Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

06. 07. 2010.

Tikvice u kukuruznom šlafroku


Ova «kukuruzna košuljica» potječe iz recepta za tzv. (američki) «corn dog»: hrenovke se nabodu na štapiće i umaču se u kukuruznu smjesu pa se prže u dubokoj masnoći.

Nemam u planu isprobavati varijantu s hrenovkama, ali ova «panada» činila mi se interesantna za razne kombinacije s povrćem. Prvo su na red došle tikvice, jer ih ima u vrtu, ali namjeravam isprobati i kako stvar funkcionira s celerom korjenašem i korabicom. A davnih dana pržila sam i mrkvu u sličnoj "košuljici", čini mi se da je taj recept već na blgu, nisam sigurna, morala bih provjeriti.


Image and video hosting by TinyPic



Sastojci
75 g oštrog pšeničnog brašna
75 g kukuruznog brašna
1 čajna žlica šećera
pola čajne žlice praška za pecivo (oko 3 g)
sol, papar
1 veliko jaje
oko 150 ml mlijeka
+
2 tikvice srednje veličine
oštro brašno
masnoća za prženje

Tikvice očistite i narežite na ploške debljine oko 0,5 cm.

U posudu stavite obje vrste brašna, šećer prašak te soli i papra prema ukusu zatim dodajte jaje i mlijeko pa miješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu.

Smjesa ne smije biti tekuća (kao za palačinke), nego mora biti gusta, kremasta (kao npr. pivsko tijesto).

Ploške tikvica najprije uvaljajte u brašno i onda ih pomoću vilice umačite u smjesu za prženje. Lagano tresite svaku plošku da otresete višak smjese.
Ploške odmah stavljajte u veću količinu zagrijane masnoće. Nemojte ih nagurati previše odjednom u tavu, moraju moći plivati u dubokoj masnoći.
Tikvice pržite na umjerenoj temperaturi da porumene s jedne strane, pa ih okrenite i pržite s druge strane.

Pečene tikvice vadite na papirnati ubrus.

Ako se smjesa za pohanje previše zgusne dok pržite turu po turu tikvica, dodajte još mlijeka.


Image and video hosting by TinyPic





3 komentara:

  1. ja nisam baš ljubitelj pohanog mesa niti pohanog povrća.

    pohane tikvice definitivno ne spadaju u kategoriju zdrave hrane :)).

    OdgovoriIzbriši
  2. Tikvice volim u svako doba godine, jedino ih ne poham jer mislim da je to previše posla, a rezultat nije nešto što bi me oduševilo. Najme kaj, mi nismo jelci pohanoga, rijetko poham, danas možda čak i više (1 mjesečno) nego ranijih godina. Previše mi je to ulja koje onda treba baciti, a hrana mi je malo premasna. Od malih kućanskih aparata jedino nisam imala fritezu. I aparat za pravljenje sladoleda, a sada ga vjerojatno ni neću jer ga ovdje uopće nema za kupiti - mislim da ih više nema u Evropi za kupiti. No, eto, ako volite pohane tikvice, uživajte u njima, a šta tko misli o tome sasvim je svejedno, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  3. Shangri La Food; meni je jasno da tikvice ne spadaju u zdravu prehranu, ali svi koji se zdravo hrane ih nekako uspiju "prokrijumčariti" u tu kategoriju.

    Κάθαρσις; nemam problema s masnom hranom, nikad nisam jela nešto za što bih rekla da je premasno.

    Nemam ja ništa protiv da oni koje vole (pohane) tikvice, uživaju u njima. Ali idu mi na živce dvostruki kriteriji vezani uz tu famoznu "zdravu hranu".
    Neki dan me kolegica tražila nekakav recept. Nisam se mogla sjetiti gdje mi je taj recept i uopće mi se nije dalo tražiti ga. Ali, potrudila sam se i našla ga. Pročitavši ga, moja kolegica je konstatirala: Neću to raditi sada, to mi je sada preteška hrana, ljeti nastojim spremati laganu hranu, čini mi se da ću za sutra opet spohati tikvice.

    Meni uopće ne zanima hoće li ona ikada isprobati recept koji sam joj dala, meni je to sasvim svejedno. Možda joj se, kad ga je pročitala, uopće nije svidio, i to je u redu, ja definitivno ne očekujem da se svima sviđaju recepti koje im dam ili koje nađu na mojem blogu.

    Al´ digla mi je tlak, jer taj recept koji sam joj dala, prema mojem mišljenju, definitivno je zdraviji od pohane hrane, jer ne sadrži ni približno toliko masnoće, koliko sadrže pohane tikvice. Nisam pred njom komentirala te njezine "argumente", ali pitam se: Tko je ovdje lud?

    OdgovoriIzbriši