slažem se. Ako se netko potrudio drpiti nešto s mojeg bloga, znači da je pogledao blog. To baš i nije dokaz kvalitete, jer se kradu i ružne stvari, ali koga veseli, neka mu:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja ne volim ovakve kolace ali ovaj stvarno pravo dobro izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  12. Sanja; ni ja ih ne volim, ali neki ljudi vole takve stvari, pa se povremeno žrtvujem i napravim nešto, što znam da neću jesti: i onda kad me u nedjelju popodne uhvati kriza - kuham si puding (jer me ovakvi kolači uopće ne privlače).

    Meni tu fali krema: uopće ne bi bilo loše prerezati kuglof na nekoliko dijelova i slijepiti ih kremom:))))))))))

    OdgovoriIzbriši