Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

05. 08. 2010.

Paprike punjene palentom

Nešto sam zapela za kukuruznu palentu u zadnje vrijeme, a ne mogu se pohvaliti da ju baš nešto posebno obožavam, palenta ko´ palenta.


Ovaj recept, zapravo je «sinteza» nekoliko recepata za «paprike punjene palentom» (s Interneta), nikad se nisam potrudila točno se držati nekog recepta, nego uvijek to pripremam odokativno. Skuham palentu pa onda vidim koliko materijala imam za punjenje paprika, ali i to je uvijek novi doživljaj jer imam domaće paprike, iz vrta, koje nikad nisu iste veličine, nego ima malih, manjih, većih…


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci

1 žlica maslaca

1 crveni luk

2 češnja češnjaka

150 g kukuruzne instant palente

400 ml vode

200 ml mlijeka

2 žlice svježeg, nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak…)

nasjeckana čili papričica

80 g naribanog tvrdog pikantnog sira

sol, papar

oko 5 paprika za nadijevanje (potrebna količina ovisi o tome koliko su velike)

+

1 manji crveni luk i 2 manje paprike

oko 200 ml vode – 1 čajna žlica Vegete

+

parmezan za posipanje



Crveni luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte maslac i na njemu ispržite obje vrste luka. Dodajte krupicu i zalijte ju vodom i mlijekom. Miješajte pjenjačom da se ne zgruda i kratko ju prokuhajte.


Kuhanoj palenti dodajte naribani sir, začinsko bilje i čili te začinite solju i paprom.


Paprike operite, obrišite, prepolovite po dužini i očistite.


Lim za pečenje namastite.

Crveni luk očistite i nasjeckajte, a dvije manje paprike očistite i narežite na kockice pa sve rasporedite na dno namaštenog lima.


Izdubljene paprike napunite palentom i složite ih u lim, posipajte ih naribanim parmezanom.


Vodu pomiješajte s Vegetom i ulijte oko paprika.


Punjene paprike stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite ih oko pola sata, da omekšaju, po potrebi, između njih dolijte vodu.

Pred kraj možete pojačati temperaturu da se parmezan zapeče.


Paprike ukrasite nasjeckanim peršinovim lišćem i poslužite.





Broj komentara: 5:

  1. Palenta, uz hladentinu, jedina su jela koja ne volim, ali dobro, još uvijek pristajem na opciju da nisam probao pravu kombinaciju ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. palentu rijetko spremam, baš mislim da imam doma još neotvoreno pakovanje, mogla bi ovo koji dan (ako se sjetim)

    OdgovoriIzbriši
  3. dražeN:)
    Nekad jednostavno treba prihvatiti opciju da ne postoji prava kombinacija neke hrane - tj. "ukusna kombinacija". Ako nekome nešto ne valja, to je sasvim u redu.

    Nina;
    Probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovakve paprike jos nisam spremala, niti sam ih negde jela. Zvuci zanimljivo, vredi isprobati.

    OdgovoriIzbriši