Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

08. 07. 2010.

Zapečene rolice od tikvica i svježeg sira

U časopisu Lisa: Čarolija okusa, br. 7, 17. 6. 2010. naišla sam na recept za rolice od tikvica i patlidžana sa sirom. Što se tog «originalnog» recepta tiče, preuzela sam ideju, ali recept sam prilagodila sebi: )


Rolice se mogu poslužiti uz rižu (tako piše u časopisu). Mene ta kombinacija ne privlači, ali ove rolice su definitivno «prilog» uz neko jelo, jer ja se od ovoga ne mogu najesti (to je ona lagana ljetna hrana koju ja ne prakticiram jer sam od nje vječito gladna).


Image and video hosting by TinyPic



Sastojci

4 tanje, ali dugačke tikvice (svaka oko 200 g težine)

500 g svježeg kravljeg sira, dobro ocijeđenog

60 g naribanog tvrdog sira

2 češnja češnjaka, očišćena i sitno nasjeckana

3 žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (peršinovo lišće, vlasac, bosiljak…)

1 žlica kiselog vrhnja

1 jaje

sol, papar



Tikvice operite, odrežite im krajeve pa ih po dužini narežite na tanke ploške (3-4 mm debljine).

Koru ne treba guliti, osim ako su tikvice stare pa je kora (jako) tvrda.


Svaku plošku posolite s jedne i druge strane pa ih ostavite da odstoje 15ak min.



Za nadjev, izmiješajte sve sastojke, ako je pregnjecav možete dodati malo krušnih mrvica.

Nemojte staviti puno soli jer su i tikvice slane! A pazite i koliko slani tvrdi sir upotrebljavate.



Ploške tikvica obrišite ubrusom da ne budu mokre.

Možete ih isprati pod mlazom hladne vode, onda će biti malo manje slane.

Ja takve tikvice nikad ne perem jer mi se neda: ) zato u nadjev stavim sasvim malo soli (meni to na kraju čak nije ni dosta slano).


Dovoljno visoku posudu za pečenje namastite i lagano posipajte krušnim mrvicama.


Na svaku plošku razmažite malo nadjeva i narolajte ih s kraće strane. Rolice, u okomitom položaju, gusto poslažite jednu do druge (da se ne razmataju) u pripremljenu posudu za pečenje.


Odozgo ih lagano nakapajte uljem.


Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 25 min.



Image and video hosting by TinyPic







Broj komentara: 6:

  1. Odlican je recept skoro sam pravila nesto slicno s cukinima :)

    Inace volim kombinaciju s patlidzanom koji se kratko przi na suvom tiganju i tako spremljen uz razna punjenja posluzujem kao predjelo ili kao zakusku!
    Kombinacija s rendanim svezim povrcem ili sir s orasima preporucujem od sveg srca :)

    Poz draga Sanela :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljivog izgleda, primamljivih sastojaka....

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo tako dobro izgleda, dekorativno i fino :)

    OdgovoriIzbriši
  4. vidjela sam i ja ovaj recept i sigurna sam da ću ga isprobati ali samo s tikvicama jer patliđane baš i ne volim

    OdgovoriIzbriši
  5. majloV; Nisam baš obožavatelj ovakvih stvarčica,ali eto, malo za promjenu. Patlidžane nisam upotrijebila je ruopće ne volim.
    Pozdrav:)

    Jasna; Hvala:)

    Shangri La Food; Probaj:)

    Vera; Hvala:)

    Nina; Ni ja ne volim patlidžane, a opet ne volim ni tikvice, ali eto...

    OdgovoriIzbriši