Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

28. 02. 2010.

Quiche s graškom (od tijesta za Tuc tuc krekere by Jasenka)

Jednom davno, surfajući Internetom, otkrila sam recept za quiche s graškom, u takvoj kombinaciji grašak nisam ni zamišljala, pogotovo zato što ga ne volim. Ali imam na raspolaganju grašak koji moram potrošiti pa sam se sada sjetila tog recepta. U nađenom receptu tijesto je «klasično»: brašno, maslac, jaje, sol, malo vode ili vrhnja i to je to. Ali budući da me nadjev (tj. grašak) niti malo ne privlači, trebalo mi je barem nekakvo «bolje» tijesto. A baš takvo tijesto je tijesto iz Jasenkinog recepta za Tuc tuc krekere od sira : )

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
125 g brašna
pola čajne žlice mljevene crvene paprike
prstohvat soli
prstohvat papra
80 g maslaca
125 g naribanog tvrdog sira (Gauda, Emmentaler…)
1 žumanjak
2 žlice limunovog soka

Nadjev
oko 500 g graška
200 g kiselog vrhnja
4 jaja
150 g tvrdog sira, naribanog
2 češnja češnjaka
nasjeckano lišće bosiljka
1 čajna žlica kumina
sol, papar


Za tijesto, od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte ju u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Za nadjev, grašak skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga i ostavite da se ohladi.
Jaja umutite, dodajte im kiselo vrhnje, nasjeckani bosiljak i kumin pa sve dobro promiješajte. Zatim dodajte sir i ohlađeni grašak pa začinite.

Tijesto tanko razvaljajte i stavite ga u namašteni kalup za pečenje promjera 28 cm, tijestom obložite i stranice kalupa (visine oko 4 cm); nabockajte ga vilicom.
Višak tijesta koji pada preko ruba kalupa, odrežite (taj višak tijesta možete nadrobiti na tijesto u kalupu da se ispeče zajedno s nadjevom).

Na tijesto ulijte nadjev. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva oko 40 min. da se quiche odozgo zapeče.

Quiche ostavite da se ohladi.

Broj komentara: 5:

  1. Sve pite i quicheve volim pravit, a sa graškom odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  2. bas si se dobro sjetila za ovo tijesto :))) kako menito nije nikad palo na pamet:) ovako bi i ja grasak u piti mogla pojesti:)) odlicno zvuci:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je to Jasenkino tijesto savršeno tako da vjerujem da izvrsno funkcionira u ovoj kombinaciji. Jako dobra ideja. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Grašak u quichu ne bih, ali na istu ideju sam i ja došla, kad sam radila Jasenkine krekere, da ću tijesto iskoristiti za quiche, jer mi je standardno tijesto za quiche bljutavo do bola. Mada priznajem, ovako točkasto, ovo sa graškom jako dekorativno izgleda! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Dunja; hvala:)

    Sweet Corner - probaj:)

    Andrea; tijesto je stvarno odlično, i ima višestruku primjenu:)))

    Tadeja; ni mene grašak ne oduševljava, ali eto, kada ga treba potrošiti, može završiti u quicheu:)

    OdgovoriIzbriši