Muffin i cupcake razlikuju se po tome na koji način se priprema smjesa za pečenje – riječ je, naravno, o tekućoj «biskvitnoj» smjesi.
Apsolvirala sam tu razliku između «muffin» i «cupcake», ali meni je ipak i dalje sve muffin, a vidim da se i u hrvatskim kuharicama, časopisima,… baš ne drži do razlikovanja tih pojmova – i tamo je sve uglavnom muffin.
Osim te problematike oko nazivlja s obzirom na razlike u pripremi kolačića, javlja se i problem upotrebe engleskih riječi u hrvatskom jeziku, taj dio još nisam apsolvirala.
No, sada ću se zadržati na ovoj razlici vezanoj uz pripremu smjese, mene je uvijek zanimalo kamo spadaju npr. kolači od dizanog tijesta koji se peku u kalupima za muffine? To očito nije ni muffin ni cupcake, iako u nazivu recepta obično piše «muffini od dizanog tijesta».
Zanima me i kamo spadaju npr. ove «hrpice» iz donjeg recepta?
Još prije 2 godine na blog sam unijela recept za «Hrpice sa šljivama» iz časopisa «Dobar tek»; listopad/studeni 2006., ali u mojoj varijanti to su Hrpice s trešnjama.
Dotični kolačići peku se u kalupima za muffine, ali taj recept ni u spomenutom časopisu ne nosi naziv «muffini», jer to, naravno, nisu muffini.
Te kolačiće prvi put sam radila dok još nisam imala kalupe za muffine: pekla sam hrpice na limu za pečenje. I to je tako dobro funkcioniralo, da, ni kad sam kupila kalupe za muffine, nikad nisam probala napraviti hrpice u kalupima. Priznajem: lijena sam mastiti i poslije prati kalupe; jednostavnije je peći hrpice na limu s papirom za pečenje, papir poslije bacim, a lim eventualno isplahnem vodom.
No, odlučila sam jednom probati i varijantu s kalupima, pa ovo je sada recept koji već imam na blogu, ali ovaj put sam se skoro u potpunosti držala originalnog recepta. I po prvi put radila sam ga sa šljivama, do sada sam ga uvijek radila s trešnjama.
Kolačići bi se trebali raditi od (kupovnog) mliječnog peciva (tzv. brioša), ali ja najčešće upotrijebim tost ili bijeli kruh – jer toga uvijek imam pri ruci. Navodno bi im okus trebao biti bolji, bogatiji, … kad se rade od finog peciva, nego kad se rade od tosta ili kruha, ali s obzirom na sastojke koji se dodaju u smjesu, ja sam zadovoljna i s ovim «siromašnijim» varijantama.
Sastojci za 12 komada
800 g (plavih) šljiva
sok i korica 1 limuna
sok i korica 1 naranče
80 g šećera u prahu
(100 g badema narezanih na štapiće)
300 g brioša od prethodnog dana (mliječnog peciva; ali može bilo kakvo pecivo, tost, bijeli kruh...)
50 g maslaca
3 jaja
200-250 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
na vrh noža cimeta
Operite 800 g šljiva, izvadite im koštice i narežite ih na četvrtine, a ako su jako krupne, možete ih rezati na 1 cm velike komade.
Naribajte koricu jednog limuna i jedne naranče pa im iscijedite sok.
U tavi svijetlo karamelizirajte 30 g šećera u prahu, zalijte sokom limuna i naranče te kuhajte 5 min. na laganoj vatri u gust sirup. Malo ohlađenom sirupu primiješajte narezane šljive.
U tavi bez masnoće i uz stalno miješanje svijetlo popržite 100 g bademovih štapića (ja bademe nikad nikamo ne stavljam jer ih ne volim).
300 g peciva ili kruha od prethodnog dana narežite na kockice veličine 1 cm.
Tako narezane kockice popržite na 50 g maslaca i 30 g šećera u prahu, dodajte naribanu koricu limuna i naranče. Ohladite.
Biljni šlag ili slatko vrhnje umutite s 3 jaja i 20 g šećera u prahu.
Šljive pomiješajte s poprženim kockicama peciva i dodajte na vrh noža cimeta. Umiješajte i pola nadjeva od slatkog vrhnja.
Ja koristim silikonske kalupe za muffine i lagano ih namastim (nauljim).
Ako koristite metalne kalupe, možete ih tanko namazati otopljenim, ohlađenim maslacem i posipati šećerom kristalom – tako se radi u originalnom receptu, ja nisam probala tu varijantu, poznavajući svoje metalne kalupe, ja bih ih posipala krušnim mrvicama ili brašnom, jer se meni inače sve lijepilo za njih.
12 kalupe na vrh napunite smjesom, malo ju natiskajte pa odozgo nakapajte preostalim nadjevom od slatkog vrhnja.
Ili možete peći hrpice na limu, kako sam ih ja pekla dok nisam imala kalupe za muffine, a i kad sam nabavila kalupe za muffine:DDD
Kolačiće stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 20 min.
Pečene kolačiće ostavite da se ohlade u kalupima (ili na limu), jer će se raspasti ako ih pokušate izvaditi dok su vrući.
Hej,odličan recept sezonski.Praviću!
OdgovoriIzbrišimi smo sve tata mate za slatke stvari, 90 posto amerikanaca zna samo mafine da napravi i tortu iz kutije a naša žena lepo zna da sve iskombinuje , doradi, prepravi recept i da super ispadne! Odlično!
OdgovoriIzbrišiVrlo zanimljivo i originalno pogotovo što se može iskoristiti stari kruh:)))
OdgovoriIzbrišiMeni je pranje onog kalupa za muffine nagori posao u kuhinji tako da potpuno razumjem tvoju ljenost po tom pitanju. :)
OdgovoriIzbrišiZanimljiva mi je ova kombinacija, iako me obično ne privlače kolači od kruha/peciva ovo mi djeluje jako ukusno. :)
Sasvim si u pravu u vezi muffina i cupcake, no to ne znači da se u kalupima za muffine ne može peči što se poželi. Ja isto mrzim prati kalupe, iako, ako je dobar recept, oni se uopće ne zalijepe. Isto tako, ljepota silikonskih kalupa je u tome što ih ne trebš mazati - u njima se ništa ne lijepi. Volim muffine samo zato jer su zaista brzo gotovi - priprema je obično 10 min i pečenje 20 i gotovo. Kod nas se vrijeme uopće ne tretira kao najdragocjeniji resurs kojeg imamo u ograničenoj količini. Život je prekratak da se provodi u beskrajnom miješanju, dizanju i pečenju, zar ne?
OdgovoriIzbrišivera;
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđa:)
jelena;
Možda to znači da sam lijena, ali ja bih rekla da sam jednostavno nezainteresirana za pripremu hrane, meni se sviđa taj američki način kuhnaja/pečenja: gotove mješavine za kolače se eventualno miješaju s tekućinom i peku se muffini, torte... Kod nas to nije običaj, pa je većini ljudi to "nenormalno". Meni se to baš sviđa i voljela bih da takva praksa zaživi i u mojoj obitelji - ali već vidim da od toga ništa.
Snježa;
Hvala:)
Andrea;
Slažem se:) Zato sam ja praktički sve muffine pekla u kalupima obloženim papirnatim košaricama, ali uvijek sma ga negdje uspjela pokapati smjesom pa sam ga često morala prati. A i kad sam pekla muffine koji zapravo nisu muffini, tj. različite slane stavrčice npr. muffine s prosom - onda nisam mogla upotrijebiti papirnate koašarice jer se ti ne-pravi muffini tako zalijepe za papir da guljenjem papira zgulim pola tog "ne-muffina" - zato sma takve stvarčice pekla u namaštenim i pobrašnjenim kalupima, i te kalupe je onda trebalo prati - a to je užas!
Sad se držim silikonskih kalupa - ne bojim se eventualnih štetnih tvari - iako u zadnje vrijeme non stop čitam kako ti kalupi otpuštaju "što ja znam što" u ono što se peče u kalupima.
Κάθαρσις;
Znam da se u tim kalupima može peći svašta, ali je li opravdano nešto zvati muffinom samo zato što se peče u tzv. kalupu za muffine? To pitanje postavljam prvenstveno sebi jer ja sam jedna od tih koji sve što peku u kalupima za muffine, odmah nazivaju "muffin", čak i cupcakes:D
Ja silikonske kalupe uvijek lagano nauljim jer zadovoljnija sam rezultatom kad su kalupi nauljeni.
Nisam ni ja luda za pripremom dizanog tijesta, najljepše bi bilo kad bih imala nekoga tko bi mi kuhao:))) onda uopće ne bih ni prilazila kuhinji.