Nešto sam zapela za kukuruznu palentu u zadnje vrijeme, a ne mogu se pohvaliti da ju baš nešto posebno obožavam, palenta ko´ palenta.
Ovaj recept, zapravo je «sinteza» nekoliko recepata za «paprike punjene palentom» (s Interneta), nikad se nisam potrudila točno se držati nekog recepta, nego uvijek to pripremam odokativno. Skuham palentu pa onda vidim koliko materijala imam za punjenje paprika, ali i to je uvijek novi doživljaj jer imam domaće paprike, iz vrta, koje nikad nisu iste veličine, nego ima malih, manjih, većih…
Sastojci
1 žlica maslaca
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
150 g kukuruzne instant palente
400 ml vode
200 ml mlijeka
2 žlice svježeg, nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak…)
nasjeckana čili papričica
80 g naribanog tvrdog pikantnog sira
sol, papar
oko 5 paprika za nadijevanje (potrebna količina ovisi o tome koliko su velike)
+
1 manji crveni luk i 2 manje paprike
oko 200 ml vode – 1 čajna žlica Vegete
+
parmezan za posipanje
Crveni luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte maslac i na njemu ispržite obje vrste luka. Dodajte krupicu i zalijte ju vodom i mlijekom. Miješajte pjenjačom da se ne zgruda i kratko ju prokuhajte.
Kuhanoj palenti dodajte naribani sir, začinsko bilje i čili te začinite solju i paprom.
Paprike operite, obrišite, prepolovite po dužini i očistite.
Lim za pečenje namastite.
Crveni luk očistite i nasjeckajte, a dvije manje paprike očistite i narežite na kockice pa sve rasporedite na dno namaštenog lima.
Izdubljene paprike napunite palentom i složite ih u lim, posipajte ih naribanim parmezanom.
Vodu pomiješajte s Vegetom i ulijte oko paprika.
Punjene paprike stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite ih oko pola sata, da omekšaju, po potrebi, između njih dolijte vodu.
Pred kraj možete pojačati temperaturu da se parmezan zapeče.
Paprike ukrasite nasjeckanim peršinovim lišćem i poslužite.
Palenta, uz hladentinu, jedina su jela koja ne volim, ali dobro, još uvijek pristajem na opciju da nisam probao pravu kombinaciju ;)
OdgovoriIzbrišipalentu rijetko spremam, baš mislim da imam doma još neotvoreno pakovanje, mogla bi ovo koji dan (ako se sjetim)
OdgovoriIzbrišidražeN:)
OdgovoriIzbrišiNekad jednostavno treba prihvatiti opciju da ne postoji prava kombinacija neke hrane - tj. "ukusna kombinacija". Ako nekome nešto ne valja, to je sasvim u redu.
Nina;
Probaj:)
Ovakve paprike jos nisam spremala, niti sam ih negde jela. Zvuci zanimljivo, vredi isprobati.
OdgovoriIzbrišiOlgica;
OdgovoriIzbrišiprobaj:)